Obiteljski posjet Parku i Manitoj peći, a za blagdanski vikend radi i »Lugarnica«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
STARIGRADSKI TURIZAM - U NP Paklenica imaju posebnu uskrsnu ponudu
Očekuje nas još jedna izazovna turistička sezona u kojoj će percepcija sigurnosti i dobra epidemiološka slika imati najvažniju ulogu. Pridržavanje epidemioloških mjera te mogućnost cijepljenja zaposlenika u turizmu samo mogu pomoći u ostvarenju što boljih rezultata, ističe Marijana Marasović
Ivan ČORIĆ
Paklenica čeka posjetitelje

 Problemi s poslovanjem u turizmu zbog pandemije koronavirusa nisu zaobišli niti jedan dio Zadarske županije. Svaka se Turistička zajednica na svoj način morala nositi s problemima. Sve dionike turističke industrije pogodilo je smanjenje prihoda u odnosu na rekordnu 2019. godinu.
Iza turističkih djelatnika i poduzetnika u općini Starigrad teško je razdoblje. I oni su, kao i svi drugi zbog pandemije pretrpjeli velike financijske gubitke. Starigradska rivijera, koja je ranijih godina vrvjela gostima, ostala je pusta. Lokalni poduzetnici borili su se da prežive do nove sezone, nadajući se kako će biti bolja nego prošlogodišnja.
O problemima s kojima su se susreli poduzetnici i Zajednica Starigradske rivijere razgovarali smo s Marijanom Marasović, direktoricom Turističke zajednice općine Starigrad.
- Zbog jako loših prognoza uvjetovanih pandemijom COVIDa-19, na početku prošlogodišnje sezone ostvareni su rezultati od 50% dolazaka i 53% noćenja u odnosu na 2019. godinu. Od toga su 74% noćenja ostvarili strani turisti, najviše iz Njemačke, Slovenije i Poljske. Nažalost, nakon dobre glavne sezone, već u drugoj polovini kolovoza došlo je do pogoršanja epidemiološke slike u zemlji zbog čega je posezona izostala. Iako je situacija bila teška, mi u Zajednici mišljenja smo kako je sezona završila dobro, s obzirom na to kako je moglo biti, govori Marasović.

Najvažnija percepcija o sigurnosti destinacije

Za ovu se godinu svi više pripremaju. Vlada je u situaciji u kojoj može bolje isplanirati i komunicirati mjere zaštite od koronavirusa u turističkom sektoru, a lokalne zajednice mogu ih kvalitetno prezentirati poduzetnicima pod njihovom ingerencijom. Važno je da se organizira efikasno provođenje epidemioloških smjernica na način da se zaštiti djelatnike u turizmu i posjetitelje bez da se u velikoj mjeri ugrozi pozitivan financijski ishod na kraju sezone.
- Vjerujemo da će se trenutačna loša situacija s pandemijom uskoro početi smirivati, te da ćemo imati dobru glavnu sezonu i posezonu. Da bismo to postigli nužna je disciplina, pridržavanje epidemioloških mjera i definirani protokoli za zaštitu od koronavirusa. Budući se radi o globalnom problemu, razvoj situacije ne ovisi samo o nama. Svi uključeni u proces kreiranja i ostvarivanja turističkih programa moraju maksimalno doprinijeti poboljšanju stanja u našoj zemlji, kaže Marasović.
Za uspjeh nadolazeće turističke sezone najvažnija je percepcija o sigurnosti destinacije. To dokazuju i prošlogodišnji podaci, koji su predstavljeni na nedavno održanoj sjednici Turističke zajednice Zadarske županije. U 2020. godini najveći udio u ostvarenim noćenjima imali su domaći turisti. U Zadarskoj je županiji u 2020. godini ostvareno 49% manje u dolascima i 65% manje u noćenjima u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Na istoj je sjednici i župan Božidar Longin još jednom apostrofirao važnost provođenja epidemioloških mjera, koje izravno utječu na percepciju potencijalnih turista o razini sigurnosti i zdravstvene zaštite u županiji.
I iz Turističke zajednice općine Starigrad slažu se kako je pred njima neizvjesno razdoblje poslovanja, koje će u najvećoj mjeri biti uvjetovano epidemiološkom slikom u zemlji i kontrolom pandemije.
- Očekuje nas još jedna izazovna turistička sezona u kojoj će percepcija sigurnosti i dobra epidemiološka slika imati najvažniju ulogu. Pridržavanje epidemioloških mjera te mogućnost cijepljenja zaposlenika u turizmu samo mogu pomoći u ostvarenju što boljih rezultata, kaže Marasović.
Upravo će turistički djelatnici, prema nedavno donesenoj odluci Ministarstva turizma i sporta, s ciljem smanjivanja mogućnosti zaraze koronavirusom, biti prioritet na listi za cijepljenje.

