Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

SVE JE STALO »Mjere Vlade pomoći će da ostanemo na nogama«

03.04.2020. 21:27


Na jučerašnjoj sjednici Vlada je usvojila novi paket mjera za pomoć gospodarstvu vrijedan 30 milijardi kuna. Naime, odlučeno je kako će se radnicima podignuti minimalna naknada s prijašnjih 3.250 kuna na 4.000 kuna. Osim toga Vlada je, umjesto prvotne odgode plaćanja, ipak pristala na otpis poreza i doprinosa svim tvrtkama kojima promet padne ispod 50 posto, kao i zaštitu domaće poljoprivrede. Ovim je Vlada izašla u susret brojnim poduzetnicima koji su tražili otpis plaćanja, a ne odgodu.


«Ne znamo do kada će ovo sve trajati«
O ovome smo razgovarali s Mladenom Maltom, predsjednikom zadarskog Udruženja obrtnika.
– Mislim kako je ovo dobar potez jer ako se gospodarstvo uruši ona je upitno samo funkcioniranje države. Potrebno je naglasiti kako poduzetnici, odnosno realni sektor ovim nije ništa dobio, ništa im nije poklonjeno. Mi i dalje gubimo jer ne radimo, ne zarađujemo. Mi bismo bili sretniji kad bismo mogli raditi, ali s ovim Vladinim mjerama ćemo završiti s manjim troškovima, rekao je Mladen Malta. Istaknuo je kako su ovo dobrodošle privremene mjere jer je velika opasnost da velik broj poduzetnika, ali i obrtnika propadne. Istaknuo je činjenicu kako turizam iznosi 20 posto BDP-a te su ovo mjere da se spriječi prvi udarac kojim se spriječilo stradavanje velikog broja malih obrtnika i poduzetnika.
– Pozdravljamo ove mjere jer su nam omogućile da dulje ostanemo na nogama. Ipak, i dalje treba biti oprezan i zabrinut jer ne znamo do kada će ovo sve trajati, zaključio je Malta.
Razgovarali smo i s poduzetnikom Manolom Jurom Birkićem, pokretačem Inicijative za održavanje ekonomije i gospodarstva Zadarske županije i voditeljem projekta podrške socijalnom uključivanju i zapošljavaju marginalnih skupina.


Otpis
On je u ovoj inicijativi okupio brojne poduzetnike s područja naše županije koji su jasno istaknuli kako se ne slažu s prvotnim Vladinim mjerama te su tražili da se davanja otpišu, a ne odgode.
– Dobro je da su vladajući odlučili otpisati plaćanje svih davanja jer je ovo dio onoga što smo tražili. Naime, sada u tvrtkama neće biti nikakvih prihoda ni zarade jer su zatvorene nalogom Vlade. Ipak, ove mjere daju naznaku kako je Vlada okrenula cijelu priču te su se stavili u situaciju poduzetnika, za razliku od prije. Naime, prije su samo napravili nekakav inicijativni potez kojim su pokazali da misle na poduzetnike, a sad su izgleda našli način kako nam pomoći. Vjerujem da je tu bitna i činjenica da smo iz EU dobili novčanu pomoć na temelju čega je Vlada uspjela stvoriti adekvatne mjere koje će imati veći efekt za zadržavanje radnih mjesta. Osim toga, dizanje naknade za radnike s 3.250 na 4.000 kuna mnogo znači jer taj novac direktno ide zaposlenicima, a tvrtka nema nikakvog troška jer se otpisuju svi nameti koji idu za ovaj period. Ovo je i bio cilj jer tvrtke ne zarađuju, a ovako se pokazalo da Vlada cilja na to da se zadrže radna mjesta i da poduzetnici ne propadnu, zaključio je Manolo Jure Birkić.