Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

“Goribor” oduševio malobrojnu publiku

Autor: Mario Padelin

02.05.2010. 22:00
“Goribor” oduševio malobrojnu publiku

Foto: Sebastian GOVORČIN



U organizaciji kulturnog društva “Artikultura”, u prostorijama bivšeg kina “Pobjeda”, ovoga je četvrtka gostovala grupa “Goribor”, jedno od najvećih umjetničkih otkrića posljednjih godina na području zemalja bivše države. Riječ je o sastavu koji dolazi iz srpskog, rudarskog gradića Bora, a koji je prvu afirmaciju stekao prije dvije godine, i to u Hrvatskoj nastupom na “Art & Music” festivalu u Puli. Ono što ovu grupu čini zanimljivom, i neobičnom, je spoj vrhunske poezije i neuobičajene glazbene podloge bazirane na gitari i programiranim zvukovima koji na koncertu “izlaze” iz jednog običnog laptopa.
Iako je zadarski koncert u početku obećavao potpuni fijasko, s obzirom da je za izvođenja prve pjesme u dvorani bilo točno pet posjetitelja, to se ipak nije dogodilo jer se tijekom nastupa uspjelo skupilo 50-ak ljudi. S druge strane, “Goribor” je svojim pjesmama krenuo toliko iskreno i srčano da vjerujem da bi i do kraja održao istu tenziju, pa sve da je u dvorani zbilja ostalo samo onih pet gledatelja s početka. Prisutni su to znali prepoznati, tako da su goste pozvali na nekoliko biseva, što su ovi rado napravili i svi su na kraju bili zadovoljni.
Na kraju ipak moramo postaviti pitanje – kakva je to situacija u našem gradu da gosti ovakvoga kalibra na svoj prvi nastup ne mogu privući više od pedeset ljudi, a osobito ako uzmemo u obzir kako prolaze u drugim krajevima. Slično je bilo i na Rambu Amadeusu, grupi “Grč” i da ne nabrajam dalje.