Zadužiti se što više, a trošiti što manje

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Država u krizi zbog pandemije ima samo dva alata
Vlada je sve proračunske i izvanproračunske korisnike zadužila da smanje potrošnju te je otvorila mogućnost za dodatno zaduženje koje će se mjeriti u desecima milijardi kuna
D. KOVAČEVIĆ
Deficit više nije varijabla o kojoj će se voditi računa – Zdravko Marić

Travanjskim paketom mjera koji je uglavnom usmjeren na očuvanje radnih mjesta i održavanje likvidnosti poduzeća koja stvaraju kakav-takav prihod, Vlada je barem na mjesec dana primirila poduzetnike, ali temelj na kojem sve to mora stajati u sljedećim mjesecima – državni proračun još uvijek je veliki upitnik, iako je Vlada svojim brojnim zaključcima jučer najavila određene mjere. One upućuju na to da će se nastojati održavati hladni pogon, funkcioniranje države s posebnom brigom o zdravstvu, isplaćivati mirovine i plaće (pitanje je još u kojem iznosu). Država će u sljedeća tri mjeseca trebati ukupno 45 milijardi kuna za sve to, a koliko će, u situaciji kad otpisuje i odgađa naplatu poreza i doprinosa i uvodi naplatu PDV-a po realizaciji, skupiti novca nitko trenutačno ne može prognozirati. Ministar financija Zdravko Marić već je rekao da je prvo tromjesečje po pitanju prihoda takvo da bi se teško moglo zaključiti kakva se kriza već događa, a u Vladinim krugovima može se čuti da će posebno težak biti svibanj. U takvoj situaciji država u rukama ima samo dva alata, zaduživati se koliko god je to moguće i rezati potrošnju tamo gdje trošiti nije nužno. Sama Vlada u jednoj od svojih jučerašnjih odluka navodi da će usporavanje gospodarskih aktivnosti zbog provedbe mjera za obuzdavanje širenja pandemije koronavirusa dovesti do snažnog pada javnih prihoda, a bit će potrebna i znatna dodatna sredstva za provedbu mjera i aktivnosti za borbu protiv epidemije i za pomoć gospodarstvu, što će dovesti do velikog porasta proračunskog manjka i javnog duga. No, procjena kako će se kretati javni dug i deficit nema, ali ministar financija odavno je rekao da deficit više nije varijabla o kojoj će se voditi računa.
 

Pregovori o plaćama

Prva žrtva izvanrednog stanja u proračunu je nabava vojnih zrakoplova. Pokušaj nabave tih aviona već je jednom propao, a sada ga Vlada odgađa na neodređeno vrijeme.

Uz to Vlada je jučer sve proračunske i izvanproračunske korisnike zadužila da smanje potrošnju, a odluka se osim na sva ministarstva odnosi i na Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Hrvatske vode, Hrvatske ceste, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Agenciju za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, Centar za restrukturiranje i prodaju, HŽ infrastrukturu, Autocestu Rijeka - Zagreb, Hrvatske autoceste i HŽ putnički prijevoz. Svi oni trebaju obustaviti javne nabave, osim ako nisu nužne za njihovo funkcioniranje, što će vjerojatno iako to nije namjera Vlade utjecati na tvrtke koje se javljaju na takve natječaje, pa će država opet trebati novac da i u njima gasi požare. Uz to svima osim zdravstvu zabranjeno je novo zapošljavanje.

Iako su oni koji rade za državu u prva dva paketa mjera bili pošteđeni smanjivanja plaća, Vlada u svom zaključku o ograničavanju rashoda navodi da će se "pokrenuti pregovori sa socijalnim partnerima o visini osnovice za izračun plaće državnih službenika i namještenika te zaposlenih u javnim službama za 2020. godinu, kao i pregovori o isplati određenih materijalnih prava ugovorenih kolektivnim ugovorima te prava iz sklopljenih sporazuma o uvećanju koeficijenata složenosti poslova i dodataka na osnovnu plaću". S obzirom na to da se osnovica za izračun plaće odnosi na sve, pa tako i na zdravstvo, policiju, civilnu zaštitu, vatrogasce, koji bi trebali biti pošteđeni tih rezova Vlada vjerojatno ipak računa na dogovore s pojedinim službama oko rezanja koeficijenata. Svoje poslovanje morat će racionalizirati i trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu, a slične bi mjere kao država trebali provesti i općine, gradovi i županije.

 

Više pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Zadarskog lista (3.4.2020.) ...

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno