Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ovi aforizmi su filozofija i poezija – zajedno

Autor: Elza Radulić-Toman

02.05.2010. 22:00
Ovi aforizmi su filozofija i poezija – zajedno

Foto: Sebastian GOVORČIN



Kao i u njegovim zbirkama pjesama, teme o kojima Hajnc najviše razmišlja jesu: Bog , ljubav, čovjek, život i smrt, teme koje vječno zaokupljaju gotovo svakog čovjeka, ali nitko još nije dao niti će dati konačne odgovore na njih, kazao je, uz ostalo, prof. dr. sc. Uglešić, dodajući kako se Hajnc ipak upustio u pokušaj davanja odgovora
Vinko Hajnc je po osmi puta izišao pred publiku na promociji svojih knjiga. Dosad ih je izdao osam, a zadnja je promovirana u protekli četvrtak navečer u rektoratu zadarskoga Sveučilišta nosi naslov “Misli iz nesanice”. I ovoga puta je ovaj zadarski i hrvatski pjesnik zadivio svoje čitatelje i poštovatelje, i to na ponešto drugačiji način. “Misli iz nesanice” su njegove prorijeđene misli, on je od nekoliko tisuća dosad zapisanih aforizama, maksima ili komentara sastavio knjigu s oko 1.400 probranih misli i složio ih na oko 260 stranica. Ovu knjigu mu je izdalo Sveučilište u Zadru, pa je na predstavljanju i govorio njezin recenzent, rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Ante Uglešić, koji je uz drugoga recenzenta prof. Marka Vasilja, ovoj Hajncovoj knjizi dao odličnu ocjenu.
– Kao i u njegovim zbirkama pjesama, teme o kojima Hajnc najviše razmišlja jesu: Bog , ljubav, čovjek, život i smrt, teme koje vječno zaokupljaju gotovo svakog čovjeka, ali nitko još nije dao niti će dati konačne odgovore na njih, kazao je, uz ostalo, dr. Uglešić, dodajući kako se Hajnc ipak upustio u pokušaj davanja odgovora.
– Često je to možda njegovo subjektivno mišljnje, ali u dobrom dijelu slučajeva kao da progovaraju empirijska istraživanja. Igre njegovih riječi nisu samo plod njegova poetskog duha, već su ponekad pravo stvaralačko nadahnuće, ne dio sna, već proživljena stvarnost, kazao je profesor Ante Uglešić. A književni kritičar prof. Marko Vasilj tvrdi da su Hajncove misli o ovim temama prava filozofija i poezija zajedno, te da je usamljena pojava da jedan autor može smoći toliko intelektualne i duhovne snage za takav literarni podvig.
Marko Vasilj također kaže: Uvijek ugodan u životu i poeziji i dalje izneneđujući Hajnc, ovom knjigom ne udvara potencijalnim čitateljima, ne laska im, već se ponekad žestoko okomljuje na snobizam, licemjerstvo i okamenjene gluposti, nastojeći da u čovjeku afirmira ono što je ljudsko, plemenito, uzvišeno, ili makar da nas samo podsjeti da te danas vrlo rijetke vrijednosti još uvijek postoje negdje oko nas.
Vinko Hajnc, svjetski putnik slobodnoga i pustolovnog duha, kako ga je nazvao jedan kritičar, je knjigu “Misli niz nesanice” posvetio Čovjeku, koji viče iz sredine svoga jauka. Na promociji su uz prigodnu riječ prof. dr. sc. Ante Uglešića, Hajncove misli čitali glumci Tamara Šoletić i Milan Stošić Miočić, a moderirao je Gordan Kurtović, koji je podsjetio i kako je Hajnc dosad za svoj literarni rad dobio niz značajnih nagrada, a osobito je značajna Srebrna medalja za drugo mjesto na velikome svjetskom natječaju, kojega su raspisali Ujedinjeni narodi za univerzalnu poruku svjetskome miru. Hajncu je tamo pretprošle godine u ogromnoj konkurenciji od preko 7.200 natjecatelja iz svih kontinenata pripalo drugo mjesto.