Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

OPG Strpić šampion Zlatne maslinove grančice 2017

02.04.2017. 22:00
OPG Strpić šampion Zlatne maslinove grančice 2017


Maslinari s područja Zadarske županije postigli su zapažen uspjeh i u susjednoj Sloveniji.
Na 24. međunarodnom festivalu Zlata oljčna vejica 2017 (Zlatna maslinova grančica 2017) održanom od 31. ožujka do 2. travnja u Ankaranu kod Kopra, u kategoriji ekstradjevičanskih ulja od sorte oblica Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Gordane Strpić iz Biograda osvojilo je najviše odličje – titulu šampiona!
Šampionska i zlatne oblice
– Znali smo da imamo kvalitetno ulje, ali ovakav uspjeh nismo očekivali, rekao je Gordanin suprug Zlatko Strpić, neposredno nakon što je saznao rezultat iz Ankarana. Strpići u svom masliniku u Vrani imaju 150 stupi maslina o kojima skrbe supružnici Gordana i Zlatko te kćerka Iva. Radi se uglavnom o domaćim sortama. Više od trećine su oblice, a tu su i lastovke, drobnice, buže, lastovke, istraske bjelice, plavice…
– Pobrali smo u pravo vrijeme, plod je bio zdrav, preradili ga u uljari Nadin i to je – to, kaže Gordana Strpić, ne krijući zadovoljstvo uspjehom u Ankaranu. Podsjetimo, Strpići su titulu šampiona osvojili prije četiri godine i na Danima masline u Zadru.
U jakoj konkurenciji maslinara iz Slovenije, Hrvatske i Italije, osim Strpića, razloga za zadovoljstvo uspjehom u Ankaranu imali su i PZ Masvin (Polača/Tinj), OPG Mladen Dušević (Ljubač), Marko Čirjak (Vrana) i Željko Lončar (Poličnik), čija su ekstradjevičanska ulja od oblice osvojila zlatne plakete ove prestižne manifestacije.
Predavanja Pucara i Bobanovića
U sklopu međunarodnog festivalA u Ankaranu održano je i međunarodno savjetovanje “Kako do većega uroda maslina”, a među predavačima iz Italije, Slovenije i Hrvatske zapažena izlaganja imali su Benito Pucar, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša Zavoda za javno zdravstvo Zadar i Radoslav Bobanović, suvlasnik i voditelj PZ Masvin.
Pucar je govorio o zdravstvenim komponentama maslinovog ulja, razvitku maslinarstva i primjerima dobre prakse iz Dalmacije, a Bobanović je svoje predavanje naslovio “Od mina do šampiona” i na svoj osebujan način pojasnio kako su on i Željko Uzelac 60 hektara krša i šikare na području Tinja, koje su prije 10 godina dobili na služnost od države, najprije razminirali, usitnili kamen i teren pripremili za sadnju. Danas u punom rodu imaju 12.000 stabala maslina, 600 smokava, 50.000 trsova vinove loze, 100 grmova šipaka i smilje između redova maslina.
– Vina imamo dovoljno. Trebamo još povećati proizvodnju ulja koja sada iznosi 27.000 litara, rekao je Bobanović i najavio da će već ove godine proizvodnju ulja povećati na 50.000 litara ulja.
Međunarodni festival Zlata oljčna vejica 2017. u Piranu organiziralo je Društvo maslinara slovenskog dijela Istre, koje je ujedno obilježilo i 25. obljetnicu svog djelovanja.
– Želimo još više potaknuti suradnju maslinara Slovenije, Hrvatske i Italije kako bi, razmjenjujući iskustva, postizali još bolje rezultate, rekao je predsjednik slovenskog društva Danilo Markotić, najavljujući dolazak maslinara iz Slovenije na 29. međunarodne Dane maslina 2017., koji će se održati 28. i 29. travnja u Zadru i na otoku Ugljanu.