Biljke upletene u Uskrs

Slika korisnika isikiric
SINERGIJA 1+1=3
Nekoć nije bilo dvojbe. Uskršnja jaja piturana su prirodnim biljnim pigmentima. Umjetnih nije ni bilo, a u moderno su doba isprva bile mali luksuz koji su si mogli priuštiti bolje stojeći. Kasnije su umjetne boje kao pošast zavladale među našim jestvinama, odjeći pa i drevnim običajem bojanja jaja. Danas znamo koliko otrova ima u tim kemijskim pripravcima pa se educirani i trendi svijet naglas voli pohvaliti svojim pisanicama, prirodno ukrašenim
Proljeće je, raskoš biljnog svijeta tek počinje

Naši su stari, to sad svi znamo, od pokrovnih listova zrele kapule, dobivali lijepu crveno-smeđu boju pisanica, od crvenog iliti ljubičastog kupusa predivnu boju neba, a od špinata ili petrusimula zelenu. Mladi sljedbenici prirode i prirodnog danas još za jarku boju sunca koriste kurkumu ili kavu za boju čokolade. I danas, kao i u starini, te se boje skladaju s biljnom ornamentikom zanimljivih oblika što ih imaju listići djeteline, sljeza ili komorača. Sve su te biljčice, uz svoje estetske vrednote, još k tome i ljekovite, pa ni za nas, poput naših starih, nema više nikakve dvojbe koje ćemo boje koristiti. Isto vrijedi i za košarice na blagdanskom stolu u koje slažemo naša uskršnja jaja. Svetogrđe ih je staviti u košaricu od umjetnih materijala, ma koliko bila "lijepa". Potrudimo se i nabavimo jednostavnu, ručno pletenu košaricu od vrbovih grančica koje, ne samo da su podatne i u vještim se rukama mogu uplesti u čudesne oblike, nego je i njihova kora, recimo, savršeni čaj za spuštanje temperature i ublažavanje bolova, zahvaljujući salicinskoj kiselini koju sadržava.

Nekoć je u našoj Dalmaciji postojala užanca da se lice umije u vodi punoj prvog proljetnog cvijeća, ljubičica, trešnje, maslačaka...Bili su to divni rituali koji su nas tako rječito povezivali s iznova rođenim svijetom bilja i Suncem koje nam svakim danom daje sve više i više od svog živototvornog obilja. Sve je to u dosluhu s Uskrsom, a izravno povezano s Cvjetnicom, palminim i maslinovim grančicama, simbolima mira, ali i vazdazelnog ili vječnog života koji zazivljemo za sve ljude. I vjerujte, ne samo simbolično, jer šačica maslinovog lišća, prelivena vrelom vodom, uistinu kao napitak unese ponešto mira i reda i u vaš krvotok, jer izvrsno regulira visoki tlak.

Primaknimo se sad blagdanskom uskršnjem stolu, koji je slika obilja i naše želje da nam novorođeni ciklus života bude s tim u skladu. Na stolu vidim lijepi starinski stolnjak od lana. Pravi je praznik za oči, a uz to i čvrstih vlakana za dugovječnost i s nemalom vrlinom da dobro podnosi visoke temperature u pranju. Ali lan nema samo sposobnost postati stoljnak na uskršnjem stolu, već je i pravi čarobnjak za naš organizam. To je jedna od najstarijih namirnica u ishrani čovjeka. Sjemenke su bogate omega-3 masnim kiselinama, topivim i netopivim vlaknima, proteinima, vitaminima, magnezijem, cinkom, selenom i tvarima estrogenskih svojstava. Pomažu protiv čira na želucu, a preveniraju i srčani udar. Dobre su za menopauzu i za skidanje viška zimi nakupljenih kila. Pokazalo se i da smanjuju rizik od raka. Ukratko, čiste nam organizam, hrane ga i štite baš kao što stoljnjak štiti naš stol.

E sad, pisanice su već u vrbinoj košarici i na lanenom stolnjaku pa ćemo još za uskršnji doručak dodati mladi pršut, uskršnju pogaču, sir, mlade kapulice, rotkvice... i vino u bukari od smrikina drveta i nastaviti s florenzikom. Od uskršnje pogače koju smo umijesili od provjereno domaćeg brašna naših sorti pšenice. Da, pšenica, naša hraniteljica kroz vijekove. Zdrava i hranjiva, bez ostatka. Od klice nevjerojatno bogate vitaminom E, antioksidansom protiv štetnih djelovanja slobodnih radikala i blagodati koje daje srcu, krvotoku plućima i mišićima pa sve do dugog niza sastojaka u zrelom zrnu neophodnih našem organizmu. Pripremimo stoga uskršnju pogaču po starinski, da puca od zdravlja i dobrog okusa.

Za ručak ćemo mladu janjetinu s krumpirom i ružamarinom. Bit će tu i svakobera, kapulice, maslinovog ulja. O mirakulima krumpira smo već pisali, a za ružmarin ćemo u ovoj maloj blagdanskoj florenzici samo reći da je savršen za cirkulaciju i probavu, dok je mlada kapulica prirodni antibiotik.

Guštajmo za blagdanskim stolom, među svojim dragima, okruženi bojama proljeća i simbolima Uskrsa i dignimo čaše s našim vinom iz starinskih bukara, punog tanina i antioksidansa, pa nek nam u odmjerenim količinama ne krijepi samo dušu, već i zdravlje.

Razmišljam o Uskršnjem doručku. Krasan stolnjak, košarica sa obojanim jajima, šunka, mladi pršut, sir, uskršnja pogača, mlade kapulice, rotkvice...Na prvi pogled, malo je tu biljaka... Čisto onako,kao prilog, usput...

Pa se na tom stolu nađe i vino-od grožđa, puno tanina i antioksidansa. Pa osim veselja, u naše žile unese i dozu zdravlja u obliku prevencije arteroskleroze i srčanog udara, dok nam ulje koštica regenerira i obnavlja kožu... A to vino je po tradiciji bilo ponuđeno u bukari-od smrekovog drveta.

Pa maslinovo ulje, mlada kapulica kao prirodni antibiotik, krumpiri uz janjetinu sa ružmarinom koji je savršen za cirkulaciju i probavu, svakober od sedamdesetak vrsta biljaka koje su sastavni dio, pa šparoge, pa salata zelena za probavu....

Ne, ne fali divnih zelenih i svih drugih boja, biljnih prijatelja na uskršnjem stolu. Dapače... Proljeće je, raskoš tek počinje. Neka vam je svima sretan Uskrs i svaki novi početak koji on najavljuje... Samo veselo i puno svjetla!!!
 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno