Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Gradit će se vatrogasni dom vrijedan 1,1 milijun kuna

03.04.2019. 14:32
Gradit će se  vatrogasni  dom  vrijedan 1,1  milijun kuna


Dobrovoljno vatrogasno društvo Drage u prostoru škole  održalo je godišnju izvještajnu skupštinu na kojoj je nazočilo 37 od 50  članova društva.
– Pred DVD-om Drage je veliki, najznačajniji projekt, izgradnja oko  150.000 eura ili oko 1,1 milijun kuna vrijednog vatrogasnog doma na terenu u centru mjesta, kod Pijacala, kazao je Svemir Stojanov, predsjednik  DVD-a Drage dodajući kako je zahvaljujući Općini Pakoštane riješeno  vlasništvo nad zemljištem, a u tijeku je izrada projektne dokumentacije.
– Do kraja godine ćemo ishoditi građevinsku dozvolu i pokušati osigurati financijska sredstva za početak gradnje vatrogasnog doma, najavio je  Stojanov.


Multimedijalna dvorana za sve udruge
Projekt gradnje vatrogasnog spremišta DVD-a Drage i manipulativnih  površina obuhvaća gradnju nove zgrade koja će u prizemlju sadržavati  garaže za vatrogasna vozila te spremište za vatrogasnu opremu, a na katu će se nalaziti prostorije za održavanje raznih sastanaka i drugih aktivnosti vatrogasaca.
– Izgradnjom vatrogasnog doma napokon će se riješiti pitanje javnog  prostora i prestat će potreba korištenja škole i privatnih prostora za razne aktivnosti mještana. Naime, kat vatrogasnog doma s multimedijalnom dvoranom bit će u službi mještana, neće služiti samo za vatrogasce  već za sve udruge u Dragama, za sve njihove aktivnosti, kazao je Stojanov.
Vatrogasni dom bi imao dvije etaže, u prizemlju bi bile garaže, spremište i uređenjem terena za izgradnju budućeg vatrogasnog doma sa  spremištem, garažama i operativnim prostorom za vatrogasce površine  300 metara četvornih.
Izgradnjom doma Drage bi napokon dobile i dugoočekivani prostor  koji nije opasna školska zgrada uz sam rub Jadranske magistrale, rekao je  Josip Nemet koji je punih 40 godina svog radnog vijeka proveo u vatrogastvu, te je za iduću subotu najavio nastavak započetih dobrovoljnih  radova.


Prijatelji se poznaju u nevolji
DVD je u suradnji s Općinom Pakoštane i Vatrogasnom zajednicom  Zadarske županije protekle vatrogasne sezone zaposlio četiri sezonska  vatrogasaca koji su u dijelu aktivnosti imali i dostavu vode građanima i  gospodarskim subjektima.
– Društvo raspolaže s dva specijalizirana vatrogasna vozila i vatrogasnim vozilom dobivenim na korištenje od Ravnateljstva za robne zalihe.  Zbog neekonomičnosti smo prodali vozilo marke Lada Niva, rekao je  Stojanov.
Za odlazak vatrogasaca na intervencije u skladu s financijskim sredstvima tijekom godine kupljena je potrebna vatrogasna oprema.
– Prošlogodišnji prihodi su iznosili 264.246,99 kuna, a s prenesenim  sredstvima 322.064,75, kuna. Rashodi su bili 257.429,34, u ovu godinu  smo ušli s 64.635,41 kuna.
Do sada su se više puta iskazali u gašenju požara na području općine  Pakoštane, ali i pomažući i susjednim DVD-ima.
– Stara je uzrečica kako se prijatelji poznaju u nevolji, kad smo nemoćni i kada je najteže, a vatrogasci DVD Drage su hrabri i plemeniti prijatelji, ponos jugoistočnog dijela Zadarske županije, i šire, poručio je Dalibor Barešić, vatrogasni zapovjednik.
Na skupštini je nazočio don Jordan, župnik Draga i Vrgade. U radu  skupštine su uz članove vatrogasce sudjelovali i gosti iz DVD-a Pirovac,  Pakoštane, Polača, Sv. Filip i Jakov te Biograd na Moru kao i Siniša Filipović, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zadar.
–  Želim vam što manje posla i što više druženja, u prigodnom  obraćanju istaknuo je Siniša Filipović.




Početnih pet tisuća kuna za oltar od  30.000 eura
Za potrebe izgradnje oltara u crkvi sv. Ante Padovanskog jednoglasno je odlučeno  da se "za prvu ruku" uplati 5.000 kuna za oltar vrijedan 30.000 eura ili 220.000  kuna. Izgradnju oltara inicirao je mladi, poduzetni župnik don Ivan Jordan iz Ljupča,  i ne samo oltara već i kupnju dva nova zvona.
Naime, ove godine župa Drage slavi četrdeset godina od svoga utemeljenja i to će  svečano proslaviti na ovogodišnji blagdan sv. Ante, 13. lipnja. Otkrit će se novi oltar  i zazvoniti nova zvona, a potom će uslijediti velika crkveno-pučka fešta. Inače,  župljani su prije nekoliko dana hodočastili u svetište sv. Ante Padovanskog u Padovu, u zahvali za dar relikvija sv. Ante koje su dobili iz bazilike iz navedenog svetišta.