Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Bibinjci su pokazali kako se brani domovina

Autor: Velimir Brkić

02.05.2010. 22:00
Bibinjci su pokazali kako se brani domovina

Foto: Velimir BRKIĆ



Iako se povijest pokušalo satrti ostalo je kamenje Sv. Petra, Branimira, Zvonimira, Krešimira, Zrinski Frankopana, smrvljeno kamenje s kojim je majka Crkva sačuvala naše uspomene. Htjeli su nam reći da nismo ni narod, a onda su znanstvenici pronašli da smo jedan od najkulturnijih naroda u Europi – Don Rade Pinčić
Ne štedeći vlastiti život da zaštiti kolege i izvrši zadaću, hrvatski vitez Franko je smrtno stradao pogođen neprijateljskim vatrenim oružjem iz neposredne blizine, prisjetio se Ante Ikić
I ove je godine brojnim aktivnostima na primjeren i dostojanstven način Općina Bibinje proslavila i obilježila svoj dan. Bibinjci se s ponosom sjećaju hrvatskog redarstvenika Franka Lisice. Sin pok. Ivana i Marije Lisice, rođen 1968. godine, pripadnik Specijalne postrojbe MUP-a druga je žrtva srpske agresije na Hrvatsku. Ni dugih 19 godina nije uspjelo izbrisati sjećanje na sina, suborca, prijatelja i nadasve velikog čovjeka.
– Dan Općine Bibinje 2. svibnja izabran je jer je tog dana 1991. godine četničkim metkom na brdu Štikovača u Polači ubijen bibinjski branitelj Franko Lisica. Bibinje su tada pokazale cijelom hrvatskom narodu i velikosrpskom neprijatelju Hrvatske kako je spremno braniti svoju domovinu. Ovi nas dani ujedno pozivaju na sjećanje na pogibiju i ostale petorice bibinjskih branitelja: Alfreda Lisice, Zvonimira Sikirića, Mladena Bugarije i Dragana Lisice. Devetnaest godina od pogibije Franka Lisice i Dan Općine moraju nas podsjetiti da nikada ne zaboravimo sve što je Hrvatska propatila u Domovinskom ratu, naglasio je načelnik Nino Šimunić ističući kako zahvaljujući svim tim žrtvama možemo danas graditi normalan život.
Proslava je započela u subotu prijepodne Juniorskim prvenstvom Dalmacije u odbojci u školsko-športskoj dvorani “Stjepan Radić”, dok se u poslijepodnevnim satima na nogometnom igralištu “Franko Lisica” na bibinjskom Kobiljku odigrala revijalna utakmica veterana Bibinja i Poskoka koju je svojim nastupom uveličao jedan od najboljih hrvatskih stand-up komičara, Denis Bašić.
Sjećanje na sve hrvatske junake
U jutarnjim satima na brdu iznad Polače održana je komemoracija, molitva, prisjećanje na lik i djelo istinskog junaka Domovinskog rata 23-godišnjeg Franka Lisice, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja. Svake se godine, obilježavajući taj dan, njegovi brojni sumještani okupe na brdu Štikovača kako bi mu odali dužnu počast. U subotu su uz njegovu obitelj, prijatelje i znance, polaganju vijenaca na mjestu pogibije nazočili i predstavnici Općine Bibinje predvođeni načelnikom Ninom Šimunićem, donačelnikom Brunom Bugarijom i predsjednikom OV-a Ivanom Šimunićem. Izaslanstvo PU zadarske predvodio je načelnik Zlatko Sokolar, njegov zamjenik Ivan Gambiraža i načelnik policije Niko Šindija, županijsku udrugu Prvi hrvatski redarstvenik predsjednik Rajko Đurđević, udrugu SJP Poskoci Zadar predsjednik Ivica Kapetanović, Općinu Polača načelnik Viktor Prtenjača, a Općinsko vijeće Općine Polača predsjednik Josip Kulaš. Svijeću je zapalila i saborska zastupnica Nevenka Marinović, pripadnici interventne vojne postrojbe, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te mnogobrojni prijatelji, suborci i znanci pokojnog hrvatskog viteza.
Prisjećajući se tog tragičnog događanja od prije 19 godina zapovjednik Ante Ikić istaknuo je da će Frankova žrtva, kao i žrtva svih hrvatskih branitelja, zauvijek ostati urezana u sjećanje svih Hrvata koji se s ponosom sjećaju svih onih koji su svoj život ugradili u temelje ove države.
Obitelj – budućnost Crkve i naroda
Ne štedeći vlastiti život da zaštiti kolege i izvrši zadaću, hrvatski vitez Franko je smrtno stradao pogođen neprijateljskim vatrenim oružjem iz neposredne blizine, između ostalog prisjetio se Ikić.
U nedjelju ujutro u crkvi Velike Gospe održana je misa zadušnica nakon koje su položeni vijenci na posljednjem ovozemaljskom Frankovom počivalištu na mjesnom groblju u podnožju brda Sasavca. Potom je u ŠK Goran otvoren Memorijalni šahovski turnir.
U sklopu sveobuhvatnog obilježavanja Dana Općine Bibinje jučer prijepodne je na obroncima brda iznad Bibinja u Bibinjskom polju održana sveta misa na otvorenom kod ostataka crkve Sv. Petra iz 8. stoljeća na lokalitetu Petrina (Stomorina), kolijevci bibinjskog kršćanstva. Bibinjci su sve do prije 60-70 godina čuvali živo sjećanje na crkvicu Sv. Petra i u procesijama kroz Bibinjsko polje se uz nju uvijek zaustavljali. Nakon, zasigurno, više od 500 godina u nedjelju je drugu godinu za redom održana i sveta misa.
Pored općinskog čelništva na euharistijskom slavlju nazočio je ministar Božidar Kalmeta, zadarski župan Stipe Zrilić, general Mladen Fuzul, načelnik policije Niko Šindija i brojni drugi vojni, policijski i javni djelatnici. Svečanom ugođaju pridonio je župni zbor pod ravnanjem č.s. Svjetlane. Pred 800-tinjak Bibinjaca, euharistijsko slavlje je predvodio župnik don Josip Radoica Pinčić.
– Iako se povijest pokušalo satrti ostalo je kamenje Sv. Petra, Branimira, Zvonimira, Krešimira, Zrinski Frankopana, smrvljeno kamenje s kojim je majka Crkva sačuvala naše uspomene. Htjeli su nam reći da nismo ni narod, a onda su znanstvenici pronašli da smo jedan od najkulturnijih naroda u Europi. Došli smo u seobi naroda iz Bijele Hrvatske ne da rušimo i otimamo, već da gradimo i sačuvamo. Da ne budemo ničiji već slobodni, svoji i Božji. Nismo se odrekli sebe ni nakon 13 stoljeća kršćanstva u Hrvata, istaknuo je don Rade.
Obitelj je budućnost Crkve i naroda, zaključio je propovjednik.
Nakon svete mise uz vojnički fažol nastavljeno je podnevno druženje. A u večernjim sati održana je prezentacija knjige “Glagoljska matica umrlih župe Sv. Roka od 1713. do 1825.” U nadolazeći petak i subotu održat će se Međunarodni odbojkaški turnir za djevojke Bibinje – Arbanasi.
 


Nagrade Paulini Andlar, Mladenu Fuzulu i Božidaru Kalmeti


Kako su Bibinjci svoj dan obilježili bez svečane sjednice Općinskog vijeća općinske nagrade dodijeljene su na kraju euharistijskog slavlja na otvorenom na Petrini iznad Bibinja. Općinski načelnik Nino Šimunić uručio je tri Općinska grba Općine Bibinje zaslužnim pojedincima – sestri karmelićanki Božanskog Srca Isusova Paulini Andlar iz samostana Sv. Obitelji u Bibinjama koji ovdje djeluju i radi punih 14 godina, generalu Mladenu Fuzulu i ministru Božidaru Kalmeti. Uime nagrađenim biranim riječima se zahvalio ministar Kalmeta.




 


Počasti u PU zadarskoj


U subotu i nedjelju položili su vijenac na mjestu pogibije Franka Lisice u Polači te na mjesnom groblju u Bibinjama, nazočili na misi zadušnici u crkvi Velike Gospe u Bibinjama i na misi kod ostataka crkvice Sv. Petra iznad Bibinja, u petak u su Policijskoj upravi zadarskoj, ispred spomen-obilježja Jedinice specijalne policije – Poskoci, policijski službenici PU zadarske svečanim postrojem odali su počast svim poginulim redarstvenicima, koji su prije 19 godina svoje živote hrabro položili u temelje stvaranja hrvatske države. S pijetetom su se prisjetili pokojnog kolege Franka Lisice. Odana je počast i 12-orici redarstvenika koji su dana 2. svibnja 1991. godine poginuli u akciji spašavanja svojih zarobljenih u Borovu, a potom i mučki ubijenih kolega. Nakon čitanja imena svih 12 poginulih kolega, položen je vijenac na spomen-obilježje i zapaljena je svijeća.