Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vrančić riskira, Antičević-Marinović ima “rezervni mandat” u Gradskom vijeću

Autor: Nives Rogoznica

02.05.2009. 22:00
Vrančić riskira, Antičević-Marinović ima “rezervni mandat” u Gradskom vijeću

Foto: Zvonko KUCELIN



Ukoliko na neposrednim izborima za gradonačelnika Zadra pobijedi SDP-ova kandidatkinja, Vrančić, Grgurović i Kasap neće moći ući u Vijeće niti kao zamjena budući da ih nigdje na listi nema. Ukoliko za gradonačelnika bude izabran HDZ-ov kandidat, Antičević-Marinović i Gregov imat će vijećnički mandat. HDZ-ov kandidat za Župana Stipe Zrilić, kao ni kandidati za njegove zamjenike, HSLS-ov Stanko Zrilić i HSP-ov Đani Bunja, nisu “duplirali” kandidaturu s onima za člana Skupštine
Broj lista koje se natječu na lokalnim izborima za Gradsko vijeće i Županijsku skupštinu u odnosu na 2005. godinu praktično se prepolovio. U odnosu na deset lista koje su se 2005. natjecale za vijećnička mjesta u Skupštini danas ih je šest, dok se za mandate u Gradskom vijeću grada Zadra natječe sedam lista, a prije četiri godine natjecalo ih se čak 14.
Ovog puta na izborima ne sudjeluje Demokratski centar (DC) čiji se ovdašnji članovi nakon neuspjeha njihovog kandidata Joška Morića na parlamentarnim izborima javnosti nisu ni obraćali. Sa scene su, uz LS koji se u međuvremenu ujedinio s HSLS-om, nestali i Hrvatski blok, Hrvatska pučka stranka, Hrvatski pravaši – Hrvatski pravaški pokret (HP-HPP), Hrvatski proljećari i Hrvatski istinski preporod, te Jadranski sabor koju se utopio u Ljevici Hrvatske Ivana Ninića. Unatoč tome što nikad u Gradu i Županiji nije prešla prag, preživjela je Hrvatska čista stranka prava (HČSP) koja je kandidate istaknula i za Gradsko vijeće i za Županijsku skupštinu. Na listiću za Gradsko vijeće naći će se i Zelena lista čija je nositeljica predsjednica udruge „Eko-Zadar” Atana Grbić-Martinović, a među kandidatima ove liste je i sin nekadašnjeg predsjednika zadarskog HSP-a i bivšeg dožupana Danijela Kotlara – Kristijan Kotlar.
Čakić na listi SDSS-a
Uz SDSS koji se i prije četiri godine natjecao za mandate u Županijskoj skupštini, u borbu za glasove predstavnika srpske manjine ušla je i nedavno osnovana Demokratska partija Srba. Nositelj liste SDSS-a je dr. Slobodan Uzelac, dok je prvi na listi DPS-a Branislav Švonja. Na listi SDS-a na 6. i 7. mjestu nalaze se bivši i sadašnji načelnik Općine Gračac Nikola Bolta i Goran Đekić, a na devetom mjestu je predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Veselko Čakić. Među ostalim listama koje će se naći na glasačkom listiću za Županijsku skupštinu jedino koalicijska lista SDP-a i HNS-a ima istaknutog kandidata srpske nacionalnosti. Svi kandidati na listama Demokratske stranke umirovljenika, HČSP-a, i koalicije HDZ-HSS-HSLS-HSP-HSU su hrvatske nacionalnosti, jednako kao što su svi na listama DPS-a i SDSS-a srpske nacionalnosti.
Iako je Grad Zadar u svoj Statut neposredno prije raspuštanja Gradsko vijeća unio odredbu prema kojoj predstavnici srpske manjine imaju pravo za jednog vijećnika, na izborima za ovo predstavničko tijelo ne pojavljuje se niti SDSS, niti DPS, a nema ni nezavisne liste koja bi ušla u bitku za glasove srpske manjine. Po jednog kandidata srpske nacionalnosti imaju koalicijske liste HDZ-HSS-HSLS-HSP-HSU i SDP-HNS, Nezavisna lista Željka Predovana, te Zelena lista. Na listama Demokratske stranke umirovljenika, HČSP-a i Nezavisnoj listi Drage Petričić nema ni jednog kandidata srpske nacionalnosti.
Tri umirovljeničke stranke
Kad je riječ o izborima za Gradsko vijeće, prepolovio se i broj nezavisnih lista. 2005. ih je bilo četiri, a ne čelu vlastitih lista bili su Dražen Grgurović, Josip Vlahović, Davor Aras i Ante Jurjević. Jurjević i Aras ovg se puta ne pojavljuju na izborima, dok je Grgurović kandidat koalicije HDZ-HSS-HSLS-HSP-HSU za zamjenika gradonačelnika, a Josip Vlahović nositelj lista Demokratske stranke umirovljenika kako za Grad, tako i za Županiju.
Na izborima ovog puta sudjeluju čak tri umirovljeničke stranke, već spomenuta Demokratska stranka umirovljenika, te Hrvatsta stranka umirovljenika koja se nalazi u HDZ-ovoj koaliciji i Savez hrvatskih umirovljenika i seniora koji je koalicijski partner SDP-a i HNS-a na izborima za zadarsko Gradsko vijeće.
Nekadašnji predsjednik HSU Leopold Brucker koji je kao nositelj liste ove stranke osvojio dva mandata u Županijskoj skupštini, na ovim izborima ne sudjeluje. Brucker je prošle godine predsjedničku funkciju u HSU napustio kako bi zajedno s kolegom vijećnikom u Skupštini Josipom Škrinjarom otišao u HSLS.
Izbori zaobišli Mišlova
U HSLS je pristupio i nekadašnji HNS-ovac dr. Damir Mišlov. Za razliku od Željka Predovana, koji je nešto prije Mišlova istupio iz HNS-a i danas nosi Nezavisnu listu za Gradsko vijeće, Mišlov se nije našao na koalicijskoj listi u koju je stupila njegova nova stranka, te će prvi puta nakon tri uzastopna mandata konstituiranje Vijeća proći bez njega.
-Ništa ja izgubio nisam. Rekao jesam da me zanima Gradsko vijeće, ali treba i biti pošten. Kad sam ušao u HSLS nisam imao nikakvih uvjeta ni zahtjeva, ništa nisam tražio, kazao je Mišlov kojega smo podsjetili kako je u prilici popisivanje pristupnice u HSLS izrazio za zanimanje za kandidaturu u Gradsko vijeće.
Također je kazao kako će se HSLS, prije ili kasnije, u izbornu bitku morati upustiti sam kako bi utvrdio stranački rejting. Takva bi opcija, dodao je, njemu bila draža.
– Nisu me zaboravili na listi, ja sam tako izabrao, kazao je Brucker dodajući kako je razlog nekandidiranju umor kojeg osjeća još od kampanje za parlamentarne izbore. Također je dodao kako je „spreman biti ispicijent ili šaptač” i pomoći mlađim kadrovima.
Lovrin zamjenjuje Kalmetu?
Nositelj i gradske i županijske liste koalicije HDZ-HSS-HSLS-HSP-HSU je Božidar Kalmeta koji, međutim, ukoliko želi ostati ministar neće moći obnašati ni jednu od dvije vijećničke dužnosti. U Gradskom vijeću njega bi mogla zamijeniti predsjednica zadarskog HDZ-a Ana Lovrin koja je netipično, stavljena na 27. posljednje mjesto liste.
Odmah iza Kalmete na listi za Županijsku skupštinu je Željko Lončar koji se u odnosu na listu od prije četiri godine popeo za četiri mjesta. Ako se gleda uspon po listi, najviše se mjesta u odnosu na 2005. popeo dožupan mr.Joisp Miletić koji je tada bio 34., a danas je trinaesti. Božidar Longin je s nekadašnjeg 14. pao na 21. mjesto na listi. Negzana Pavičić se s 22. mjesta na prošloizbornoj listi popela se na 14., Željko Šoša sa 16. na 11., Grgo Batur s 15. na 8., te Grozdana Perić sa 7. na treće mjesto. Na listi nema Šime Prtenjače, ali ni saborskih zastupnika Ive Grbića i Branka Kutije.
Na zajedničkoj listi HSS je dobio ukupno četiri mjesta, no realno može očekivati prolaz dvoje kandidata; Vladimira Kovačevića na 5 mjestu i Irene Devčić-Buzov na dvadesetom mjestu. Iako nije javno istupao, Kovačević se mjesecima u medijima spominjao kao vođa skupine novopridošlih u HSS čiji je ulazak na kraju doveo do ostavke Zorana Morovića na mjesto predsjednika županijskog HSS-a, a kojeg je kao vršiteljica dužnosti zamijenila Devčić-Buzov.
Izlazeći samostalno HSP je prije četiri godine osvojio četiri vijećnička mandata. U sklopu koalicijske liste sada ima ukupno tri kandidata, no u ovoj stranci mogu realno očekivati kako će u Skupštini u konačnici sjediti dvojica. Najbolje pozicionirani HSP-ovac je bivši županijski čelnik ove stranke Ivan Miličević na devetom mjestu, dok je Mile Čirjak na 19., a gradski poglavar Jozo Dragić tek na 29. mjestu.
HSLS je također dao 3 kandidata na listi, a kao i HSP dao je, međutim kandidata za zamjenika župana. HSLS-ov je kandidat Stanko Zrilić, dosadašnji predsjednik Skupštine, dok je HSP-ov aktualni dožupan Đani Bunja. Od troje kandidata u HSLS mogu očekivati da im, kao i HSP-u prođu dvoje, sigurna šesta Branka Peričić i dvadeset i drugi Mate Fabijanić. Hrvatska stranka umirovljenika osvojila je prije četiri godine dva mandata. Danas je na koalicijskoj listi ukupno dvoje kandidata iz ove stranke, a šansu ulazak ima tek jedan – predsednik županijskog HSU Branislav Jelenić koji se nalazi na 23. mjestu.
HSLS i HSP slabiji u Vijeću
Kad je u pitanju lista koalicije HDZ-HSS-HSLS-HSP-HSU za Gradsko vijeće, najbolje je, makar utoliko što ne prolazi lošije, pozicioniran HSS. Nakon prošlih izbora ova je stranka, tada koalirajući u sklopu SDP-ove liste osvojila jedno vijećničko mjesto. Toliko može očekivati i sada budući da se predsjednik GO HSS-a Danijel Segarić nalazi na 11. mjestu. HSLS-u koji je u prošlom mandatu imao dvoje vijećnika, sada prolazo tek jedan i to Damir Kasap, dok je Olja Radulić tek na 20 mjestu od mogućih 27. HSP je, kao i HSLS, imao dva mandata, te mu kao i HSLS-u ovog puta prolazi samo jedan, deveti na listi aktualni dogradonačelnik dr. Rade Škarica, dok je sljedeća tek 21. Franka Dvorski.
Hrvatska stranka umirovljenika nije imala vijećnika u prošlom sazivu Gradskog vijeća, pa stoga najmanje riskira pozicioniranje predsjednika GO HSU Duška Vukovića na 13. mjesto.
HNS je u prošlom sazivu Vijeća imao četiri vijećnika, dok ih danas iz na zajedničkoj listi s SDP-om i SHUS-om ima ukupno 6, a do 14. mjesta nalaze se samo druga na listi Vesna Sabolić i deveti na listi Ivo Gregov. Predsjednica SHUS-a Gordana Mrkić na listi je 16., no, kao i u slučaju HSU na koalicijskoj listi koju predvodi HDZ, rizik ove stranke zapravo je nepostojeći budući da nema ranijih mandata na koje bi se mogla referirati.
SDP i HNS idu “na sigurno”
Za razliku od koalicije koju predvodi HDZ , a koja svoje kandidate za gradonačelnika i zamjenika Zvonimira Vrančića, Darka Kasapa i Dražena Grgurovića, nije kandidirala i u Gradsko vijeće, SDP je svoju kandidatkinju za gradonačelnicu Ingrid Antičević-Marinović kandidirao u Vijeće, a i HNS-ov kandidat za zamjenika gradonačelnice Ivo Gregov je na listi. Na listi, međutim, nema SDP-ovog kandidata za zamjenika gradonačelnice dr. Mira Morovića. Ukoliko,dakle na neposrednim izborima za gradonačelnika Zadra pobijedi SDP-ova kandidatkinja Vrančić, Grgurović i Kasap neće moći ući u Vijeće niti kao zamjena budući da ih nigdje na listi nema.
Ukoliko za gradonačelnika bude izabran HDZ-ov kandidat, Antičević-Marinović i Gregov imat će vijećnički mandat, no Morović koji ga je imao u protekle četiri godine neće ga obnoviti. Stanislav Antić koji je j na listi 2005. godine bio drugi, odmah iza Antičevi- Marinović, ovog je puta 14. na listi. Mandat sigurno zadržavaju Željko Mikin i Omerka Šarić, a u Vijeću će sasvim izgledno ponovo sjediti i Željko Ivančević koji je na listi sedmi, a tome se može nadati i Frane Zvonimir Negro koji je na 11. mjestu. Sabina Glasovac, koja je u prošlom mandatu bila vijećnica Županijske skupštine, u sljedećem će biti gradska vijećnica budući da se nalazi na visokom petom mjestu.
Kad su u pitanju izbori za Županijsku skupštinu i ovdje su za vijećnička mjesta SDP i HNS kandidirali i svoje kandidate na neposrednim izborima. SDP-ov kandidat za dožupana Duško Vidov na petom je mjestu, dok je njegova stranačka kolegica dr. Renata Sabljar Dračevac na trećem, a HNS-ova Lada Šokota na četrdesetom. Ukupno je HNS na zajedničkoj listi dao deset kandidata, a može očekivati kako će ostvariti tri mandata što bi bio mandat više u odnosu na protekle četiri godine.
Kao i u slučaju liste za Gradsko vijeće, HDZ-ov kandidat za Župana Stipe Zrilić, kao ni kandidati za njegove zamjenike; HSLS-ov Stanko Zrilić i HSP-ov Đani Bunja, nisu “duplirali” kandidaturu s onima za člana Skupštine.
S vijećničkom mandatom, osim nositelja liste SDP-HNS Svetka Šarića sigurno može računati i Kristijan Kapović koji se međutim kandidirao za načelnika Općine Vir, te donedavni čelnik Foruma mladih SDP-a Nikola Turčinov.