Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Biogradu 1,5 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju nove ribarske luke

02.04.2017. 22:00
Biogradu 1,5 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju nove ribarske luke


Ravnatelj Županijske lučke Davor Škibola i njegov pomoćnik Vedran Zrilić, u biogradskoj Gradskoj vijećnici održali su radni sastanak s gradonačelnikom Ivanom Knezom.
– Gradu Biogradu su odobrena sredstva u iznosu od 1,5 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za projekt nove ribarske luke, kazao je Škibola.
Izgradnjom ribarske luke, ribarsko-iskrcajna lokacija na biogradskoj rivi od glavnog gata do Inine benzinske postaje dislocirat će se desno, zapadno od postojećeg trajektnog pristaništa.
Potpora ribarstvu
– Sredstva za projektnu dokumentaciju su osigurana, predstoji potpis ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića. Taj ugovor će biti vrlo brzo i potpisan, istaknuo je ravnatelj Županijske lučke uprave, pod čijom se nadležnošću nalazi i ova luka.
Radni sastanak se održao nakon što su ministar Butković i ravnatelji lučkih uprava prošli tjedan potpisali ugovore o izgradnji, sanaciji i rekonstrukciji objekata podgradnje u lukama otvorenima za javni promet, vrijedne ukupno 50 milijuna kuna.
– Ribarska luka je jedan od zadanih ciljeva i potpora ribarskom gospodarstvu. Imamo punu podršku Županijske lučke uprave te Zadarske županije, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kao i Ministarstva poljoprivrede i ribarstva, naglasio je Ivan Knez.
Na radnom sastanku nazočio je i predstavnik Rijekaprojekt d.o.o, tvrtke koja je izradila idejni projekt ribarske luke.
Kako je naglasio gradonačelnik Knez, osiguranje ovih sredstava u iznosu 1,5 milijuna kuna ima za cilj ispuniti provedbene preduvjete za prijavljivanje projekta na dostupne fondove Europske unije iz oblasti ribarstva.
– Riječ je o projektu procijenjenom na oko 5 milijuna eura, odnosno preko 35 milijuna kuna. Projekt ribarske luke nominirat ćemo za fondove EU, naglasio je Knez.
Gotovo već zaboravljena višegodišnja priča o ribarskoj iskrcajnoj luci u Biogradu na Moru oživjela je prije dvije i pol godine na osnivačkoj skupštini Lokalne akcijske grupe u ribarstvu (LAGUR) Lostura, gdje se najavila izrada projektne dokumentacije, odnosno izrade projektnog zadatka za izradu idejnog rješenja za dislokaciju ribarske luke.
– Gradit će se lukobran sa svom infrastrukturom, strujom, vodom, kanalizacijom, dizalicama i ekološkom opremljenošću za 20 brodova dužine do 12 metara. Imamo više idejnih prijedloga projekta, struka će odabrati, kazao je Knez.
Time bi se riješio gorući problem gužve na biogradskoj rivi i problem sve veće najezde turističkih brodica koje istiskuju ribarice.
Odvojiti ribarske i turističke luke
– U konačnici želi se održati Jadran kao zdravo more, more očuvanog ribljeg fonda, ali i omogućiti ribarima da mogu učinkovito ribariti i od toga ostvariti gospodarsku korist, istaknuo je Knez.
Prošlih je godina bio aktualan projekt ribarske luke u Tkonu i iskrcajnog mjesta u Biogradu na Moru koje bi bilo locirano između trajektnog pristaništa i marine Kornati. Sve bi se nadovezalo na burzu ribe koja bi se, kako je tada planirano, također uz potporu EU, gradila u biogradskoj industrijskoj zoni. Projekt je do danas tek neostvarena priča iz bliske prošlosti, vjerojatno ne zadugo.
– Pokazalo se kako turizam i ribarstvo ne idu zajedno, ribarima trebaju hladnjače, led, kamioni, sigurna mjesta pri povratku s ribarenja, a toga u zajedničkim lukama ljeti ne može biti. Jedino rješenje je da se podijele ribarske i turističke luke.
Ribarski brodovi su vezani na glavnom biogradskom mulu i zapadno rivom, u prekidima sve do trajektne luke, odnosno Inine benzinske postaje.
– Imamo razumijevanja za ribare zbog poteškoća s iskrcajem ribe koju ribari ulove tijekom ljetnih mjeseci, a zbog turizma je nemaju gdje iskrcati. Novu ribarsku luku čekamo kao ozebli sunce, naglasio je Knez.
S obzirom na kratko trajanje visoke kvalitete ribe i drugih svježih organizama iz mora, izuzetno je važno osigurati dostupnost i opremljenost iskrcajnih mjesta ili luka.
– Taj je problem napokon prepoznat na najvišoj razini, i valja vjerovati da će nakon dovršetka projekta nove ribarske luke ribari biti zadovoljni poslom, a kupci svježinom i kvalitetom ribe, zaključio je Ivan Knez.