Svakom poljodjelcu osobni savjetodavac

Slika korisnika admin
Autor: 

Crne prognoze se nažalost obistinjuju. Od hrvatske neovisnosti, broj od 220 tisuća obiteljskih poljodjelskih gospodarstava pada deset godina kasnije na 160 tisuća. Danas taj broj iznosi samo 114 tisuća OPG-a.

To su ona gospodarstva koja više od polovicu svojih prihoda ostvaruju iz poljodjelstva. To je prosječno gospodarstvo od 5,6 ha, a ostvaruje oko 70 tisuća kuna godišnjeg prihoda.

Što činiti da bismo održali nužni broj gospodarstava bez kojih se ne može zamisliti razvitak poljodjelstva u Hrvatskoj?

Nisu bili dostatni novčani poticaji, koji su u zadnje doba krize umanjeni.

Ne prati ih niti društvena potpora. Nedovoljna je stručna obučenost mladih poljodjelaca. Nedostaju radionice za praktičnu naobrazbu.

Nedostatna pomoć u izradi projekata. Slaba ili nikakva pomoć u privlačenju sredstava EU fondova.

Posebno zabrinjava neizgrađenost tržnih ustanova.

Kako uspjeti, pitam se?

Poslužimo se već dobro obučenom savjetodavnom službom koju treba ojačati i pridodati joj vođenje i nadzor određenog broja obiteljskih gospodarstava.

Svaki poljodjelac u okviru OPG-a morao bi imati osobnog savjetodavca koji će mu pomoći voditi gospodarstvo, pa u tom smislu može koristiti svu potrebitu pomoć i znanje.

Osim nadzorom, država će sa svojim službenicima uspostaviti održivi sustav koji se može kontrolirati, usmjeravati i održavati.

Samo takvim mjerama moguće je spasiti obiteljska gospodarstva, odnosno očuvati to narodno jezgro i blago, zbog čega se isplatilo postati neovisan i ostati svoj na svome.

Vaš Bage

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno