Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Moderno raskrižje na dvije razine – sigurnost za sve sudionike u prometu

02.04.2016. 22:00
Moderno raskrižje na dvije razine – sigurnost za sve sudionike u prometu


– Zadovoljni smo što je u roku i prije ljetne sezone završen moderan ulaz u naše mjesto. Naime, dosad je to bilo izuzetno opasno raskrižje, velika crna točka na magistrali od Zadra do Draga s prosječnim prometom od 13.000 vozila, koja nije opraštala ni malu pogrešku vozača ili neopreznost pješaka, ističe Bugarija
Nakon 15 mjeseci završeni su opsežni radovi na velikom gradilištu na ulazu u Bibinje “kod Markovića” na denivelaciji križanja Jadranske magistrale i županijske ceste koja spaja Bibinje iznad i ispod ceste te gotovo sasvim osigurava sigurnost svih sudionika u prometu, vozača i pješaka.
Riječ je o sveobuhvatnim, višemilijunskim radovima u ukupnoj vrijednosti od 15.949.138,95 kuna ili 12.759.310,37 kuna bez PDV-a. Investitor su Hrvatske ceste.
Privremena regulacija prometa
– Obavljena je tehnička kontrola prometne signalizacije, raskrižja, nadvožnjaka i rotora kod novog groblja Sasavac, kazao je Bruno Bugarija, načelnik Bibinja.
Pored Bugarije na pregledu su nazočili Mladen Čakarun iz Hrvatskih cesta, šef gradilišta Mate Belakušić iz tvrtke Sarađen, te Marko Šušić iz Županijske uprava za ceste Zadarske županije.
– Svi radovi su obavljeni u zakazanim rokovima, a sam promet će se odvijati po privremenoj regulaciji. Kompletan pregled od nadležnih tijela će se obaviti u zakonskom roku, naglasio je Bugarija.
Osam godina od građevinske dokumentacije koju je ishodila Općina Bibinje, prvih radova na denivelaciji križanja državne ceste D8 i županijske ceste Ž6039 na proljeće 2012., i novih radova započetih u prosincu 2014. za sam završetak priče započete prije preko 10 godina označit će se dobivanjem uporabne dozvole.
– Zadovoljni smo što je u roku i prije ljetne sezone završen moderan ulaz u naše mjesto. Naime, dosad je to bilo izuzetno opasno raskrižje, velika crna točka na magistrali od Zadra do Draga s prosječnim prometom od 13.000 vozila, koja nije opraštala ni malu pogrešku vozača ili neopreznost pješaka, ističe Bugarija zahvalivši se pritom na strpljenju i razumijevanju svih sudionika prometa tijekom izvođenja radova.
Naime, već su se zaboravila semaforska regulacija prometa i duge kolone vozila. Moderno raskrižje na dva nivoa znači sigurnost za sve sudionike u prometu, među njima i za Bibinjce koji svakodnevno idu prema groblju Sasavac ili u Bibinjsko polje.
Radovi vrijedni 15,9 milijuna kn
– Veliko prometno rasterećenje posebno će se osjetiti tijekom turističke sezone kada u Bibinjama boravi oko 10 tisuća ljudi. U tijeku je i izrada ceste od novog kružnog toka pored bibinjskog groblja Sasavac do Babinduba koji bi trebao povezati Bibinje s brzom cestom, te u konačnici Zračnom lukom Zadar, kazao je načelnik Bibinja Bruno Bugarija, dodajući kako je u tijeku ishođenje projektne dokumentacije za rekonstrukciju ceste od Bibinja do brze ceste na Babindubu koja će se proširiti i od tri smanjiti na dva i pol kilometara.
Inače, radove vrijedne oko 16 milijuna kuna izvodili su đakovačka tvrtka Tehno-elektro d.o.o., te stankovačka tvrtka Sarađen d.o.o. Đakovčani su radili na vodovodnim, elektro i optičkih instalacija vrijednim 3.381.025 kuna, a Stankovčani na radovima iskopa i komunalne infrastrukture vrijednim 12.568.113 kuna.
– Sve raspoložive snage bile su usmjerene na ostvarivanje ovog cilja, koji ne bismo mogli ostvariti bez nesebičnog angažmana svih zaposlenih u tvrtki Sarađen, rekao je inž. Mate Belakušić, šef gradilišta koji je svakodnevno na posao putovao iz Šibenika.
Sarađen je trenutačno vodeća građevinska tvrtka na području Šibensko-kninske i Zadarske županije.
– Na ovom zahtjevnom projektu pokazali smo da hrvatski građevinari mogu iznijeti i najzahtjevnije projekte, poručio je Belakušić.