Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

BANKE OBJAVLJUJU MJERE Moratorij samo za uredne klijente pogođene krizom

03.04.2020. 07:28


Nekoliko banaka objavilo je uvjete moratorija za kredite za građane i tvrtke čiji su budžeti i poslovanje pogođeni krizom vezanom za koronavirus. Do sada su se oglasile Erste, HPB, PBZ, RBA, Sber te OTP banka, a očekuju se i ostale, priopćenja pristižu, a većinom su – kada su građani u pitanju – slična u bitnome: zahtjev podnosi klijent, bolje online nego osobno u poslovnici (iako je moguće oboje), moratorij kredita ili odgoda plaćanja odobravat će se na tri mjeseca, uz mogućnost produljenja na šest mjeseci, ovisno naravno o cijeloj situaciji, a odobravat će se onim klijentima koji mogu dokazati da im je zbog ovih izvanrednih okolnosti smanjena plaća ili su pak dobili otkaz, te koji su i do sada bili uredni u otplati kredita, pri čemu se kao referentno razdoblje za »urednost« uzima kraj prošle godine. Zahtjevu se dakle prilaže ili odluka o otkazu, ili pak dokaz o smanjenju prihoda (plaće), što zaposleniku treba dati poslodavac. Od svih onih koji nisu pogođeni krizom u smislu da su ostali bez posla ili im je smanjena plaća, banke u pravilu očekuju da nastave plaćati kredite. Izuzetak su međutim i građani koji su pogođeni potresom u Zagrebu, na njih su banke također proširile spomenute mjere. Ostaje otvoreno pitanje što s onima koji jesu pogođeni ovom krizom izazvanom pandemijom korone, a do sada nisu bili baš posve redoviti u podmirivanju obveza, odnosno onima kojima je teško bilo i prije korone: njima će sada biti još i teže, a banke će tražiti da kredite redovito otplaćuju. Postoji i mjera koja bar dijelom pokriva ovu situaciju, a najavila ju je primjerice Erste banka, da će u razdoblju do 30. lipnja privremeno obustaviti aktivaciju novih instrumenata osiguranja za naplatu nepodmirenih dospjelih dugovanja, nastalih nakon 31. prosinca 2019. Neće, dakle, do kraja lipnja biti prisilne naplate ni za dugove nastale u prva tri mjeseca ove godine.


Minuse neće dirati
– Ova mjera tzv. stand stilla vrijedit će za sve klijente banke, građane i tvrtke. Osim toga, privremeno će se ukinuti i obračun zateznih kamata na dugovanja koja imaju dospijeće u razdoblju od 31. ožujka do 30. lipnja 2020. Dodatno, banka će iznimno u travnju otplatu anuiteta i rata s tekućih računa, za građane koji imaju ugovorenu opciju otplate s tekućeg računa, umjesto 1. travnja provesti 9. travnja. Navedenu iznimku banka će provesti kako bi klijentima koji su financijski pogođeni trenutačnom situacijom, omogućila da u tom razdoblju podnesu zahtjev za odgodom plaćanja, ako za to imaju osnovu, tumače u Ersteu.
Nadalje, većinom sve banke koje su do sada objavile uvjete za moratorij, ponudit će ga na rok od tri mjeseca, a po potrebi će ga produljiti za još tri mjeseca – unutar tog razdoblja dužnik neće plaćati ni glavnicu, ni kamatu, no kamata će se ipak obračunavati. Rate koje će sada »preskočiti«, klijenti će, ovisno od banke do banke, platiti ili tijekom otplatnog roka, ili će se pak otplatni rok produljiti za ta tri, odnosno šest mjeseci, ovisno kako se dogovore. Ono što je također iznimno, bitno je da ako je nekome pala plaća, banke većinom obećavaju da neće smanjivati odobrene limite za minus po tekućem računu (tzv. prešutno prekoračenje). Obično se minus odobrava do trostruke prosječne plaće, no ako se taj prosjek sada i umanji, ažurirat će se kasnije, naknadno, odnosno zasad će ostati na istoj razini. Ako ne bude tako, građani kojima su se prihodi smanjili zaista će se naći u nebranom grožđu – morat će odjednom vratiti i po nekoliko tisuća kuna da se svedu u novi limit. No, banke tvrde da im to neće natovariti.


