REAKCIJE NA VLADIN TRAVANJSKI PAKET Vlada bi trebala donijeti i mjere za razdoblje nakon epidemije

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Branko Roglić, Ljubo Jurčić, Mislav Vučić i Josip Brusić o pomoći gospodarstvu i borbi s krizom
Vladin travanjski paket mjera za pomoć gospodarstvu zaslužuje pozitivnu ocjenu, jer će gospodarstvu omogućiti preživljavanje u sljedeća tri mjeseca. No, u opasnosti bi moglo biti najmanje deset posto radnih mjesta u Hrvatskoj, pa Vlada mora i nadalje reagirati. Ne želimo li biti prosjačka država, nužan je i potpuno novi koncept strukturiranja ekonomije, danas ovisne o turizmu, upozoravaju naši sugovornici
Zadarski list/Arhiva
U JGL-u su organizirali krizni stožer koji svakodnevno prati i nadgleda situaciju vezanu uz COVID-19

Drugi paket Vladinih mjera dovoljna je pomoć gospodarstvu u ovom trenutku, ali Vlada će i dalje morati pratiti situaciju i morat će biti spremna reagirati brzo jer će brojnim tvrtkama i sektorima trebati još mnogo vremena za oporavak i pri tome će dulje vrijeme trebati i pomoć i razumijevanje države. Tako sadašnju etapu u Vladinoj borbi za očuvanje gospodarstva procjenjuju naši sugovornici, ali naglašavaju i da da bi Vlada trebala donijeti i mjere za razdoblje nakon epidemije kojima će pokrenuti proizvodnju te strukturirati ekonomiju na posve novom konceptu.

ROGLIĆ: Svi moramo zapeti za očuvanje radnika

Branko Roglić vlasnik Orbica, najvećeg europskog distributera kaže da je zasad teško procjenjivati konačne učinke krize, jer nitko ne zna koliko će ova epidemija, koja je krizu i izazvala, trajati, ali on je uvjeren da je neće preživjeti deset posto tvrtki, te da bi u opasnosti moglo biti najmanje deset posto radnih mjesta u Hrvatskoj. Posebice se to odnosi na turizam gdje će nestati brojne male tvrtke koje će se »utopiti« u velike.
- Nakon ove krize ništa neće biti isto, ali nadam se da će nas koronavirus naučiti skromnosti. Da će nas naučiti da sada svi zapnemo da se očuva svako radno mjesto, ja znam da ću se ja za svakog svog čovjeka boriti dok god mogu. Najvažnije je da to sada učini i vlada i svaki poslodavac - poručuje Roglić.
Što se tiče njegovog osnovnog posla distribucije, Roglić kaže da je zasad poslovanje tvrtke prema planu, ali da u području kozmetike ima pad od 50 posto, dok je u turizmu pitanje hoće li se, u slučaju prestanka epidemije i ublažavanja mjera, moći ostvariti i do 15 posto prihoda.
- Mi u turizmu imamo 18 kuća i tu je moguće da bude nekog prometa ako epidemija završi u lipnju. U hotelu će to biti puno teže, ali ako uz sadašnju pomoć Vlade možemo dobiti i nešto povoljnije kredite cilj je da održimo zaposlenost iako i uz manje plaće. U objekte nećemo morati ulagati pa će biti spremni za sljedeću sezonu - ističe Roglić. Oporavak, i uz državnu pomoć, smatra Roglić, za nikoga neće biti jednostavan i svi će se morati naučiti razmišljati skromnije i privatni i državni sektor.
- Evo možda nas ovaj rad od kuće nauči i tome da nije najvažnije imati raskošne urede, nego dobro plaćene i zadovoljne radnike koji, kad to treba, čine sve da se održi posao i pri tome im raskošni uredi ne pomažu puno nego je puno važnije kakvu opremu, koju su ponijeli doma imaju i koliko se ulagalo u njihovo usavršavanje - zaključuje Roglić.

JURČIĆ: Treba nam obnova proizvodnje

Vladin travanjski paket mjera za pomoć gospodarstvu zaslužuje pozitivnu ocjenu, jer će gospodarstvu i svima nama omogućiti preživljavanje u sljedeća tri mjeseca, smatra Ljubo Jurčić, profesor Ekonomskog fakulteta. Međutim, to su uglavnom knjigovodstvene, administrativne mjere koje će samo isprazniti državni proračun. Vlada bi trebala donijeti i mjere za razdoblje nakon epidemije, kojima će pokrenuti proizvodnju te strukturirati ekonomiju na posve novom konceptu, predlaže Jurčić.
- Travanjskim mjerama je napravljen pomak u odnosu na krizu iz 2009. i 2012. godine, kada su se podizali porezi i smanjivalo se potrošnju, što je bilo potpuno nerazumno i suprotno ekonomskoj znanosti. Pozitivno je što su u Vladi danas shvatili da treba održati potražnju - kaže profesor.
Posljedice koronavirusa uskoro će razotkriti da smo u posljednjih 25 godina vodili potpuno pogrešnu ekonomsku politiku, upozorava profesor. Glavni je problem u temeljima gospodarstva, u tome što je hrvatska ekonomija katastrofalno strukturirana, što potvrđuje i naš deficit u robnoj razmjeni s inozemstvom, koji iznosi oko 10 milijardi eura. To je dosad pokrivao turizam, ali njegovi prihodi osjetno će se smanjiti. Zanemarili smo proizvodnju koja je temelj svega. I državni proračun, dodaje, puni se ponajprije iz proizvodnje, koja završi u domaćoj potrošnji ili u inozemstvu.
- Za koji mjesec Hrvatska će funkcionirati kao prosjačka država. Morat ćemo od drugih prositi novac, hranu, energiju, lijekove i ostalo. To je nedopustivo za državu koja sebe smatra suverenom i koja je članica EU-a. Stoga ova epidemija treba biti povod da se skupe glave i ekonomska znanost kako bismo promijenili politiku koja nas je dovela na dno Europe, naglašava profesor.
Prema Jurčiću, nakon što u sljedeća tri mjeseca preživimo, Vlada bi trebala imati mjere za pokretanje proizvodnje u kratkom roku, dok za šest mjeseci ili godinu dana treba donijeti potpuno novi koncept strukturiranja ekonomije, među ostalim i za izvanredne situacije poput sadašnje. Zasad, kaže, ne vidi prijedloge za promjenu pogrešne politike i o tome kako iskoristiti javne i monetarne financije za taj novi koncept. Većina zemalja u svijetu, kaže, svoju je ekonomsku politiku nevidljivo promijenila nakon 2010. godine, a sada će je promijeniti još više.

 

Više pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Zadarskog lista (3.4.2020.) ...

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno