Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Ozlijeđeno i 15 policajaca, jedan izgubio oko od “topovskog udara”

Autor: Ana Raić Knežević

02.05.2010. 22:00
Ozlijeđeno i 15 policajaca, jedan izgubio oko od “topovskog udara”


Varaždinski interventni policajac Kristijan T. (33), otac dvoje djece, ranjen je, po svemu sudeći, kada mu je pirotehničko sredstvo uletjelo pod vizir kacige. Od siline eksplozije puknuo mu je bubnjić. U bolnici i više teško ozlijeđenih BBB-a, među njima i mladić ranjen iz policijskog pištolja
Neke skupine “Dinamovih” navijača spremaju, navodno, odmazdu policajcima već na idućoj prvenstvenoj utakmici
Osim remija Dinama i Hajduka, bilanca subotnjeg derbija – koji su obilježili navijački neredi – jest i 15 ozlijeđenih policajaca, od kojih jedan teško, te šest navijača, među kojima je također jedan teško ranjen hicem iz policijskog pištolja.
Kako je jučer službeno potvrđeno, utakmicu je pratilo oko 10.000 gledatelja, među kojima je bilo oko 700 gostujućih navijača.
– Prije, za vrijeme i nakon utakmice u službene prostorije dovedena je 91 osoba, od toga 66 domaćih navijača, među kojima jedan češki i jedan švicarski državljanin i 25 gostujućih navijača, izjavila je Jelena Bikić iz Policijske uprave zagrebačke, naglašavajući kako to nisu kompletni podaci policijskog postupanja nakon derbija.
Sukobi dijela navijača i policije eskalirali su na kraju prvog poluvremena kada su na sjevernoj tribini prema “plavcima” poletjele stolice i razna pirotehnička sredstva. Jedan “topovski udar” teško je ozlijedio pripadnika interventne policije iz Varaždina, izbivši mu oko. Za sada se vjeruje kako je pirotehničko sredstvo, bačeno iz jednog od nižih redova tribine, uletjelo nesretnom policajcu pod vizir zaštitne kacige i ozlijedilo mu oko. Od siline eksplozije puknuo mu je i bubnjić.
Riječ je o 33-godišnjem Kristijanu T., varaždinskom interventnom policajcu koji je s kolegama bio na ispomoći pripadnicima zagrebačke interventne policije tijekom derbija. Otac je dvoje djece, a ni jučer, od silnog šoka, nije bio siguran na koji je način ozlijeđen. Zadržan je na liječenju u KBC Rebro gdje ga je osim obitelji obišao i zapovjednik interventne jedinice policije PU zagrebačke Josip Rohaček.
U istoj bolnici nalazi se na liječenju i nekoliko teško ozlijeđenih BBB-a. Među njima je i 29-godišnji M. G. koji je ranjem hicem iz policijskog pištolja.
Ozlijeđeni su i prometni policajci koji su nakon utakmice, između 22 i 22.30 sati, regulirali promet na raskrižju Ulice Divka Budaka i Donjih Svetica. Na njih je nasrnula veća skupina huligana te im razbila prednje vjetrobransko staklo na službenom vozilu. Jednog policajca ozlijedile su krhotine razbijenog stakla, nakon čega je njegov kolega iz službenog pištolja ispalio dva hica u zrak.
Oštećeno je ukupno pet policijskih automobila, dva autobusa i dva tramvaja ZET-a, kao i nebrojeni kontejneri za smeće.
Brojni navijači “Dinama” jučer su izrazili svoje zgražanje policijskom brutalnošću, tvrdeći kako su batine dobili nedužni gledatelji.
– Očito je da su mlatili sve redom, bijesni zbog ozljeđivanja kolege, komentirali su za Novi list prijatelji teško ozlijeđenog mladića kojeg su navodno policajci bez razloga pretukli, iako je samo pokušavao otići kući.
Neke skupine “Dinamovih” navijača spremaju, navodno, odmazdu policajcima već na idućoj prvenstvenoj utakmici, no o tome u Policijskoj upravi zagrebačkoj nemaju konkretnih informacija.
Šezdesetak navijača već je jučer privedeno na Prekršajni sud u Zagrebu, no među njima nije bio onaj koji je teško ozlijedio policajca.


Sindikat policije: Vlada nas ne štiti


Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić jučer je pred KBC-om Rebro izrazio još jednom svoje ogorčenje lošom opremljenošću hrvatskih policajaca.
– Svi nadležni odgovorni su za ovo teško ozljeđivanje našeg kolege, rekao je Jagić, najavljujući tužbe i dodajući kako Vlada RH nije učinila ništa da ih zaštiti. Dodao je kako bi trebalo donijeti još rigoroznije zakone kojima će se kažnjavati huligani i oni koji napadaju policijske službenike.




Kosor: Potrebne drastične mjere


BOROVO – Predsjednica Vlade Jadranka Kosor najavila je jučer u Borovu oštrije i odlučnije korake u borbi protiv huliganstva na nogometnim stadionima.
“Sigurno je da moramo mijenjati zakon i ovlasti policije u smislu da svaki policajac, osiguravajući svaki život u Hrvatskoj, pa i onda svih navijača kao i materijalna dobra, bude prije svega sam siguran”, kazala je, dodajući kako u tom smislu treba napraviti odlučne rezove i promjene. “Očito je da ćemo morati ići u drastične zakonske mjere, odnosno kazne za počinitelje kaznenih djela”, istaknula je, procijenivši kako je “očito da treba još dublje zarezati”.


Huligani otvorili vrata policijskog auta pa napali bocama


Kako je do sada utvrđeno, hicem iz policijskog pištolja ranjeni M. G. se s grupicom BBB-a nakon utakmice nalazio u kafiću u blizini južne tribine, gdje su izlazak sa stadiona čekali pripadnici “Torcide”. Primijetili su ih policajci u civilu, u civilnom vozilu, kojima je zadatak uočavati sumnjive navijače. No, tada su M. G. i njegovih osam prijatelja primijetili policajce, pa su nasrnuli na njihovo vozilo. Uspjeli su otvoriti vrata auta te policajce počeli udarati rukama, nogama i staklenim bocama. Jedan je policajac zato izvukao službeni pištolj koji je u idućem trenutku, u naguravanju s navijačima, opalio. Metak je prostrijelio 29-godišnjaka koji u prvom trenu nije ni shvatio da je ranjen. Prema prvim informacijama, nakon operacije kojoj je tijekom noći podvrgnut, život mu nije ugrožen.