Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Kaštelanu 3,2 godine zatvora, a Lisici osam mjeseci uvjetno

Autor: Minja Gugić

02.05.2010. 22:00
Kaštelanu 3,2 godine zatvora, a Lisici osam mjeseci uvjetno


Kaštelan je bio optužen da je 29. svibnja prošle godine oko 19 sati u Ulici Mate Balote u Zadru prodao Zvonimiru Lisici paketić s 0,56 grama heroina. Obojica su se tijekom trajanja sudskoga postupka branila sa slobode
Zbog dilanja heroina, u petak je na Županijskom sudu u Zadru 30-godišnji Igor Kaštelan osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od tri godine i dva mjeseca dok je, njegov prijatelj iz osnovne škole, 29-godišnji Zvonimir Lisica uvjetno osuđen na osam mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine.
I tu je presudu u petak donijelo Sudsko vijeće kojim je predsjedala Dijana Grancarić koja je obrazlažući presudu naglasila da je tijekom dokaznog postupka nedvojbeno utvrđeno da su dvojica mladića kriva za kaznena djela koja su im optužnicom i stavljena na teret.
U prilog tomu govore i iskazi svjedoka, u ovom slučaju policajaca PU zadarske koji su ih pratili, a potom i uhvatili na djelu. Obojica optuženika su jednim dijelom neke stvari i priznala tijekom iznošenja svojih obrana.
Igor Kaštelan je prilikom policijske premetačine svog podstanarskog stana, policajcima dobrovoljno predao preciznu digitalnu vagu i manju količinu heroina.
– Tijekom ovoga postupka nedvojbeno je utvrđeno da se Kaštelan bavio prodajom droge. U otegotne okolnosti pri odmjeravanju visine zatvorske kazne, ovo je Sudsko vijeće uzelo u obzir činjenicu da je Kaštelan tri puta pravomoćno osuđivan zbog kaznenih djela iz domene zlouporabe opojne droge i to dva puta zbog posjeda droge radi prodaje i jednom zbog posjeda heroina. Što se pak, tiče olakotnih okolnosti, tu smo cijenili njegovo primjereno držanje i stav pred sudom te tešku obiteljsku situaciju o kojoj je i sam svjedočio tijekom suđenja – rekla je sutkinja Grancarić.
Zvonimiru Lisici izrečena je uvjetna osuda kao mjera upozorenja, jer je izrazio iskreno kajanje i žaljenje zbog toga što se dogodilo te je do dana uhićenja, kako je naglasila Grancarić, vodio uredan život.
Otegotna mu je okolnost bila činjenica da je do sada jednom osuđivan.
Optužnicom zadarskog tužiteljstva, Kaštelan je bio optužen da je 29. svibnja prošle godine oko 19 sati u Ulici Mate Balote u Zadru prodao Zvonimiru Lisici paketić s 0,56 grama heroina. Policajci su potom pretragom njegove podstanarske sobe našli još jednu plastičnu kutijicu s 0,41 gramom heroina, preciznu digitalnu vagu na kojoj su, prema navodima optužnice, bili nađeni tragovi heroina te 800-tinjak kuna za koje se sumnja da su zarađene “dilanjem”.
Drugooptuženi u ovoj “priči” Zvonimir Lisica (29) bio je optužen da je kupio paketić heroina od Igora Kaštelana, a kada je vidio policajce koji su im se približavali, dao se u bijeg.
Policajci su ga pronašli i uhitili tek 10-ak dana kasnije.
Obojica su se tijekom trajanja sudskog postupka branila sa slobode.