Od utrka i izložbi do eko akcija i simulacija potresa

Slika korisnika mkvanja
Predstavljen bogat program Županijskih dana
Želja mi je da se tijekom mandata svaka svečana sjednica povodom rođendana Županije održi u nekom drugom novoizgrađenom objektu, a ove godine sjednicu ćemo održati u novom putničkom terminalu u Gaženici. Lani smo sjednicu imali u Poliklinici, a prije toga na trajektu, kazao je župan Božidar Longin
Vedran SITNICA
Na konferenciji za novinare istaknuto kako će Županijski dani 2019. od 6. do 30. travnja uključiti čak 44 događaja

Vodeći ljudi Zadarske županije jutros su predstavili iznimno  bogat program ovogodišnjih Županijskih dana koji će se odvijati od 6. do  30. travnja i obuhvatiti veliki broj događanja na cijelom prostoru županije.

Kako je naglašeno na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u  Maloj županijskoj vijećnici, Županijski dani 2019. uključit će čak 44 događaja u 24 dana, koji će se organizirati u 25 mjesta, dok će se Smotra  klapa Zadarske županije održati u Hrvatskom domu Vukovar.

Naglasak 26. proslave na zdravom životu

- Ovogodišnji program Županijskih dana bogat je raznim sportskim,  kulturnim, zabavnim i drugim sadržajem, kao što i dolikuje rođendanu  jedne prosperitetne županije, kazao je zadarski župan Božidar Longin i  istaknuo da je naglasak 26. proslave rođendana Zadarske županije na  zdravom životu, stoga je u programu predviđen niz sportsko-rekreacijskih zbivanja.

Tako će Županijski dani, kako je naveo predsjednik Skupštine Zadarske županije Željko Lončar, započeti s nekoliko sportskih manifestacija,  a otvorit će ih u subotu, 6. travnja utrka u Kolanu na Pagu pod nazivom  Otok Pag trail "Say cheese and run". Tijekom utrke sudionici će uz uživanje u trčanju moći upoznati bogatu gastronomsku ponudu Paga, prvenstveno proizvode od sira. Istog dana u OŠ Zadarski otoci u 13 sati održat  će se "Finale turnira u mini rukometu povodom Županijskih dana".

I drugi dio predstojećeg vikenda bit će u znaku sporta, pa će se u nedjelju 7. travnja u Zadru, na Obali kneza Branimira od 10 sati održati Nordijsko hodanje za odrasle "1000 koraka kroz 1000 ulica", a od 11 sati s iste lokacije kreće tradicionalna 11. biciklijada "Od Branimira do Branimira".

Osim sportskih događanja, Županijski dani obilovat će i kulturnim,  zabavnim, edukativnim i drugim zbivanjima, pa će tako obuhvatiti 12  sportskih događaja, 8 izložbi, 5 predstavljanja knjiga, 4 predstave, tečaj  glagoljice, dvije ekološke akcije, festival cvijeća, vrtnu izložbu, predstavljanje OPG-ova, javnozdravstvene akcije, premijeru dokumentarnog filma, smotru klapa i dr.

Među posebnim zanimljivostima koje je organizator pripremio je i  vježba pod nazivom "Razorni potres Gaženica 2019." koja će se održati u  utorak 16. travnja u 10 sati u Luci Gaženica.

Poziv na rođendan Županije

Simulacija razornog potresa, kako je kazao zamjenik župana Šime Vicković, bila je i prigoda da se Hitnoj medicinskoj pomoći i zadarskom vatrogastvu osigura i nova oprema, koja će se koristiti tijekom simulacije  potresa - za razbijanje nasipa i šator, a koju je Zadarska županija osigurala kroz prekogranični projekt s Italijom.

Ovogodišnja svečana sjednica Županijske skupštine održat će se u srijedu 24. travnja u 11 sati u novoj zgradi putničkog terminala luke  Gaženica.

- Želja mi je da se tijekom mandata svaka svečana sjednica povodom  rođendana Županije održi u nekom drugom novoizgrađenom objektu, a  ove godine sjednicu ćemo održati u novom putničkom terminalu u  Gaženici. Lani smo sjednicu imali u Poliklinici, a prije toga na trajektu,  podsjetio je župan Longin, te istaknuo kako će, nakon što je otvorena Poliklinika, planiranim preseljenjem Hitne pomoći u taj novi prostor, Zadar  kao rijetko koji grad dobiti objedinjen zdravstveni sustav na jednom  mjestu.

- Danas se još malo tko sjeća trajektnih gužvi na Poluotoku, i već su se  svi navikli da se dio pomorskog prometa preselio u Gaženicu, ali taj prostor itekako zaslužuje da se tamo održi svečana sjednica Skupštine, naglasio je župan Božidar Longin, dodajući još kako se Županijskim danima želi ujedno predstaviti javnosti i rad županijske uprave, a rođendan  proslaviti svečano, ali i radno.

Programa Županijskih dana 2019. pruža, dakle, pregršt događanja, te  organizator poziva građane da svojim dolaskom u što većem broju sudjeluju u obilježavanju 26. rođendana Zadarske županije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno