Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Otkazuju se maturalna putovanja zakazana za ovu školsku godinu!

03.04.2020. 14:11


Zbog situacije s koronavirusom, koji širom Europe i svijeta sije strah i smrt, u pitanje su dovedeni i mnogi već dogovoreni planovi. Među njima su svakako i školske ekskurzije, maturalna putovanja, planirana najčešće za mjesec kolovoz, a za koja se već uplaćuju rate. No, mnogi roditelji, pa tako i oni zadarski, raspituju se u školama trebaju li nastaviti uplaćivati rate za ugovorene ekskurzije, primjerice u Španjolskoj, jednoj od zemalja koja je na samome vrhu po broju zaraženih i umrlih od koronavirusa.


Hoteli kao bolnice
– U toj zemlji se, kako slušamo, mnogi hoteli pretvaraju u bolnice i pitam se koliko je realno da se ekskurzija u Španjolskoj, dogovorena za mjesec kolovoz, uopće realizira. Iako do tada ima nešto manje od pet mjeseci situacija se po procjenama stručnjaka neće smiriti prije lipnja, a i nakon toga na snazi će vjerojatno ostati mnoge od mjera sprječavanja zaraze, zabrinuta je jedna majka iz Zadra koja se već obraćala školi s pitanjem treba li nastaviti s uplatom dogovorene ekskurzije i što će uopće biti s tim inozemnim putovanjem koje se trebalo realizirati u kolovozu ove godine. No, u školi joj, kako navodi, nisu znali dati precizan odgovor, s obzirom da o ljetnim ekskurzijama iz Ministarstva znanosti i obrazovanja još nisu dobili nikakav službeni naputak, osim već poznate upute s kraja veljače. Njome se, podsjetimo, pozivaju sve osnove i srednje škole da otkažu sva organizirana putovanja u Italiju narednih mjesec dana, sukladno preporuci Ministarstva zdravstva, a vodeći računa o sigurnosti učenika i nastavnika. Škole su tada zamoljene i da pošalju Ministarstvu podatke o planiranim putovanjima učenika u Italiju do kraja lipnja.
Od tada se, naime, situacija značajno pogoršala, pa se roditelji pitaju što će biti s ekskurzijama u kolovozu. Također, uz zabrinutost za zdravstvenu sigurnost svoje djece, u slučaju ne odustajanja od dogovorenih ekskurzija, posebno u države koje je zaraza najteže pogodila, neke roditelje brine i neizvjesna financijska situacija u skoroj budućnosti, koja sobom nažalost donosi i otkaze, kao i smanjenja primanja kod velikog broja građana. Roditelje stoga zanima trebaju li nastaviti uplaćivati rate za ugovorene ekskurzije, i može li im se jamčiti da će dobiti potpuni povrat novca u slučaju otkazivanja putovanja, što neki smatraju jedinom ispravnom odlukom, s obzirom da trenutačna situacija s koronavirusom u cijeloj Europi neće tako brzo postati normalna i uobičajena, kakva je bila prije pojave ove zaraze.


Što kažu u Ministarstvu?
Što će biti s već ugovorenim ljetnim maturalnim putovanjima, upitali smo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koje nam je dostavilo sljedeći odgovor:
– Zbog epidemiološke situacije i aktualnih uputa Stožera za civilnu zaštitu, izgledno je da do kraja ove školske godine neće biti nikakvih školskih putovanja. Uputa koju je Ministarstvo izdalo početkom ožujka odnosila se na situaciju koja je u ovih nekoliko tjedana uvelike promijenjena. Škole u suradnji s roditeljima trebaju donijeti odluku o eventualnoj odgodi planiranih putovanja za narednu školsku godinu, a ako to nije moguće onda mogu odlučiti o otkazivanju putovanja, navode u Ministarstvu, potvrđujući tako slutnje mnogih da će ljetne ekskurzije morati biti otkazane ili eventualno odgođene za neka bolja, sada posve neizvjesna vremena. Tekuća školska godina, naime, završava 31. kolovoza 2020. godine, pa je posve izvjesno da maturalci u kolovozu neće biti realizirani.
Što o ovome pitanju kažu ravnatelji zadarskih škola i kako vide sudbinu ovogodišnje ekskurzije?
– Dio naših učenika trebao je putovati u Španjolsku, a dio u Češku, u Prag, kaže ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića Tihomir Tomčić, te navodi kako je teško predvidjeti što će se u narednim mjesecima događati po pitanju zdravstvene situacije u Hrvatskoj i ostatku Europe, zbog čega je i dovedena u pitanje ovogodišnja ekskurzija.
– Ono što je sigurno jest da ćemo postupati u skladu s uputama Ministarstva i u dogovoru s roditeljima. Hoće li se ekskurzija moći realizirati tijekom sljedeće 2020./2021. godine rano je predviđati. U svakome slučaju Ministarstvo bi tada trebalo odobriti da se ona eventualno provede u nekom periodu tijekom sljedeće školske godine, naravno uz suglasnost roditelja da se ekskurzija organizira u tom kasnijem terminu od sada dogovorenog, kaže ravnatelj Tomčić i ističe da će roditeljima, u slučaju otkazivanja putovanja, prema sklopljenim ugovorima s agencijom biti vraćen do sada uplaćeni novac. Roditelji se oko ovog pitanja svakako mogu obratiti i agenciji s kojom su ekskurzije ugovorene.




Najvažnije je da svi budu zdravi
Ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora Rade Šimičević naglašava također kako će škola postupati prema odlukama Ministarstva znanosti i obrazovanja.
– Zdravlje naših učenika ne smije biti ugroženo ni na koji način i u tome smislu su sva školska putovanja stornirana do daljnjega. Ekskurzija je iz današnje perspektive udaljena, da se tako izrazim, svjetlosnim godinama. Ne znamo što će se događati u bliskoj, a posebno ne u daljnjoj budućnosti jer na ovu situaciju nije bio spreman nitko u svijetu, ističe ravnatelj Šimičević i umiruje roditelje riječima kako mogu biti mirni što se tiče sigurnosti njihove djece jer ona nigdje neće ići bez njihove suglasnosti.
– Kad se steknu uvjeti za putovanja, odlučit ćemo što i kako u dogovoru s roditeljima,
a najvažnije je da tada budemo svi zdravi, zaključuje ravnatelj Rade Šimičević.
 


Gimnazijalci »Barakovića« u svibnju neće u Gardaland


Putovanje pet razrednih odjeljenja učenika drugih razreda zadarske Gimnazije Jurja Barakovića u Gardaland u Italiju, koje je bilo ugovoreno od 1. do 3. svibnja, odgodit će se ili otkazati. Potvrdio nam je to jučer ravnatelj Gimnazije Jurja Barakovića Ranko Artuković koji je rekao kako još očekuju da organizator ovog putovanja, putnička agencija Vip Travel Jerome d.o.o. iz Splita, s roditeljima učenika odluči na koji način će se razriješiti ovaj problem.
Predstavnik navedene agencije nam je kazao kako su u ovom razdoblju imali više ugovorenih putovanja, pa s onima koji su uplatili aranžmane pojedinačno dogovaraju hoće li se ta putovanja odgoditi ili otkazati.
– Planirali smo za nekoliko tjedana održati sastanak s roditeljima učenika ove zadarske gimnazije i razrednicima ovih odjeljenja kako bi donijeli odluku. Ne bude li bilo moguće održati ovaj sastanak, morat ćemo zvati svakog roditelja pojedinačno kako bi izabrali hoće li odgoditi putovanje u Gardaland ili će ga otkazati. Odluče li se roditelji za otkazivanje trebaju odlučiti traže li povrat uplaćenog novca ili bi pristali da im se izda vaučer u visini uplate, a s kojim novcem bi se onda organizirao neki zamjenski izlet, pojasnili su u Vip Travel Jeromeu, dodajući kako nije jednostavna situacija s povratom ranije uplaćenog novca hotelu u Italiji, budući da ne znaju hoće li taj hotel pristati na povrat novca ili će se tražiti neko drugo rješenje. (G.Š.)