Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Umirovljenici posjetili Pulu i Brijune

03.04.2019. 15:45
Umirovljenici posjetili Pulu i  Brijune


U trodnevnom izletu krajem ožujka umirovljenici Udruge  "Poluotok-Zadar" ostvarili su svoju, već dosta ranije, zacrtanu želju, o  posjeti Brijunima.
Zadarski su umirovljenici obišli Svetište Majke Božje Trsatske, Pulu,  Brijune i Motovun, te su ponijeli vrlo snažne dojmove i brojne slike, koje  će ih životno sjećati na ugodno provedene izletničke dane.


Posjet svetištu Majke Božje Trsatske
Ugodnom vožnjom  Puntamika Lineom umirovljenici „Poluotok-Zadar“ su upoznali i mnoga povijesna mjesta kroz koja su prošli.
Put ih je vodio kroz Novi Vinodolski, Crikvenicu, Kraljevicu, a onda  preko Križišča do Svetišta Majke Božje Trsatske. Nakon razgledanja Svetišta i sakralnih mjesta, put ih je vodio do Pule, gdje su se smjestili u Hotelu Pula. Nakon toga razgledali su povijesne znamenitosti u gradu.
 – Mislim da nam je ovaj izlet jedno lijepo saznanje o ljepotama Istarskog poluotoka, povijesnom bogatstvu Pule, veličanstvenoj Areni, a i  doživljaju vožnje malim vlakom na Velikim Brijunom, koji nas je  oduševio, sa zadovoljstvom nam je svoje impresije izletom iznio Timo  Santini, član udruge. Vođeni profesionalnim vodičem, naši su se umirovljenici upoznali sa svim znamenitostima Velikog Brijuna. Nakon kružne  vožnje i obilaska, umirovljenici su se stigli i malo odmoriti prije ukrcaja u  brod Veliki Brijun i krenuli prema Fažani, a onda i povratku u Pulu.


Posjetili i Motovun
U subotu su Zadrani krenuli nazad, ali želja im je bila, posjetiti i poznati gradić „Velog Jože“, Motovun. Zbog toga su skrenuli s puta te su slalomskom vožnjom istarskim cestama dokopali i Motovuna. Prekrasan  gradić na strmim hridinama, koje su ga branile od brojnih pljačkaških  srednjovjekovnih napada, ali nisu ga obranile od posjete zadarskih umirovljenika, koji su, bez obzira, što se moralo uložiti dosta „planinarskog“  umijeća, uspjeli upoznati povijesne vrijednosti ovog lijepog i dobro  sačuvanog gradića.
 – Imam 92. godine i ne mogu, a da ne kažem, zašto sam se odlučio na  ovaj izlet. To mi je bila prilika da upoznam krajeve koje možda nikada ne  bih upoznao. Za mene je ovo bila divna prilika da vidim Pulu i Brijune,  ljepote Motovuna, da odem na Svetište Trsatsko i da uživam u krasnom  druženju nas umirovljenika, u ime kojih mogu slobodno kazati, bilo  nam je lijepo i hvala našoj Udruzi na ovom daru, kazao nam je Milan  Šaponja, najstariji sudionik izleta.
Iz razgovora s predsjednikom Udruge umirovljenika „Poluotok-Zadar,  prof. Josipom Gatara, saznali smo kako planiraju izlete u Šibenik, Split,  Metković i Mostar, Klis, Sinj i drugdje gdje članovi odluče pružiti svoje  noge i obogatiti svoja životna znanja.