Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Marija Pletikosa: “Djeci treba pružiti informacije o cijeloj situaciji, ali i ljubav i sigurnost”

03.04.2020. 14:05


Zadranka Marija Pletikosa, državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, imenovana je krajem ožujka na sjednici Vlade predsjednicom Vijeća za djecu, pri čemu je s te dužnosti razriješena njena prethodnica, dr. sc. Maja Vučinić-Knežević.
Pletikosa ističe kako joj je zadovoljstvo što će i sama moći pridonijeti radu Vijeća za djecu i surađivati s nizom stručnjaka u području zaštite i ostvarivanja prava djece.


Strateški dokument o pravima djece
– Želja mi je da Vijeće nastavi raditi započetim tempom i da u predstojećem razdoblju dodatno pridonesemo promicanju prava djece, potaknemo sudjelovanje djece i osiguramo uvjete za osnaživanje uloge djece u društvu. Jedna od aktivnosti je svakako i izrada novog strateškog dokumenta u području prava djece u Republici Hrvatskoj za naredno razdoblje, a kako bi taj dokument bio što kvalitetniji namjera je u njegovu izradu uključiti značajan broj stručnjaka, članova Vijeća za djecu, govori Pletikosa.
Zaštita i prava djece također su važna stavka u ovom kriznom razdoblju kroz koje zbog epidemije koronavirusa prolazi cijeli svijet.
– Naravno, moramo se osvrnuti i na aktualnu situaciju, koja je svima neizvjesna i stresna i koja traži brzu prilagodbu i usvajanje nekih novih načina funkcioniranja. Djeca su posebno ranjiva u tim situacijama. Neizvjesnost, realna ugroza zdravlja, promjene u njihovim rutinama, obvezama i navikama traže od djece prilagodbu na jedan neuobičajeni način života. K tome još moramo pridodati i činjenicu da ne znamo do kada će ova situacija potrajati, govori Pletikosa.


Razgovarajte međusobno, a posebno s djecom
Danas je ključna sigurnost i zdravlje djece, a kako ističe Pletikosa, izazov za Vijeće postaje pronalaženje mehanizama za emocionalno osnaživanje djece i, nadamo se skori, povratak u svakodnevni život.
– Upravo tu vidim priliku za novi smjer rada Vijeća za djecu. Sada je bitno sačuvati zdravlje, poštivati upute Nacionalnog stožera civilne zaštite i Vlade RH. Nacionalni krizni stožer je taj koji ima sve relevantne informacije koje su nam potrebne kako bismo bili informirani o tome kakva je situacija, koje su mjere donesene i što trebamo činiti. Također, i na mrežnim stranicama MDOMSP-a mogu se pronaći relevantne informacije, dokumenti i poveznice, a vezano uz postupanja u cilju prevencije širenja zaraze, kaže Pletikosa.
Pletikosa naglašava da je važno da svi razgovaraju međusobno, a posebno s djecom.
– Djeci treba prenijeti sve relevantne informacije na njima razumljiv način, prikladan dobi. Ne trebamo ‘biti hrabri’ već otvoreno iznijeti svoje osjećaje i objasniti da samo svi u jednoj novoj i izvanrednoj situaciji u kojoj ni odrasli nemaju sve odgovore.
Ali bitno je pokazati djeci i jasno im reći da smo uz njih. Pružiti im ljubav, toplinu i sigurnost koliko je god to moguće, istaknula je nova predsjednica Vijeća za djecu.




Vijeće prati međunarodne konvencije
A uloga predsjednice Vijeća jest da saziva sjednice Vijeća i definira teme o kojima će se raspravljati na sjednicama. Također, ona prati primjenu postojećih propisa koji se odnose na djecu, predlaže Vladi mjere za unaprjeđivanje rada u tijelima koja u svojoj nadležnosti imaju poslove u vezi zaštite djece i ostvarivanja njihovih prava, kao i za unaprjeđenje zakonske regulative u području zaštite djece i ostvarivanju njihovih prava. Predsjednica koordinira i usklađuje rad povjerenstava i drugih stručnih tijela u dijelu koji se odnosi na ostvarivanje ciljeva predviđenih u nacionalnom strateškom dokumentu na području zaštite i promicanja prava djece u Hrvatskoj.
– Moram istaknuti da je Vijeće u ovom sastavu do sada bilo jako aktivno. Na održanim sjednicama raspravljano je o nizu aktualnih tema, razmatrani su neki od ključnih dokumenata i osnovano je Nacionalno etičko povjerenstvo za istraživanja s djecom, kao savjetodavno tijelo Vijeća, s ciljem revizije postojećeg Etičkog kodeksa, promicanja i praćenja provođenja te tumačenja odrednica Etičkog kodeksa za istraživanja s djecom u spornim slučajevima, zaključuje Pletikosa.
Vijeće za djecu osnovano je radi zaštite i promicanja prava djece te ostvarivanje ciljeva Nacionalne strategije za prava djece u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Vijeće sustavno prati primjenu Konvencije UN-a o pravima djeteta i ostalih međunarodnih i nacionalnih akata koji se odnose na zaštitu i promicanja prava djece te će Vladi predlagati mjere za unaprjeđivanje rada u tijelima koja u svojoj nadležnosti imaju zaštitu djece i ostvarivanje njihovih prava. Uz stručnjake, u Vijeću sudjeluju i predstavnici djece i Vijeća učenika.
 


Djeca aktivno sudjeluju


Novi sastav Vijeća počeo je s radom 2018. godine. Vijeće ima predsjednicu i 26 članova, a svaki član ima i zamjenu.
– Uz istaknute stručnjake u području zaštite dobrobiti djece, predstavnike nadležnih ministarstava, relevantnih ustanova i organizacija civilnog društva, članovima Vijeća za djecu imenovani su i predstavnici djece te predstavnici Nacionalnog vijeća učenika. Svi članovi, uključujući djecu imaju mogućnost na svim sjednicama ravnopravno sudjelovati i izraziti svoje mišljenje. Aktivnost djece u radu Vijeća djeci izravno omogućuje sudjelovanje u postupcima oblikovanja i stvaranja politike prema djeci, pojašnjava Pletikosa.
 


Prava djece u digitalnom okruženju


Kako navodi Pletikosa, Vijeće je od konstituiranja održalo pet sjednica, na kojima su članovi informirani o aktivnostima resornih tijela u području zaštite i promicanja prava djece, upoznati s tekućim izvješćima koje Ministarstvo priprema sukladno nacionalnim i međunarodnim dokumentima.
– Članovima Vijeća dostavljene su Preporuke Odbora ministara državama članicama o Smjernicama za poštivanje, zaštitu i ostvarivanje prava djeteta u digitalnom okruženju, uz zamolbu da je proslijede svim relevantnim dionicima iz djelokruga rada tijela čiji su predstavnici. Jedna od posebno značajnih tema o kojoj se raspravljalo na nekoliko sjednica je pitanje dječje participacije, govori Pletikosa, dodajući da Vijeće djeluje pri Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.