Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zlato za pet zadarskih strukovnih škola

03.04.2019. 13:12
Zlato za pet  zadarskih  strukovnih  škola


Od 26. – 28. ožujka 2019. godine na Zagrebačkom velesajmu  održano je Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills  Croatia 2019., najveće strukovno natjecanje u ovom dijelu Europe. Oko  450 najboljih učenika strukovnih škola natjecalo se u više od 40 strukovnih disciplina u kojima su prezentirali stručne kompetencije te demonstrirali vještine potrebne za uspješno obavljanje zadataka karakterističnih za određena strukovna zanimanja.
Zadarske strukovne škole: Prirodoslovno – grafička škola; Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića; Strukovna škola  Vice Vlatkovića; Pomorska škola i Medicinska škola Ante Kuzmanića osvojile su zlatne medalje u pet zanimanja.


Obećavajući uspjesi
Iz Prirodoslovno-grafičke škole 1. mjesto na međusektorskoj državnoj  smotri Grafičke tehnologije i audiovizualnih tehnologija osvojile su  učenice Hanna Anić i Ivana Dušković, uz mentoricu Vesnu Krnčević.
Osim kao škola domaćin u dvije discipline agro i cvjećarstvo, Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića natjecala se u  četiri discipline: agro, cvjećarstvo, pekarstvo i veterina.
U disciplini agro Bruno Žodan (mentor Ante Gospić) osvojio je 8.  mjesto, u disciplini cvjećarstvo Vita Ražov (mentorica Višnja Sikirić) osvojila je 4. mjesto, a u pekarstvu su Ante Halusek i Nikolina Grubešić  (mentorica Zorka Kokić), osvojili 1. mjesto. U veterini, Lucija Bopsić  (mentorica Marijana Božina, voditelj Alenko Kovač), osvojila je 5. mjesto.
Iz Strukovne škole Vice Vlatkovića nastupila su četiri učenika: Valentino Vukelić natjecao se u izradi programskih rješenja – mentor Anamarija  Friganović; Matej Grginović u automehatronici – mentor Ante Frleta;Ante Jakovčević u stolarstvu – mentor Mladen Pilipović i Marko Batur u  elektroinstalacijama – mentor Branimir Vukić.
Učenik Valentino Vukelić je osvojio prvo mjesto i zlatnu medalju u iznimno zahtjevnoj disciplini "Izrada programskih rješenja".
Učenici su rješavali vrlo kompleksni zadatak koji nadilazi srednjoškolske programe i više odgovara gradivu na fakultetu. U samo 11 sati efektivnog rada bilo je potrebno napraviti složenu aplikaciju s bazom podataka, više modula i pripadajućim funkcionalnostima što je Valentino  odradio brzo, točno i efikasno te ostavio konkurenciju daleko iza sebe.
Pomorska škola Zadar natjecala se u zanimanju pomorske nautike.
Učenik David Zelenčić pod vodstvom mentora Antonija Zubčića osvojio je 1. mjesto i zlatnu medalju.
Iz Medicinske škole Ante Kuzmanića učenica Josipa Gregov uz mentorstvo Ivane Lapčić osvojila je 1. mjesto iz zdravstvene njege.


Važnost povezivanja poslodavaca s obrazovnim sustavom
U brojne su discipline bili uključeni poslodavci povezani kroz tehnologiju, proizvode ili usluge s disciplinom, te zapošljavaju učenike nakon  završene strukovne škole. Važnost povezivanja poslodavaca s obrazovnim sustavom je neophodna, osobito u strukovnim zanimanjima kako  bi se ostvario dugoročni cilj povećanja zapošljivosti učenika strukovnih  škola. Isto tako, ovim su natjecanjem učenici imali priliku demonstrirati  svoje vještine mogućim budućim poslodavcima. Isto tako, na Zagrebački  velesajam su u dva dana došli brojni učenici osmih razreda iz cijele Hrvatske kako bi mogli vidjeti mogućnosti koje pruža strukovno obrazovanje te se uvjeriti u atraktivnost zanimanja i izvrsnost koju mogu dobiti u  strukovnim školama. Svaka disciplina je imala dio pod nazivom "Isprobaj vještinu" gdje su učenici i ostali posjetitelji mogli na licu mjesta isprobati pojedinu vještinu koja im je bila zanimljiva. Osim tog, organizatori WorldSkills Croatia su omogućili cjelodnevni info pult za informiranje učenika i ostalih zainteresiranih za potrebe tržišta rada i uslugama  HZZ-a, korištenje e- alata HZZ-a "Moj izbor".
Procjena je kako je tijekom dva dana natjecanja WorldSkills posjetilo  više od 12.000 posjetitelja iz cijele Hrvatske. S obzirom na veličinu natjecanja, vjerujemo kako je ovo  bila vrlo uspješna promocija strukovnog  obrazovanja u Republici Hrvatskoj koja je ostvarila svoju viziju priznavanja izvrsnosti u strukovnim vještinama, kao i podizanja atraktivnosti  strukovnog obrazovanja u zemlji.