Nisu odgođeni svi projekti u turizmu

Zbog epidemioloških ograničenja prošle godine su u općini Starigrad, kao i općenito u cijeloj županiji, mnogobrojne manifestacije i kulturna događanja morale biti otkazane. Iz Turističke zajednice nam ipak kažu kako su neki projekti ipak realizirani.
- Pojedine aktivnosti su slijedom okolnosti u prošloj godini morale biti odgođene ili umanjene. To se prvenstveno odrazilo na manifestacije i udružene promidžbene kampanje za koje su sredstva već bila osigurana, ali se zbog pandemije nisu mogle realizirati ili je obujam realizacije bio smanjen, kaže Marasović i dodaje kako su se u Turističkoj zajednici ipak odlučili pozitivno gledati na cijelu situaciju, jer su neke važne projekte ipak uspijeli realizirati.
- U suradnji s Turističkom zajednicom Zadarske županije dovršena je izrada tematske brošure i karte »Paklenica Trails«, kao inicijalnog dijela projekta razvoja pješačkog turizma u Zadarskoj regiji - »Zadar Trail Magic«. Izrađen je promotivni materijal za posjetitelje u destinaciji, kojim se dodatno istaknula bogata ponuda izleta i aktivnosti izvan kulturno - zabavnih događanja koja su izostala. Izvršeno je tekuće održavanje interpretacijskih sadržaja na području destinacije (kulturna baština, planovi mjesta, oglasni panoi), proveden je javni poziv za potpore projektima u 2020. godini te je uspostavljen rad svih turističko - informativnih centara. Kontinuirano se vršila prilagodba i ažuriranje web sadržaja te informiralo članove Zajednice i posjetitelje o korisnim podacima vezanima za poslovanje, putovanja i boravak u Hrvatskoj. Uz to, pripremljena je kandidatura projekta »Okusi baštinu« za financiranje sredstvima Europske unije, te je pripremljen i idejni projekt za uređenje pješačko - biciklističke staze na području naselja Tribanj, ističe Marasović planove koje su ostvarili.
Iz Turističke zajednice se nadaju kako će blizina Nacionalnog parka Paklenica kao i ljepote općine Starigrad, privući posjetitelje na uskrsni odmor u prirodi.
Naime, Uprava Parka je i ove godine pripremila tradicionalnu blagdansku ponudu te će se na Uskrsni ponedjeljak, 5. travnja, Paklenica moći posjetiti uz cijenu obiteljske ulaznice od 80,00 kuna, koja uključuje 2 odrasle osobe s djecom i besplatan posjet špilji Manita peć, koja je za posjetitelje otvorena u subotu i ponedjeljak od 10.00 do 13.00 sati. Šumarska kuća »Lugarnica« za blagdanski vikend radi od 10.00 do 17.00 sati.


»U suradnji s Turističkom zajednicom Zadarske županije dovršena je izrada tematske brošure i karte »Paklenica Trails«, kao inicijalnog dijela projekta razvoja pješačkog turizma u Zadarskoj regiji - »Zadar Trail Magic«. Izrađen je promotivni materijal za posjetitelje u destinaciji, kojim se dodatno istaknula bogata ponuda izleta i aktivnosti izvan kulturno - zabavnih događanja koja su izostala«
Marijana MARASOVIĆ

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)