Model »tri plus tri«
U Privrednoj banci Zagreb, pored navedene odgode plaćanja kredita, tvrde da su korisnicima omogućili zadržavanje postojeće visine prekoračenja po tekućem računu, neovisno o promjeni u primanjima. Klijenti će, kažu, o visini prekoračenja biti obaviješteni putem svojih redovnih mjesečnih izvoda u idućem razdoblju. I Raiffeisen banka nudi mogućnost odgode plaćanje od tri do šest mjeseci, po vlastitom odabiru, bez produženja ili uz produženje roka otplate, ovisno o vrsti kredita, a bez obzira na situaciju, tvrde u RBA, građanima se prekoračenja po tekućim računima i limiti na karticama neće smanjivati u razdoblju od sljedećih šest mjeseci. I Sber banka je odlučia uvesti tromjesečnu odgodu otplate, odnosno moratorij na kredite klijenata koji su do sada bili uredni u otplati, uz produljenje roka otplate kredita za tri mjeseca. U razdoblju moratorija, kažu u ovoj banci, klijenti neće biti dužni plaćati anuitete kredita. »Kamata po kreditu će se obračunavati te će banka po isteku tromjesečnog moratorija nenaplaćenu obračunatu kamatu za vrijeme moratorija rasporediti na preostale anuitete do kraja otplate kredita. Konačan datum otplate kredita će biti prolongiran za tri mjeseca moratorija«, tumače u Sberu. HPB je prvi izašao s mjerama pomoći, a uz moratorije, u toj su banci ponudili i produljenje roka otplate kreditnih zaduženja uz smanjenje mjesečnih anuiteta. I OTP banka priopćila je da je započela s prikupljanjem prijava klijenata za odobrenje moratorija na kredite, na minimalno tri mjeseca uz mogućnost produljenja, za sve vrste kredita, a dodatno, banka je već klijentima koji koriste pozajmice na tekućim računima odgodila ažuriranje limita dozvoljenog prekoračenja po tekućem računu do 1. srpnja i u slučaju da su im u proteklom razdoblju od šest mjeseci prosječna primanja smanjena, vele u OTP-u.
 




PREŠUTNO PREKORAČENJE


Ako je nekome pala plaća, banke većinom obećavaju da neće smanjivati odobrene limite za minus po tekućem računu (tzv. prešutno prekoračenje)
 


ZATEZNE KAMATE


Privremeno će se ukinuti i obračun zateznih kamata na dugovanja koja imaju dospijeće u razdoblju od 31. ožujka do 30. lipnja 2020. godine, naglašavaju u Erste banci
 


PRISILNA NAPLATA


Do kraja lipnja neće biti prisilne naplate ni za dugove nastale u prva tri mjeseca ove godine
 
 


Udruga Franak: Građani opet prepušteni samovolji banaka


Udruga Franak tvrdi da su građani opet prepušteni samovolji banaka jer se mjera odnosi samo na građane koji su bili uredni u otplati, te odluka o odgodi ovisi o banci.
– Informacije su opskurne, telefonski ih možete dobiti na kapaljku, a najvažnije pitanje je – na koji način će građani nakon isteka korištenja mjere odgode plaćanja platiti redovnu kamatu koju banke navode da će obračunavati, ali je neće naplaćivati zajedno s glavnicom u periodu korištenja mjere, no koja mora doći na naplatu prije ili kasnije, detektiraju u Franku, dajući primjer PBZ-a koji je naveo da će obračunata kamata dospjeti jednokratno nakon isteka razdoblja moratorija.
– Da bi mogli podmiriti kamatu iz moratorija, klijenti će ići u novo zaduženje kako se banka ne bi naplatila ovrhom. A tko će uopće nakon korištenja moratorija biti kreditno sposoban? – pitaju se u Udruzi. Osvrnuli su se i na činjenicu da su mjere dostupne samo dosadašnjim urednim platišama.
– Svi oni koji ne ulaze u kategoriju urednih platiša svojih kreditnih obveza, a plaća im je umanjena ili je više nemaju, mogu poslati zahtjev banci, ali njih će banka tretirati kao redovan zahtjev upućen u uvjetima normalnog poslovanja te sve ovisi opet o samoj banci što će vam i pod kojim uvjetima ponuditi kao »pomoć« ili će vas jednostavno odbiti. S obzirom na to kako ne postoji zakonska obveza kojom se ta mjera regulira, već je bankama prepušteno da same odluče i odobre odgodu ili da uopće ne odobre zahtjeve građana, očekujemo maksimalnu netransparentnost u poslovanju, kao i do sada, poručuju iz Udruge Franak. Pitaju se i gdje su mjere za ovršene građane, za ljude koji su isto pogođeni ovom kriznom situacijom, ali nisu bili u mogućnosti redovno i uredno plaćati svoje obveze. Ako nisu mogli plaćati obveze prije, kako će ih plaćati sada? – prozivaju u Franku i vele da je Vlada još jednom oprala ruke od građana i prepustila ih bankama, poručuju iz Franka.