Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Originalne haljine od cvijeća šećer na kraju trodnevne manifestacije

Autor: Teuta Babajko Jamičić

02.05.2009. 22:00
Originalne haljine od cvijeća šećer na kraju trodnevne manifestacije


Originalnom modnom revijom haljina od cvijeća u “La Habana baru” u Sv. Filipu i Jakovu zatvoren je ovogodišnji Festival cvijeća Zadarske županije pod nazivom “Dani cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu”. Posjetimo, riječ je o trodnevnoj cvjetnoj manifestaciji, koja je devetu godinu za redom održana u Sv. Filipu i Jakovu, a u autokampu “Đardin” okupila je rekordan broj izlagača.
Modnu reviju haljina od cvijeća, koja je održana na prostoru uz filipjanski “La Habana bar”, otvorile su pobjednice dražavnog natjecanja “Dani odjeće” iz zadarske Škole za primijenjenju umjetnost i dizajn. Riječ je o natjecanju koje organizira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a Zadar je ove godine, točnije prošloga vikenda, prvi put bio domaćin. Pobjedice spomenutog natjecanja, Ana Stepanov i Monika Šangulin, predstavile su se kolekcijama na temu mornarskog stila, odnosno mornarskih pruga kao inspiracije u dizajnu odjeće. Njihove modele, nosile su školske kolegice iz Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn.
Nakon mladih zadarskih dizajnerica, revija je nastavljena kolekcijom unikatnog nakita sa cvjetnim motivima Sabine Sokač, dizajnerice iz Varaždina. Uz unikatan nakit, varaždinska dizajnerica Sabina Sokač predstavila je i kolekciju odjevnih detalja, ukrašenih stakalcima, perlama, Swarovski kristalima i sedefom. Kao šećer na kraju, trodnevna cvjetna manifestacija završena je modnom revijom originalnih haljina od cvijeća, pruća i ostalih prirodnih materijala Radionice za dekoriranje “KIKE” iz Dubrovnika, čija je vlasnica Kristina Skvrce. “KIKA” je predstavila pet kreacija – cvijetnih instalacija, različitih odjevnih stilova, čija originalnost i maštovitost nikoga nije ostavila ravnodušnim.
Po završetku modne revije, manekenke su se fotografirale uz vozila Peugeota AC Serdarević, sponzora revije, koja je posebno za tu prigodu, cvijećem derokirala N. N. Jans Sremec iz Nizozemske.


 REKORDAN BROJ IZLAGAČA


Deveti Festival cvijeća Zadarske županije pod nazivom “Dani cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu”, ove godine okupio je rekordan broj izlagača. Među više od 80 izlagača teško je bilo izabrati najbolje, a priznanja su podijeljena u četiri katergorije. Prema mišljenju ocjenjivačkog suda, priznanje za najprezentaciju cvijeća “Sajamski cvijet” dobio je Obrt “Ciklama” iz Koprivničkog Ivanca. PTO Nekić iz Biograda na moru nagrađen je priznanjem za najprezentaciju ljekovitost dok je priznanje za kretivnu rukotvorinu pripalo Učeničkoj zadruzi “Đardin” iz Sv. Filipa i Jakova. Priznanje za originalnost u nastupu dobila je Udruga “Poculica” iz Velikog Bukovca. Nagrađenim izlagačima, priznanja je uručila Klara Eškinja Glavan, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov.




 HUMANITARNI KARAKTER


Festival cvijeća Zadarske županije “Dani cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu” ove godine je, po prvi put, imao i humanitarni karakter. Naime, aranžmani koje su osobe iz javnog života – Anamarija Sardelić, načelnica Odjela Ministarstva turizma, Nevenka Marinović, saborska zastupnica, Aida Cvjetković, glasnogovornica Dubrovačko-neretvanske županice, Vesna Sabolić, predsjednica HNS-a Zadarske županije, Anica Košta, direktorica marketinkga Novog radija, Ana Marušić urednica i voditeljica Novog radija i Klara Eškinja Glavan direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice općine Sv.Filip i Jakov – izradile u prigodnim radionicama N. N. Jans – Sremec, ponuđeni su na humanitarnoj prodajnoj izložbi za rehabilitaciju Sandre Paović, teško nastradale hrvatske stolnotenisačice. Izložba se održala u sklopu akcije “Sandra ti to možeš”. Ček s iznosom prikupljenih sredstava od prodajne izložbe cvjetnih aranžmana, predsjedniku Hrvatskog stolnoteniskog saveza Goranu Radovanoviću uručila je Klara Eškinja Glavan. Na radionici su sudjelovale Anamarija Sardelić, načelnica odjela Ministarstva Turizma, Nevenka Marinović, saborska zastupnica, Aida Cvjetković glasnogovornica Dubrovačko-neretvanske županice, Vesna Sabolić prdsjednica HNS-a zadarske županije, Anica Košta direktorica marketinka Novog radija, Ana Marušić urednica-voditeljica Novog radija i Klara Eškinja Glavan direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice općine Sv.Filip i Jakov.