Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

S požarom Tornado commerce krenuo nizbrdo

02.04.2017. 22:00
S požarom Tornado commerce krenuo nizbrdo


Nad poznatom bibinjsko-zadarskom drvoprerađivačkom tvrtkom Tornado commerce (TC), koja ima 21 zaposlenog, Trgovački sud u Zadru otvorio je 27. ožujka predstečajni postupak. Za povjerenika ovog postupka imenovan je Edvin Šimunov.
Pozvani su vjerovnici da FIN-i u roku od 15 dana prijave svoje tražbine, a ročište za njihovo ispitivanje zakazano je za 17. svibnja u Trgovačkom sudu.
Sud je pregledom priložene dokumentacije utvrdio ispunjenje uvjeta za otvaranje predstečaja, budući da iz podataka FIN-e prizlazi kako imaju evidentirano 14 dana neprekidne blokade, dok su nepodmirene obveze na dan izdavanja potvrde iznosile gotovo 4,4 milijuna kuna. Slijedom navedenog razvidno je da postoji prijeteća nesposobnost za plaćanje te da dužnik svoje postojeće obveze neće moći ispuniti po dospijeću.
Tornado commerce je u svojem prijedlogu za otvaranje predstečaja naveo kako se nalaze u blokadi za iznos od 3,93 milijuna kuna. Vlasnici su industrijske zgrade i dvorišta površine 578 metara četvornih u zoni Gaženica, potom motornog broda Klara iz 2004. godine i vozila Ford Fiesta iz 1996., teretnog automobila marke Iveco iz 1996., potom strojeva i to dvije rezalice ploča i dvije rubne ljepilice. Na pogon u Zadru, kao i na strojeve, OTP banka je upisala založno pravo i to zbog osiguranja kredita u iznosu od 1,9 milijuna kuna, a na brodu je to pravo upisala Porezna uprava.
TC ima ukupna potraživanja prema svojim dužnicima u ukupnom iznosu od gotovo pet milijuna kuna, a na računu ima 1,87 milijuna kuna. Ima obveze u ukupnom iznosu 10,5 milijuna kuna, kao i moguću obvezu s osnove jamstva za obveze tvrtke Zrmanja Velebit u iznosu od 487 tisuća eura.
– Glavni smo zastupnici renomiranih europskih tvrtki za proizvodnju repromaterijala za izradu namještaja za Dalmaciju. Stolarima i drugim kupcima obrađujemo ploče i ostali materijal. Nažalost, prije tri godine pretrpjeli smo požar u radionici koji je u potpunosti uništio opremu i strojeve. To je ostavilo velike financijske posljedice, koje se i uz veliki trud i zalaganje svih zaposlenih nisu mogli izbjeći, navode u ovoj tvrtki, koja je u svojem prijedlogu napisala kako su prije otvaranja predstečaja obavili razgovore s vjerovnicima te su im izložili plan restrukturiranja, s kojim su se oni složili.
– Plan restrukturiranja predviđa namirenje dobavljača kroz redovite prihode te kroz prodaju poslovne hale u Zadru, procijenjene vrijednosti 4,5 milijuna kuna. Već smo zatvorili maloprodajni prostor u Šibeniku, čime smanjujemo troškove, s obzirom da je posao tamo išao slabije. Što se tiče dugova, OTP banku bismo namirili sukladno postojećim ugovorima, kao i ostale financijske institucije. Državnim institucijama i državnim tvrtkama dug bi obročno otplatili u 36 mjesečnih obroka, uz oprost kamata, veći dobavljači bi nam oprostili 50 posto duga, a ostatak bi otplatili u 24 mjesečna obroka, dok bi manji dobavljači oprostili 50 posto duga, a ostalo u 12 mjesečnih obroka, navode u Tornado commercu, u čijem prijedlogu između ostalog stoji i kako ukupne tražbine radnika iznose 132 tisuće kuna, od čega 89 tisuća za plaće, a to bi isplatili po deblokadi tvrtke.