Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Muzej antičkog stakla obilježava prvu godinu postojanja

Autor: Boris Kupčak

02.05.2010. 22:00
Muzej antičkog stakla obilježava prvu godinu postojanja

Foto: Zvonko KUCELIN



Otvorili smo izložbu Apoksiomena, koja će kod nas biti do 30. listopada, dakle cijelu turističku sezonu, što obogaćuje ponudu i samog muzeja, ali i turističku ponudu grada s jednim kapitalnim umjetničkim djelom, kazao je Fadić najavljujući program koji će se održati u srijedu
U povodugodišnjice Muzeja antičkog stakla u srijedu, danas je održana konferencija za medije. Ivo Fadić, ravnatelj muzeja zahvalio se medijima na praćenju muzeja u radu i prisjetio se brojnih organiziranih događaja u prošloj i ovoj godini. Napomenuo je kako je muzej do sad posjetilo 19.536 posjetitelja, te da ih ove godine, zbog skulpture Apoksiomena, očekuju više.
– Tijekom protekle godine imali smo izložbu antičkog stakla Hrvatske, samostalno smo organizirali Noć muzeja 2010. uz izložbu nakita Ines Vlašić i Antonije Gospić, kao i modnu reviju. Imali smo koncert klasične glazbe, naše puhače stakla, obitelj Podhraški i dokumentarce koje smo priredili upravo za tu prigodu, kazao je Fadić nabrajajući ostala događanja, predavanja i izložbe te dodajući kako je samo za Noć muzeja bilo pet tisuća posjetitelja.
Apoksiomenova vrijednost
Jedna od najpoznatijih izložbi u Gradu Zadru je izložba Apoksiomena postavljena 30. ožujka.
– Zahvaljujući Ministarstvu kulture i Hrvatskom restauratorskom zavodu otvorili smo izložbu Apoksiomena, koja će kod nas biti do 30. listopada, dakle cijelu turističku sezonu, što obogaćuje ponudu i samog muzeja, ali i turističku ponudu grada s jednim kapitalnim umjetničkim djelom, kazao je Fadić dodajući da su osim samostalnih imali i brojne aktivnosti koje su proveli u suradnji s drugima kao degustacije maslinovog ulja, izložbe i promocije.
Ove godine potpisani su brojni ugovori o suradnji između Muzeja antičkog stakla i Turisthotela, hotela Bastion i Kolovare, S Intitutom za arheologiju u Zagrebu, Arheološkim muzejem Istre, Zavičajnim muzejem Benkovac, odjelima Sveučilišta u Zadru, a pripremaju se još neki dogovori. Sadržaj muzeja posebno je obogatila staklarska radionica koja je radila cijelu sezonu, a to se očekuje i ove godine uz obuku lokalnih kadrova koji bi mogli puhati staklo i tijekom zime.
Izrada staklenog nakita
– U zimskom razdoblju osposobili smo i tehniku izrade stakla u fuziji, za suvenirski dio, tako da već radimo i staklene broševe. To nisu kopije antičkih, nego proizvod koji je autentičan. U pripremi je i izrada stakla na plamenicima, stvorili smo dobre uvjete i to bi nam moglo poslužiti da do ljeta započenemo izradu staklenog prstenja i ukosnica, kazao je Fadić, dodajući kako su do sad izdali dva kataloga o MAS-u, časopis Asseria broj 6 i 7, a u pripremi su katalozi antičkog stakla iz franjevačke zbirke u Sinju i iz Asserije koji je u Splitu.
U prošloj godini Muzej antičkog stakla posjetilo je gotovo 20 tisuća posjetitelja, od čega je najviše posjetitelja bilo onih s besplatnim ulazom – umirovljenika i djece predškolske dobi. Najavljen je poseban program kojim će se u srijedu obilježiti godišnjica.
– Program počinje u 9 sati radionicom Matka Kezelea, a u suradnji s Odjelom za Arheologiju na radionici će biti i studenti koji će tako započeti Antičke dana. U podne je organiziran turnir u “trilji”, očekujemo 10 ekipa, a vjerojatno će biti turnir između Odjela za Arheologiju i Odjela za povijest, a pripremljene su diplome i nagrade za prvas tri mjesta. Od 14 sati s nama su puhači stakla “Podhraški”, mislim da će biti Bojan i staklo će se puhati do 19. sati. Ove godine sretna okolnost nam je što je tu naša sugrađanka Elena Špralja Santini, koja će se pridružiti obitelji Podhraški i izrađivati svoje skulpture. Ona je u Torontu završila akademiju za puhanje stakla, kazao je Fadić dodajući kako je u 19 sati organizirano predstavljanje knjige “Mozaik” docenta Miluna Garčevića, koju će predstaviti akademik Nenad Cambi i Darko Šnajder, muzejski savjetnik iz Zagreba, dok će nakon predstavljanja knjige Garčević održati predavanje o Uporabi staklenih tesera u povijesti mozaika.


 PLANOVI ZA OVU GODINU


Kao i prošle godine, i za ovu godinu planiran je bogat program u Muzeju antičkog stakla.
– U ovoj sezoni očekujemo vrlo dobar posjet, kojem će doprinijeti i skulptura Apoksiomena, kojeg imamo do kraja listopada. Sljedeće godine imamo dogovoreno nekoliko izložbi, a jedna od njih je akademskog slikara Antona Vrlića koji se bavi umjetničkom izradom i obradom stakla. Krajem godine, za sv. Krševana, imat ćemo izložbu sjajne kolekcije 19. stoljeća iz muzeja Slavonije, a imamo dogovore s HAZU-om o izložbi keramičarke Ljerke Njerš, koja se bavi i umjetničkom obradom stakla, najavio je Fadić dodajući kako imaju ponudu za izložbu Goldonijevih radova i dogovore o izložbi staklenih vitraja, kazao je Fadić dodajući kako će uz niz aktivnosti i predstavljanja, imati dva predavanja o Apoksiomenu.




 OSTAO PROBLEM NEOZNAČENOSTI MAS-a


I ove godine ostao je problem nedostatka oznaka za Muzej antičkog stakla, čim je prošle godine ravnatelj Fadić izrazio nezadovoljstvo.
– Na žalost na tom planu se nije ništa napravilo i ne samo zbog nas, već i zbog drugih srodnih institucija i baštine koju Poluotok ima i zavrjeđuje. Nije kriva Turistička zajednica, već razne administrativne peripetije i Zakon o označavanju spomeničke baštine. Izgleda da se još dvoje kako bi te table izgledale i gdje bi ih stavili, kazao je Fadić dodajući kako mnogi turisti traže znamenitosti, a ne mogu ih pronaći.
Prošle godine na gradskom planu, koji se dijelio turistima, nije označen Muzej antičkog stakla.
– Mislim da će ove godine određena količina novih planova grada trebala biti tiskana, mi smo prošle godine preduhitrili taj nedostatak s velikom količinom letaka s Poluotokom i stavljali ih na punktove. Rješenje je taj generalni plan promijeniti, kako bi ljudi bili upućeni, rekao je Fadić.