Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dr. Dubravka Finka: “Ne treba strahovati, nego se treba čuvati”

03.04.2020. 21:45


Iako je pojavom koronavirusa bilo nekih nesnalaženja u komunikaciji između liječnika i pacijenata koji boluju od nekih drugih, pa čak i kroničnih bolesti, prema riječima dr. Dubravke Finke, predsjednice udruge »Zadarski pacijent«, nema razloga za paniku, jer stvari dolaze na svoje mjesto.
– Koliko znam i koliko sam bila u kontaktu s bolnicom i pacijentima, pogotovo u vrijeme kada se sumnjalo da bi moglo doći do povećanog broja oboljelih od koronavirusa, onda su se neke stvari vezane za zakazane preglede malo odgodile i tu su nastale određene nejasnoće jer ni liječnici nisu mogli znati sve odgovore dok nisu dobili naputke, objasnila je dr. Finka.
 


Početna zbunjenost


Budući da nije nastupio eksponencijalni rast oboljelih od koronavirusa, prema riječima predsjednice udruge »Zadarski pacijent«, sve ono što je neophodno u liječenju drugih bolesti treba se nastaviti, s tim da kronični bolesnici, prema apelu dr. Finke, ipak nastoje izbjegavati dolazak u ambulante, te da sve potrebne konzultacije odrade sa svojim liječnikom primarne zdravstvene zaštite preko telefona.
– Kronični bolesnici bi svakako trebali izbjegavati dolazak u ambulante, ali bi obavezno morali konzultirati svoje liječnike primarne zdravstvene zaštite, naglasila dr. Finka dodajući ukoliko se takvi pacijenti osjećaju na bilo koji način ugroženi obavezno zovu svog liječnika koji će im prema potrebi dati uputnicu za daljnje liječenje, te da se ne brinu jer Objedinjeni hitni bolnički prijem prima sve koji im se obrate za medicinsku pomoć.
Do sada, kako doznajemo, nije bilo nekih situacija u kojima su se pacijenti žalili, nego je više bilo administrativne zbunjenosti jer se nije znalo na koji način dobiti pravu informaciju.
– U početku je bilo proceduralnih nejasnoća, međutim, kako je sustav išao naprijed, tako su nestajale i poteškoće, tako da su i kronični bolesnici koji su imali zakazane neke pretrage i dijagnostiku poput CT-a, ili MR-e obaviješteni da će se njihovi pregledi prolongirati za mjesec ili dva, kazala je dr. Finka, te je naglasila kako u slučaju akutnih oboljenja isto nema potrebe za bilo kakvim oblikom straha jer da uz OHBP, rade i sve ambulante primarne zdravstvene zaštite primaju takve pacijente.
 




Izolacija ili bolovanje


Što se tiče korištenja bolovanja u ovo vrijeme koronavirusa, i njegove moguće zloupotrebe, dr. Finka ne može sa sigurnošću tvrditi je li takvih situacija bilo ili nije, a eventualne nepravilnosti, prema njenim riječima će se u svakom slučaju prikazati kroz naknadne analize koje će biti provedene.
-Teško je u ovoj situaciji reći je li bilo kakvih nepravilnosti oko otvaranja bolovanja, ali bilo je onih koji su rekli da će otvoriti bolovanje na neke osnovne bolesti kako ne bi bili u statusu izolacije ili samoizolacije, jer je to manje plaćeno, ali dok se ne naprave analize o stvarnim nepravilnostima oko bolovanja, o tome se ne može govoriti, kazala je dr. Finka istaknuvši kako ne treba strahovati, nego se treba čuvati.
– Građani koji se razbole bit će zbrinuti, no apeliram da se kronični bolesnici drže socijalne distance i da redovno uzimaju svoje lijekove, a u slučaju da primijete kako nešto odudara od svakidašnjih simptoma trebaju se obavezno javiti svom liječniku koji će ih eventualno uputiti dalje na liječenje, zaključila je dr. Finka.