Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Vlatka Pokos na Zrmanju dovela frizerke iz inozemstva

Autor:

02.05.2009. 22:00
Vlatka Pokos na Zrmanju dovela frizerke iz inozemstva

Foto: Sebastian GOVORČIN



U nedostatku ministarskog zbora regatu je obilježila jet-seterica Vlatka Pokos, koja je, nekim čudom, uspjela stići suha do cilja na Berberovu buku, a posebno zbog nje stigle su i frizerke iz inozemstva koje su joj održavale frizuru
Polaskom ekipa sa starta u Žegarskim mlinima u subotu završena IV. Zrmanjska regata u kojoj se natjecalo 50-ak ekipa. Pobjedu je odnijela ekipa Grad Zadar II, predvođena Josom Nekićem, a titulu missice ponijela je Josipa Ivančić iz ekipe Hoteli Pag. Za razliku od proteklih godina, kada su medije zabavljali ministri svojim dogodovštinama na brzacima rijeke Zrmanje, ove godine su,(najvjerojatnije zbog predizbornih aktivnosti), od regate odustali ministri Petar Čobanković i Božidar Kalmeta, koji je kao predsjednik Organizacijskog odbora sa sinom Markom došao u poslijepodnevnim satima. U nedostatku ministarskog zbora regatu je obilježila jet-seterica Vlatka Pokos, koja je, nekim čudom, uspjela doveslati suha do cilja na Berberovu buku, a zanimljivo je da su posebno zbog nje stigle i frizerke iz inozemstva.
Natjecatelji dio regate prešli pješice
Pozicije Grotla i Ogarova buka su zbog velikog vodostaja bile nesigurne za prelazak raft-čamcima, tako su natjecatelji zbog sigurnosti morali te dijelove proći pješice te se vratiti u čamce i nastaviti dalje. Kako bi sigurnost natjecatelja bila što veća, duž cijele staze bio je raspoređen interventni tim sastavljen od ronilaca, članova Gorske službe spašavanja i medicinske ekipe kojima su na raspolaganju bili helikopteri Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te ekipa zadarske Opće bolnice. Ova regata bila je organizirana u okviru organizacije dviju regata IV. Hrvatska rafting regata “Zrmanja 2009.” i II. surfing regata Shimuni extreme speed one hour slalom 2009. koja će trajati od 11. rujna do 13. rujna 2009., a organizirana je s ciljem boljeg razvoja turističko-avanturističkih destinacija Zadarske i Ličko-senjske županije. Osim što je regata turističko, rekreativno-sportskog karaktera ona je po drugi put i humanitarnog karaktera, jer dio sredstava prikupljenih u organizaciji bit će raspoređen za razminiranje Tulovih greda, a u okviru akcije “Zrmanja Velebitu” s kojom se i Riva rafting centar već drugu godinu uključuje u akciju “Neminovno” na nivou cijele Hrvatske. Organizator regate Đuro Župan rekao je kako je ove godine došlo do promjene u spustu zbog visokog vodotoka Zrmanje.
– Došlo je do velikog napliva vode s Velebita, što je rezultiralo većim tokom rijeke Zrmanje. Staza je dugačka 14 kilometara, a vozi se u dva sliva. U gornjem slivu do Velikog buka i rijeke Krupe nagib je 3,5 posto, a u donjem je nagib 6,5 do 7,5 posto i njim se vozi do cilja staze. Svaka voda u prirodi zahtijeva poseban obrazac ponašanja i sigurnosni tretman, kaže Župan dodajući da su ove godine mjere sigurnosti maksimalno podignute.
Maksimalno podignute mjere sigurnosti
– Ove godine smo maksimalno podignuli mjere sigurnosti, koliko god se one u avanturizmu mogu podignuti. Osigurali smo sve bukove kod kojih je napliv izuzetno pojačao bujice i stvorio novu konfiguraciju gornjeg sloja vode dviju fortifikacija koje su i inače odskakale svojim redovnim skokovima, a to su Grotlo i Ogarov buk tako da ćemo ove godine morati krenuti u canyoning, kaže Župan dodajući da se u canyoning ide zbog činjenice da bi se drukčije značajno ugrozila sigurnost natjecatelja.
– Grotlo je specifično jer se Zrmanja s 30 sužava na tri metra te se sva snaga vode koncentrira na propadanje koje je inače 1,5 metara, a danas je skoro 7,5 metara. Udaranje u stajni val bilo bi izuzetno jako. No, i taj dio bi se mogao normalno proći ukoliko bi raft-čamac imao težinu oko tri i pol tone, ali prosječan raft-čamac s ekipom je težak 800 do 1000 kilograma. Kada sve uzmemo u obzir, najviše brinući o sigurnost natjecatelja, lokacije Grotla i Ogarova buka se neće moći skočiti, kaže Župan ističući kako je spust ipak zanimljiv jer je sada niz novih brzaca i fortifikacija.
Upitali smo vlasnika Riva rafting centra Đuru Župana što je s poznatijim imenima kojih je ove godine manje.
– Ovogodišnja regata ima značajnu promjenu. Stječe se dojam da je regata masovnija. Ovu regatu čini posebnom i to što ima ekipa iz svih slojeva društva, ekipa iz ulice, tvrtki, politike i medija, kaže Župan ističući da je najvažnije to što je rafting sada dostupan svima.
Rafting dostupan svima
Ekipama je trebalo prosječno dva sata za spust do Berberova buka. Nakon spusta upitali smo Vlatku Pokos kako joj se svidio rafting te planira li ga ponoviti i sljedeće godine.
– Najteži dio bilo mi je hodanje. Volim adrenalinske sportove i ovo nisam doživjela kao nešto opasno. Čini mi se da smo prehodali dva najzanimljivija mjesta. Doći ću sigurno i sljedeće godine, priroda je divna i prekrasno je, iako bi po meni trebalo biti više uzbuđenja i opasnosti, rekla je Vlatka dodajući da će uskoro i na skok s padobranom o čemu ćemo biti obaviješteni.
Na pitanje kako to da je ostala suha odgovorila je da se ipak malo smočila.
Nakon što se dio natjecatelja spustio niz Zrmanju, na cilju je organiziran ručak, tako da su natjecatelji i posjetitelji mogli jesti grah s kobasicama i piti pivo. Opuštena atmosfera vladala je do 19 sati kada su se ekipe preselile u Mićanove dvore gdje je održano proglašenje pobjednika i miss Zrmanje.
Natjecateljima su dodijeljene diplome za sudjelovanje, a podijelili su ih: voditeljica programa Vlatka Pokos, počasni predsjednik Hrvatskog kajakaškog saveza i dopredsjednik Olimpijskog odbora Marko Ćurković te aktualni gradonačelnik Grada Zadra Živko Kolega.
Počasni predsjednik Hrvatskog kajakaškog saveza Marko Ćurković rekao je kako mu je drago što je već četvrti put na regati, ističući kako je svake godine organizirano nešto novo čime se poboljšava ponuda iskazujući nadu da će pomoći kako bi Zrmanjska regata postala tradicija.
Aktualni gradonačelnik Grada Zadra Živko Kolega rekao je kako mu je drago što je opet gost Zrmanjske regate u prekrasnom kraju te kako se nada da će doći i sljedeće godine.
Prva diploma za 21. mjesto dodijeljena je vlasniku Kampa Šimuni Edi Maršiću za ekipu Hoteli Pag, koji je rekao kako je ova regata dokaz da Dalmacija nije samo more i plaža.
– Ovo je dokaz kako se i u unutrašnjosti može napraviti ambijent, ovo je divota. Svaki kamen i svako drvo postavljeno je s ljubavlju i sramota je da ovdje danas nisu naši ministri, nego idu po p… Duša i tijelo me boli kada od tih ministara onda čujem kako će spasiti turizam, rekao je Maršić dodajući kako su Hrvatskoj potrebni ljudi kao Đuro Župan.
– Mi smo dnevna soba Europe. Bio sam na Karibima i mi imamo ljepšu obalu i more. Imamo sve, samo nam treba omogućiti da radimo, rekao je Maršić pritom pobirući simpatije publike koja je frenetično navijala tijekom njegova govora. Treće mjesto osvojila je ekipa iz Benkovca, što je zanimljivo jer, kako je napomenuo Đuro Župan, Benkovac nema ni rijeke niti potoka. Prvo i drugo mjesto osvojile su ekipe Grada Zadra. Tako je ekipa Grad Zadar I predvođena Marijem Pešutom osvojila drugo mjesto, a ispred njih bila je ekipa Grad Zadar II predvođena Josom Nekićem.
Joso Nekić iz pobjedničke ekipe iskazao je zahvalnost aktualnom gradonačelniku Grada Zadra Živku Kolegi koji ga je kao otočanin naučio veslati. Prve tri ekipe uz diplomu dobile su i parfeme Boss Element dok je pobjednička ekipa uz diplomu i parfem dobila i Nautica satove.


 JOSIPA IVANČIĆ OVOGODIŠNJA MISS ZRMANJE


Za ovogodišnju Miss Zrmanje izabrana je Josipa Ivančić iz ekipe Hoteli Pag. Žiri je gledao na sve segmente od toga kako stoji odijelo na sudionicama do toga kako drže vesla i veslaju. Za titulu miss Josipa je dobila vrijedne poklone sponzora, statuu, sat, parfem i dvd-player.




 ZAUSTAVLJENI ČEŠKI TURISTI


Na regati najgore je prošla skupina čeških turista koji su se kanuima spuštali niz Zrmanju, ali zbog regate, kod starta u Žegarskom kaštelu su zaustavljeni i zabranjeno im je daljnje spuštanje.