Žena u ruralnom prostoru još uvijek je nevidljiva i nezamjenjiva

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

U organizaciji Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski, u Gradskoj knjižnici u Benkovcu održana je javna tribina na temu "Suvremena uloga žene u ruralnom prostoru".

Nazočne je pozdravio dožupan Božidar Longin. Potom su na spomenutu temu govorile mr.sc. Nensi Segarić, sociologinja sa Sveučilišta u Zadru i Nevenka Marinović, predsjednica županijske Zajednice žena HDZ- a Katarina Zrinski.

- Žene trebaju nositi svoj teret, ali to treba netko i prepoznati, vrednovati i te žene treba podržavati, istaknula je Marinović naglasivši mogućnosti osnaživanja i jačanja uloge žene u ruralnom prostoru i na kraju njihovu ulogu u današnjem društvu.

- Imajući najznačajniju ulogu čuvarice obitelji i temeljnih vrijednosti, ruralna žena treba prihvatiti nove izazove s kojima se još uvijek teško nosi, jer je ne prati ostali dio društva, zaključila je Marinović pošto se zahvalila Kseniji Čirjak, gradskoj predsjednici Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski, za organizaciju i domaćinstvo ovog skupa.

Patrijarhat je jedan kulturni okvir, kazala je Segarić, u kojem su žene kao jedna tiha većina, budući su i ranije sve bake i starije majke i žene iznijele teške poslove kroz povijest.

- Osim tradicionalnoga glačanja, kuhanja, spremanja, preuzimale su kućanstva i brigu za cijelu obitelj, u prilikama kada su muškarci bili u ratovima, kada su odlazili na privremeni rad u inozemstvo i nitko tada nije pričao o takvoj njihovoj ulozi, kazala je Segarić, dodavši kako je autoritet oca uvijek negdje postojao.

Tijekom izlaganja Segarić je kazala kako ženama treba posvetiti pažnju i istaknuti njihovu vrijednost u pogledu toga koliko su doprinijele do sada i koliko i dalje doprinose, te kako se mora adekvatno vrednovati taj njihov neplaćeni rad.

- Za uzdržavanje obitelji zarađuju i žene i muškarci, ali za posao u kući, odgoj djece i brigu o starijim članovima obitelji još uvijek je primarno odgovorna žena, ukazala je Segarić.

Lokalna i regionalna samouprava moraju puno više razmišljati o tome kako poboljšati položaj žene na ruralnom prostoru, zaključeno je na benkovačkoj tribini, jer, kako se čulo, žena, posebice ona u ruralnom području, još uvijek je nevidljiva i nezamjenjiva.

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno