Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

HRVOJE ĆUSTIĆ Dvanaest godina bez dvanaestog anđela sa Stanova

02.04.2020. 22:23


U vremenima kada je nogomet utihnuo, kada smo, više nego ikada do sada, u svojim domovima, kada se čini da je sve naizgled stalo, a život, svjesni smo, ide naprijed, još jednom dolazi nam u sjećanje lik tog momka. Ispucavanje vratara Danijela Subašića i trk prema lopti koja se približavala granici igrališta uz istočnu tribinu i udarac od kojeg smo svi koji smo bili na utakmici protrnuli još ne vjerujući da nam se pred očima dogodila strašna nesreća…
Hrvoje Ćustić (1983.) napustio nas je 3. travnja 2008. kada je u zadarskoj Općoj bolnici preminuo od posljedica teških ozljeda zadobivenih u četvrtoj minuti utakmice Prve HNL Zadar – Cibalia odigranoj 29. ožujka. I danas se sjećamo svakog dana toga kraja ožujka i početka travnja, dana koji su u početku nudili optimizam. Međutim, vijesti o Hrvojevom zdravstvenom stanju od nade u oporavke donosile su sve više tjeskobe i zabrinutosti. I kada su se u četvrtak 3. travnja suigrači, klupski dužnosnici, prijatelji, navijači, odnosno svi oni koji nisu mogli vjerovati vijestima koje su se počele pojavljivati u javnosti, počeli okupljati u krugu bolnice, tinjala je nada da će Hrvoje izdržati, da će njegovo mlado tijelo iznijeti teret strašnog udarca u zid tribine. Ipak, Hrvoje je preselio na bolje mjesto gdje »s oka svaka suza nestaje«. Dva dana kasnije pokopan je na mjesnom groblju u Murvici gdje se svake godine okupljaju njegova obitelj, prijatelji, navijači, a zid boli na Stanovima podsjeća na prekinutu mladost momka koji je više od svega volio – nogomet!
– Cilj mi je postati standardni prvotimac Zadra. Imam volju i motiv. Želim se radom i igrom dokazati. Po prirodi sam strpljiv i uporan. Vjerujem da ću kao nogometaš uspjeti – govorio je tada 18-godišnji Hrvoje koji i danas živi u sjećanjima svih kojih su ga poznavali, živi njegov osmijeh, slika kako trči za svakom loptom, pa i onom za koju je očito da je neuhvatljiva, kako pokušava proći lijevom stranom napada svoje momčadi, živi kako to volimo reći, njegova pozitiva.
Na ulazu u klupsku zgradu na Stanovima danas su njegove kopačke i velika fotografija, a nekadašnja Stadionska postala je Ulica Hrvoja Ćustića. Zadarski list svake godine Hrvoju u čast dodjeljuje trofej za najboljeg nogometaša Zadra. Postojale su inicijative da se njegovo ime sačuva i na druge načine, ali za sada se to nije dogodilo. Hoće li se nešto promijeniti u budućnosti ne znamo, ali jedno smo sigurni, Hrvoje živi u nebeskoj domovini iščekujući da mu se jednog dana svi pridružimo. Slobodni od onoga što nas danas tjera da trpimo, slobodni poput njega, dvanaestog anđela sa zadarskih Stanova. Moli za nas, dragi Hrvoje!
 


Išao je glavom na kopačku


Iz knjige Sjećanje na Hrvoja koju je 2010. godine izdala Udruga navijača Tornado Zadar:
– Hrvoja prvenstveno pamtim kao veselog momka, pozitivca uvijek spremnoga na šalu. Kada god bi se sreli, uvijek je bilo smijeha. Hrvoje je valjda uvijek bio dobro raspoložen i teško mi se sjetiti kada je bio loše volje… (Luka Modrić)
– Bio sam Hrvoju prvi trener. Sjećam se, još je rat trajao, a otac ga je doveo na Stanove. Već se na prvom treningu vidjelo da je brz i da ima dobru koordinaciju pokreta te posebice odličnu lijevu nogu. Poslije par treninga uvrstili smo ga među darovite… (Miško Paunović)
– Uvijek je davao sto posto učinka i na treningu i na utakmici. Nije se štedio. Išao je glavom i na kopačku. Također je vodio računa i o ponašanju izvan nogometa… (Zdravko Zurak)
– Kao skaut Hajduka brzo sam prepoznao veliki Hrvojev talent, ali i njegovu veliku želju za radom i treningom. To se vidjelo kod njega odmah u počecima, stoga smo si odredili ono što smo i uspjeli – dovesti ga na Poljud… (Dražen Mužinić)
 




Na Stanovima bez novinara i fotografa


Iz trećeligaša sa Stanova poslali su obavijest o tome kako će klub obilježiti tužnu obljetnicu.
– Danas je 12. godišnjica pogibije našeg neprežaljenog igrača Hrvoja Ćustića. NK Zadar će je obilježiti isključivo u prisutnosti užeg rukovodstva kluba. Obilježavanje obljetnice će se održati bez prisutnosti novinara i fotografa zbog trenutačne situacije u jeku borbe s koronavirusom Covid-19 – piše u priopćenju uz napomenu da će klub poslati tekst i fotografije o tom događaju.