NOVOSELOVIĆ Kako će komunalni redar ući u nečiji dom zbog kućnog ljubimca kada je to teško i kod najtežih kaznenih djela?"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Sjednica Gradskog vijeća
Zvonko KUCELIN
Današnja sjednica Gradskog vijeća

Sedamnaestu sjednicu Gradskog vijeća Zadra obilježila su izvješća o radu i poslovanju gradskih ustanova. U prvom dijelu obrađenu su zadarske knjižnice. Znanstvena knjižnica bilježi porast korisnika od 14 posto, a Gradska knjižnica 7 posto. Renovirana je podružnica Gradske knjižnice Zadar na Bilom Brigu, saniran podrum podružnice u Arbanasima, ali najvažnija odluka Gradske knjižnice Zadar je dobra atmosfera koju je priznala i oporba. Zanimljivo je naglasila je ravnateljica Dorotea Kamber Kontić, a prostor Gradske knjižnice Zadar, da prostor knjižnice, koriste i zadarski beskućnici koji cijeli dan borave u tom prostoru. Oni se ne tjeraju iz prostora, meki su uključeni u život knjižnice pa tako je službeni broj od 16.150 korisnika, znatno veći. Ravnateljica je najavila skorašnje seljenje dječjeg odjela u prostor Centra za mlade u kojem je GKZD dobila 1.000 m2.

Znanstvena knjižnica pak nastavlja s programom u kojem je bila pionir u Hrvatskoj, s digitalizacijom svoje građe. No zašto zajedno nisu znanstvena, Sveučilišna i nadbiskupska knjižnica pitanje je koje ravnatelj znanstvene skrenuo Sveučilištu u Zadru.

- Mi djelujemo u prostoru stare austrougarske vojarne, a dio prostora koje koristimo su bile konjušnice. Nadamo se da ćemo do 2021. dobiti novi prostor. Na drugu stranu, Ministarstvo kulture u dogovoru s nakladnicima dogovorilo je dostavu knjižnicama samo 4 obvezna primjerka. Postoji realna opasnost da Znanstvena knjižnica u Zadru ostane bez svog primjerka. Postoji i inicijativa ravnateljice Nacionalne sveučilišne biblioteke Tatjane Petrić, nekad djelatnice Znanstvene knjižnice u Zadru za tzv. slektivnim obveznim primjerkom. Mi danas po obvezi dobijamo nova izdanja slikovnica, ali i pornografskih časopisa što je glupost, rekao je direktor Znanstvene knjižnice Miro Grubić.

Oporba se ipak brecnula kad je na red došlo izvješće o Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadar, čiji je rad ocijenjen kao birokratski. Danijela Vukoša iz SDP-a je rekla da je zadarsko kazalište zapravo umrtvljeno kazalište koje nikog ne može iznenaditi. Umjesto prozvanog HDZ-a, za repliku se javio najveći apologet gradske vlasti Duško Vuković iz HSU-a koji je ustvrdio da HNK producira izvanredan program što su rekli mnogi kritičari. No Vukoša ga je zamolila da mu pokaže barem jednu kritiku nekog hrvatskog kazališnog kritičara koja dotiče produkciju HNK Zadar. Druga priča bila je Koncertni ured čije aktivnosti je pratilo 20.000 Zadrana, a pri tom se potrošilo svega 635.000 kn.

Pohvale su na Gradskom vijeću dočekali i zadarski vatrogasci. Zapravo više za detaljno i dobro spravljeno izvješće o radu koje je nedostajalo prošlih godina nego za njihove intervencije kojih je prošle godine, radi drugačije meteorološke situacije, bilo znatno manje nego godinu prije. Opožarenih površina bilo je 27 puta manje. No nakon oluje u veljači ove godine, mnogo stradalih borova zakrčilo je prosike i protupožarne puteve, ali je rješavanje ovog problema u domeni Hrvatskih šuma.

Imenovanje Marine Vuković Dujmović na mjesto ravnateljice ZADRA NOVE ponovno je uzburkalo duhove. Naime, nekadašnjoj šefici ureda župana i državnoj tajnici, indirektno je zamjereno da je na to mjesto došla prvenstveno zbog političkih okolnosti zbog kojih je nekadašnja zamjenica ravnateljice Marica Babić napustila agenciju i otišla u Split. Za Babićevu se tvrdilo da je jedna od “zvijezda” Zadre, a vijećnica Elvira Sterle je naglasila da se radi o visokokvalitetnoj djelatnici.

No Vuković-Dujmović je naglasila da se EU projektima bavi još od 2006. Bavila se time dok je radila u Ministarstvu pravosuđa, ali i u Zadarskoj županiji. Kruna njenog rada je realizacija Centra kompetencija i Filmski ured. U taj portfelj ulazi i skorašnja realizacija Centra kreativnih industrija na mjestu nekadašnje Tekstilne škole.

Kontrola kućnih ljubimaca i napuštenih životinja bila je jučer vrlo zanimljiv dio rasprave na Gradskom vijeću. Ponovno su se i oporba i vlast suglasile da je situacija takva da se ovo pitanje mora kvalitetno riješiti. No provedba usvojenog pravilnika, slažu se obje strane, bit će veliki problem.

- Ovdje je definirano da komunalni redar može ući u tuđi dom. Kako će to učiniti kad je to veliki problem i kod najtežih kaznenih djela. Kako će vlasnici, nakon tri dana, prijaviti nestanak kućnog ljubimca. Što je to uopće opasan pas, pitao se nekadašnji šef krim policije a sad vijećnik SDP-a Anton Novoselović.
Elvira Sterle iz HDZ-a se pak upitala kako će komunalci prići osobama koje vrlo često, kod Tehničke škole, vode pse bez uzice.

- Kako očitati čip i kako priči čovjeku. Možda bi komunalni redari trebali imati neke posebne rukavice ili samo da mobitelom uslikaju prekršitelje, zapitala se vijećnica Sterle.

No živopisna odgovor dao je resorni pročelnik Marijo Pešut. Pešut je najavio postavljanje hranilišta za životinje uz određene uvjete kako ne bi dolazilo do bacanja hrane s balkona.

- Nećete vjerovati ja imam 8 mačaka i sve su sterilizirane. Problem kod ženki je što se pretjerano razmnožavaju. Mužjaci pak imaju drugačiji problem. Često odlutaju, a nerijetko završavaju pod kotačima vozila. Uz sve to zapi..vaju okoliš, rekao je Pešut uz provalu smijeha vijećnika.

No pročelnik za zdravstvo je najavio nabavu čitača mikro čipova naglašavajući da po zakonu, komunalni redar ima pravo pozvati policiju na asistenciju kako bi u nečijem dvorištu očitao čip na kućnom ljubimcu. Naglasio je i da postoji pravilnik o opasnim psima , ali u tom pravilniku nisu navedene pasmine. No i za pročelnika ima mjesta ona izreka kako ne postoje opasni psi, nego opasni vlasnici.

- Stoga ne znamo kako će se naši komunalci ponašati ako naiđu na nekog Daruvarca koji vodi opasnog psa, zaključio je na kraju u svom stilu pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb Marijo Pešut.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)