Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U Zadru troje novooboljelih od koronavirusa; Tri pacijenta na Covid JIL-u u teškom stanju; Beroš: “Apeliram na sve građane da poštuju ove mjere jer to je daleko najlakši i najbrži način da se čim prije vratimo u normalu!”

03.04.2020. 09:31


Imamo 3 novozaraženih pacijenata, što znači 50 ukupno novooboljelih od koronavirusa na području Zadarske županije.
Šef epidemiološke službe dr. Alan Medić ukazao je kako će putnici čiji se dolazak očekuje u nedjelju iz Ancone ići u kućnu ili ukoliko nemaju mogućnosti za to u institucionalnu samoizolaciju.
– U Zadarskoj županiji u samoizolaciji je trenutno 1252 osobe, do sada smo ih izlučili 1084, dok su mjere jučer ustanovljene za 80 novih kontakata. Od 3 novooboljela pacijenta, jedna osoba je vezana uz Ortopedsku bolnicu, drugi uz drugu županiju, a treći uz drugi grad. Od jučer je krenula s radom i Covid ambulanta Ravnice, koja radi testiranja na koronavirus po narudžbi i u dogovoru s Epidemiološkom službom i liječnicima obiteljske medicine. Između ostalog od danas u poslijepodnevnim satima će se u Ortopedsku bolnicu Biograd prebaciti prvi lakše oboljeli pacijenti od koronavirusa. Naime,  do sada smo napravili 20 protuepidemijskih intervencija, i dalje se svakodnevno obrađuju kontakti. Što se tiče putnika koji se očekuju u nedjelju iz Ancone, njih ćemo prepratiti, odnosno prethodno selektirati, tko pripada našem području,  i svakog od njih će epidemiološka služba anketirati, nakon čega će osoba ukoliko bude imala uvjeta za kućnu samoizolaciju ona ide kući, a, ako ne bit će smješteni u organiziranu karantenu u zajednici kao što smo i do sada imali situacije, kazao je Medić.
Ravnatelj OB Zadar, dr. Željko Čulina objavio je lošu vijest, o još nova dva pacijenta koja su u teškom stanju, jedan koji je već bio u teškom stanju, dok je drugi mlađe životne dobi za kojeg se nije očekivalo da će doći do komplikacija.
– Na Covid odjelu OB Zadar trenutno leži 19 pacijenata. Loša vijest je kako je uz prvu pacijenticu noćas još dvoje pacijenata završilo na JIL Covidu i oni su u težem stanju. Kroz današnji dan imamo premještaj 6 pacijenata u Ortopedsku bolnicu Biograd, to su uglavnom oni s blažim simptomima bolesti. Što se tiče OB Zadar, imamo pozitivna tri liječnika i tri medicinske sestre. Trenutno je u samoizolaciji 26 liječnika, 43 medicinske sestre i sedam nezdravstvenih djelatnika. Kroz današnji dan čekamo rezultate još 32 uzorka koja su proslijeđena u Zagreb. Ukupno do sada je testirano 337 pacijenata, naglasio je Čulina.
Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako je svatko od nas najvažniji čimbenik u lancu postupanja i odgovornosti.
– Došao sam prvenstveno zahvaliti svim članovima Stožera civilne zaštite koji su dobro organizirali posao, ali još više svim onim građanima koji poštuju mjere Nacionalnog stožera, epidemiološke mjere, jer to su mjere koje doista čuvaju zdravlje nacije od ove epidemije.  Dakle, svatko od nas je najvažniji čimbenik u lancu postupanja i svatko od nas može najviše napraviti. U kontekstu mog osnovnog zadatka došao sam pružiti suport zdravstvenom sustavu i razmijeniti nekakva razmišljanja i informacije koje se odnose i na način organizacije i na nabavu zaštitne opreme i na kadrovske probleme i mogućnost mobilizacije zdravstvenih radnika s obzirom na očekivane i moguće ispade, odnosno infekcije samih zdravstvenih djelatnika, kazao je Beroš.
Još jednom je apelirao na sve građane da se pridržavaju epidemioloških mjera koje je donio Nacionalni stožer kako bi se, kako je naglasio, život svih nas što prije vratio u normalu.
– Mogu zaključiti da ćemo kao sustav dati određena rješenja. Apeliram još jednom na sve građane da poštuju ove  mjere jer to je daleko najlakši i najbrži način da se čim prije vratimo u normalu i da naš raniji život i rad postane ponovno uobičajen. Stoga  molim još jednom i apeliram na sve da stvarno pazimo na ove mjere. Naime, iako smo rekli, i to stoji, da stariji građani obolijevaju i imaju teži klinički tijek ove bolesti, međutim u zadnje vrijeme pojavila se i nešto mlađa populacija. Prema tome, savjetujem mladima da doista budu odgovorni jer i oni mogu oboljeti čak i od teže kliničke slike. Dakle, svi skupa moramo biti solidarni, čuvati se i odgovorni i za sebe i za druge, naglasio je Beroš.
Što se tiče odgovornosti za stanje u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd, kazao je kako će se ispitati sve relevantne okolnosti.
– Prema mojim informacijama virus je u zdravstveni sustav ušao putem zaražene pacijentice Uobičajeno je da  zdravstveni djelatnici obolijevaju jer su na prvoj linji obrane. Jednom kada epidemija završi podvući će se crta i ustanovit će se odgovornost svih uključujući i mene. Istina mora biti detektirana, zaključio je Beroš.
 


Uskoro opširnije …