Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Od utrka i izložbi do eko akcija i simulacija potresa

03.04.2019. 14:16
Od utrka i  izložbi do  eko akcija i  simulacija  potresa


Vodeći ljudi Zadarske županije jutros su predstavili iznimno  bogat program ovogodišnjih Županijskih dana koji će se odvijati od 6. do  30. travnja i obuhvatiti veliki broj događanja na cijelom prostoru županije.
Kako je naglašeno na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u  Maloj županijskoj vijećnici, Županijski dani 2019. uključit će čak 44 događaja u 24 dana, koji će se organizirati u 25 mjesta, dok će se Smotra  klapa Zadarske županije održati u Hrvatskom domu Vukovar.


Naglasak 26. proslave na zdravom životu
– Ovogodišnji program Županijskih dana bogat je raznim sportskim,  kulturnim, zabavnim i drugim sadržajem, kao što i dolikuje rođendanu  jedne prosperitetne županije, kazao je zadarski župan Božidar Longin i  istaknuo da je naglasak 26. proslave rođendana Zadarske županije na  zdravom životu, stoga je u programu predviđen niz sportsko-rekreacijskih zbivanja.
Tako će Županijski dani, kako je naveo predsjednik Skupštine Zadarske županije Željko Lončar, započeti s nekoliko sportskih manifestacija,  a otvorit će ih u subotu, 6. travnja utrka u Kolanu na Pagu pod nazivom  Otok Pag trail "Say cheese and run". Tijekom utrke sudionici će uz uživanje u trčanju moći upoznati bogatu gastronomsku ponudu Paga, prvenstveno proizvode od sira. Istog dana u OŠ Zadarski otoci u 13 sati održat  će se "Finale turnira u mini rukometu povodom Županijskih dana".
I drugi dio predstojećeg vikenda bit će u znaku sporta, pa će se u nedjelju 7. travnja u Zadru, na Obali kneza Branimira od 10 sati održati Nordijsko hodanje za odrasle "1000 koraka kroz 1000 ulica", a od 11 sati s iste lokacije kreće tradicionalna 11. biciklijada "Od Branimira do Branimira".
Osim sportskih događanja, Županijski dani obilovat će i kulturnim,  zabavnim, edukativnim i drugim zbivanjima, pa će tako obuhvatiti 12  sportskih događaja, 8 izložbi, 5 predstavljanja knjiga, 4 predstave, tečaj  glagoljice, dvije ekološke akcije, festival cvijeća, vrtnu izložbu, predstavljanje OPG-ova, javnozdravstvene akcije, premijeru dokumentarnog filma, smotru klapa i dr.
Među posebnim zanimljivostima koje je organizator pripremio je i  vježba pod nazivom "Razorni potres Gaženica 2019." koja će se održati u  utorak 16. travnja u 10 sati u Luci Gaženica.


Poziv na rođendan Županije
Simulacija razornog potresa, kako je kazao zamjenik župana Šime Vicković, bila je i prigoda da se Hitnoj medicinskoj pomoći i zadarskom vatrogastvu osigura i nova oprema, koja će se koristiti tijekom simulacije  potresa – za razbijanje nasipa i šator, a koju je Zadarska županija osigurala kroz prekogranični projekt s Italijom.
Ovogodišnja svečana sjednica Županijske skupštine održat će se u srijedu 24. travnja u 11 sati u novoj zgradi putničkog terminala luke  Gaženica.
– Želja mi je da se tijekom mandata svaka svečana sjednica povodom  rođendana Županije održi u nekom drugom novoizgrađenom objektu, a  ove godine sjednicu ćemo održati u novom putničkom terminalu u  Gaženici. Lani smo sjednicu imali u Poliklinici, a prije toga na trajektu,  podsjetio je župan Longin, te istaknuo kako će, nakon što je otvorena Poliklinika, planiranim preseljenjem Hitne pomoći u taj novi prostor, Zadar  kao rijetko koji grad dobiti objedinjen zdravstveni sustav na jednom  mjestu.
– Danas se još malo tko sjeća trajektnih gužvi na Poluotoku, i već su se  svi navikli da se dio pomorskog prometa preselio u Gaženicu, ali taj prostor itekako zaslužuje da se tamo održi svečana sjednica Skupštine, naglasio je župan Božidar Longin, dodajući još kako se Županijskim danima želi ujedno predstaviti javnosti i rad županijske uprave, a rođendan  proslaviti svečano, ali i radno.
Programa Županijskih dana 2019. pruža, dakle, pregršt događanja, te  organizator poziva građane da svojim dolaskom u što većem broju sudjeluju u obilježavanju 26. rođendana Zadarske županije.