Politički cjenik

Slika korisnika admin

Ako se pokaže da visoki dužnosnici SDP-a Marina Lovrić Marzel i Željko Sabo, nisu govorili istinu, to će biti, istaknuo je premijer Milanović, jako skupo za njih. Istina, no već je politički skupo i za premijera i stranku koja je na aferama HDZ-a htjela graditi imidž drugačijih.

Bez obzira na to što premijer ističe kako on trenutačno ne može odlučivati o političkoj sudbini stranačkih kolega jer su izabrani na konvenciji i jer ne zna sve detalje za što ih se sumnjiči, jasno mu je valjda kako se ugled stranke srozao već kada su sumnje procurile u javnost. A kako li tek u očima javnosti izgledaju uskoci USKOK-a u kući i ured županice kojoj su Sisčani dugo davali povjerenje? Pogubno po SDP. Takav je politički cjenik.

Nebitnim se čini to što tek slijedi raščišćavanje optužbi Jasmine Jovev da je županica oštetila proračun županije za nekoliko milijuna kuna, a ova to odbacila kao monstruozne objede. U politici se presuđuje prije suda. Nebitnim se čini i to što Željko Sabo naglašava da nije kriv u slučaju podmićivanja HDZ-ove vijećnice, niti je otuđio novac od ljetovanja vukovarske djece. Nebitnim se čini i to što on proziva one koji ga iako bolesnog srca napadaju, pa on raskopčava košulju i pokazuje operaciju. To više nitko ne sluša, niti čeka pravorijek suda. Mnogi se samo u čudu pitaju zar bi Sabo imao srca uzeti novac - i to od vukovarske djece. Tako je to u politici.

S tim saznanjem morao je premijer istupiti i poručiti da u takvoj situaciji odani SDP-ovci i kad se smatraju nevinim, trebaju sami odstupiti dok ne riješe svoju situaciju na sudu. Umjesto toga premijer izjavljuje da im vjeruje. Nije premijer i šef stranke sudac, on je političar i mora donositi političke presude u korist stranke koju vodi, a to ne znači kako bi političkom sugestijom da se osumnjičeni sami distanciraju od SDP-a bila ugrožena ona stalno isticana da je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja. U slučaju dokazivanja nevinosti Merzel i Sabo opet bi lako pokucali na vrata politike koja bi prije sudovanja zatvorili. To se čini politički pošteno.

Iako izgleda kako premijer ipak sve manje vjeruje svojim stranačkim kolegama i obećava kako bi u slučaju otuđivanja novca vukovarskih roditelja sve bilo vraćeno do zadnje lipe, te da bi u slučaju neopravdanog trošenja novca iz proračuna Sisačko-moslavačke županije to postala ozbiljna priča s ozbiljnim posljedicama i niti jednom riječju ne odbacuje spomenute sumnje kao nemoguće, jasno je da se s ovim aferama nije baš najbolje politički obračunao te da je zakasnio odrješitije reagirati.

Zato nije zakasnio reagirati HDZ kojemu su ove afere došle kao naručene jer je ona oko diplomskog rada njegovog glavnog tajnika Milijana Brkića na kojoj su mediji ovih dana gotovo diplomirali, već zaboravljena. Tako je to u politici. Osim toga, sada je teže potezati i rastezati HDZ kao aferašku stranku, kada se i sam SDP crveni od onoga za što se sumnjiče njegovi istaknuti članovi.

Jednako kao što je sam HDZ svojim pogreškama i aferama pomogao SDP-u doći na vlast, tako bi i SDP, vlastitim posrtanjima mogao uzdići HDZ.

Neki treći će reći kako su i jedni i drugi isti, a birači će se u čudu pitati koliko ima političara za koje su baš potpuno uvjereni kako im nikad na vrata neće pokucati USKOK. Tako je to u politici.

Kao posao za opće dobro politika se nikako i nikad ne bi smjela prometnuti u sredstvo za osobni probitak i bez obzira koliko to zvuči idealistički u skladu s tim se treba postaviti - ili se politike ostaviti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno