Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zadar postaje kinološko središte

Autor: Katarina Belić

02.05.2009. 22:00
Zadar postaje kinološko središte

Foto: Zvonko KUCELIN



U autokampu na Boriku ovog se vikenda održala deveta međunarodna izložba pasa svih pasmina “Cacib Zadar”. Organizatori su Hrvatski kinološki savez i Kinološko društvo “Dalmatinski pas” iz Zadra.
– U ovih nekoliko dana koliko izložba traje dnevno sudjeluje preko 500 pasa. S obzirom da smo ove godine imali produženi vikend zbog praznika, produžili smo izložbu s dva na tri dana, pa smo imali i veći broj izlagača nego inače, njih čak 1500, kazao je Branko Šare, stučni voditelj izložbe.
Kao i svake godine izložba je i ovoga puta privukla brojne izlagače iz susjednih zemalja, vlasnike pasa iz Italije, Francuske, Češke, Mađarske, Slovenije, Poljske i Rusije. Od domaćih izlagača najviše je bilo Zagrepčana, no svake godine sudjeluje i sve više Zadrana.
– Drago mi je da je sve više zainteresiranih za izložbe u našem gradu, ove godine čak tridesetak njih. Grad Zadar sve se više prepoznaje kao kinolološko središte, a izložbu izlagači doživljavaju kao jednu od najboljih izložbi na otvorenom u Europi. Mislim da je to zbog ambijenta na otvorenom i same lokacije gdje se izložba odvija, ispod borove šume i uz more, kaže Šare.
Koliko su izlagači zadovoljni lokacijom, organizacijom i samom izložbom potvrđuje nam i jedna od sudionica iz Zagreba, Sanja Pavlaković, koja je već četvrtu godinu zaredom u Zadru. Ona i njezin pas Kerry blue terijer su ove godine ponijeli kući nagradu za najljepšeg psa pasmine (BOB).
– Jako sam zadovoljna sa izložbom i organizacijom, ponajviše zbog lokacije koja je predivna. Dolazak u Zadar za mene i mog psa uvijek predstavlja odmor, zabavu i užitak. Sigurno ću se vratiti i dogodine, kazala je ponosna vlasnica.
Osim što je svakom vlasniku psa zasigurno užitak i zabava predstaviti svog njegovanog ljubimca publici i sucima, a onda još dobiti za to priznanje doznajemo kako si ne mogu baš svi vlasnici psa priuštiti sudjelovanje u jednom ovako skupom sportu. Osim što se plaća sudjelovanje psa na izložbi, tu su još i brojni troškovi poput smještaja, hrane, putovanja, pa i neophodnog friziranja i uređivanja psa prije samog izlaganja.
– Čini mi se da ovakve izložbe više i nisu toliko popularne kao ranije, upravo zbog novaca kojeg ljudi više nemaju. Najbolji su primjer za to izlagači iste vrste pasmine koju i ja posjedujem, a kojih je ove godine po brojnosti bilo upola manje nego lani, kazala je Suzana Grozdanić iz Zadra, koja je sa svojim Cavalier King Charles Spanielom ove godine sva tri dana u svojoj pasmini pobijedila, te njezin pas nosi naslov mladog Hrvatskog šampiona u ljepoti.