Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Testiranja u Zadru dosad otkrila 16 karcinoma!

Autor: Elza Radulić-Toman

02.05.2010. 22:00
Testiranja u Zadru dosad otkrila 16 karcinoma!

Foto: Adam VIDAS



Ova smrtonosna bolest odnedavno je, točnije od 2008. godine, preuzela neslavno prvo mjesto među svim karcinomima kod žena u Zadarskoj županiji! Zadranke sada najviše obolijevaju od raka debelog crijeva, a prije je to bilo od raka dojke. Kad je riječ o karcinomima, muškarci na našem području još uvijek najčešće obolijevaju od raka pluća, a rak debelog crijeva im je na drugom mjestu, istaknula je dr. Petrić
Već se više od dvije godine u cijeloj Hrvatskoj provodi Nacionalni program ranoga otkrivanja raka debelog crijeva, a stručnjaci smatraju da je njegovo provođenje dosta uspješno. No, program napreduje sporo i bio je zamišljen malo drugačije kada su u pitanju rokovi, ali za to su isključivi “krivci” pacijenti, oni su spori. Ovaj drugi po redu nacionalni zdravstveni program (prvi se odnosi na dojke), ipak je dobro došao, osobito za pojedince, one kojima se na vrijeme otkrila bolest. To se vidi po rezultatima i u Zadarskoj županiji, u kojoj je od početka provođenja programa do danas otkriveno 16 karcinoma debeloga crijeva!
Loš odaziv testiranju
Istodobno su ovom metodom otkrivene i druge bolesti toga organa – čak 88 polipa, zatim 25 divertikula, te 100 hemoroida i još niz upalnih procesa debeloga crijeva. Te bi brojke sigurno bile i veće da su se svi ili većina pozvanih na testiranje i odazvali. No, Zadrani se nisu baš iskazali u odazivanju na testiranje nevidljive krvi u stolici, što je metoda ovoga programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva. A ovaj Nacionalni program se odnosi na sve stanovnike, muškarce i žene u životnoj dobi između 50 i 74 godine, što je doba u kojemu se ova bolest najčešće pojavljuje. Na području Zadarske županije u toj životnoj dobi ima ukupno 44.580 osoba, a 52 posto od toga su žene. U protekle nešto više od dvije godine iz Ministarstva zdravstva na kućne adrese navedene populacije u Zadarkoj županiji poslano je 27.740 poziva na testitanje, a odazvalo se tek oko 4.000 pozvanih osoba! Točnije u testiranje se upustilo samo 15,7 posto svih pozvanih. To je zaista mali broj, još i manji nego što je na razini Hrvatske, koji iznosi oko 20 posto.
A pokretači ovoga programa su bili veliki optimisti i računali su s odazivom od oko 60 posto! S takvom računicom se očekivalo da bi se u Hrvatskoj ova jako raširena teška bolest već za neko vrijeme znatno smanjila, a smrtnost od nje za pet godina za najmanje 15 posto. Vjerojatno će bolest biti brojčano smanjena i bit će spašenih ljudskih života, ali vjerojatno ne u planiranim omjerima. No, sve ovisi o samim građanima, onima iz tzv. rizičnih skupina koji se pozivaju i ubuduće će se pozivati da se uključe u testiranje. Jer, to je zapravo jedan od prvih načina u nas i u svijetu da se rak debelog crijeva rano otkrije i u tome slučaju da se poboljša mogućnost izliječenja, da se poboljša također i kvaliteta njihova života kao i preživljavanje oboljelih.
Prijeteća bolest
– Dosad je na našem području na uključivanje u ovaj program pozvano, dakle, blizu 28.000 osoba, rođenih u 13 različitih godina u rasponu od 1934. do 1945. godine. U travnju su kao zadnji dosad slani pozivi rođenima 1957. godine, a to su oni koji su na početku uvođenja programa (2007.), imali 50 godina. Do ljeta ove godine će se pozvati građani rođeni 1955. i 1956. godine. Iza toga, do studenog, pozive će dobiti svi rođeni 1954., 1953. i 1952. godine, a iduće godine poziv mogu očekivati i svi preostali koji imaju između 50 i 74 godine, kazala je koordinatorica ovoga programa u Zadru dr. Ana Petrić istaknuvši kako ova bolest doista postaje prijeteća.
– Ova smrtonosna bolest odnedavno je, točnije od 2008. godine, preuzela neslavno prvo mjesto među svim karcinomima kod žena u Zadarskoj županiji! Zadranke za razliku od muškaraca sada najviše obolijevaju od raka debelog crijeva, a prije je to bilo od raka dojke. Kad je riječ o najtežim bolestima, onda muškarci na našem području još uvijek najčešće obolijevaju od raka pluća, a rak debelog crijeva im je na drugom mjestu, ukazala je dr. Petrić dodajući da je prošle godine na području naše županije od raka debelog crijeva umrlo ukupno 77 osoba, 36 žena i 41 muškarac. Saznali smo i podatak da je u 2007. godini u Zadru bilo 107 novooboljelih od ove opake bolesti i to 40 žena, te 67 muškaraca, kao i da je, kada su upitanju novooboljeli od karcinoma, ovaj rak “skočio” na prvo mjesto, isto kao što se u zadnje vrijeme događa kada su u pitanju od karcinoma oboljele žene. Najveći dio tako oboljelih je upravo iz tzv. rizične dobi između 50 i 74 godine.
Otkrivanje i liječenje
Dr. Petrić pitali smo ima li među oboljelima i starijih ili pak mlađih od navedene dobi.
– Nažalost, ima, a pojavljuje se ova bolest i u znatno mlađim godištima, bilo je slučajeva i čak u dobi između 25 i 29 godina, rekla je dr. Petrić, specijalistica javnoga zdravstva u zadarskome Zavodu za javno zdravstvo koje je i nosilac ovoga nacionalnog zdravstvenog programa.
Iz ove ustanove pozivaju građane da ne zanemaruju pozive, da se na pozive odazivaju jer se radi o jednostavnoj metodi testiranja postojanja i najmanjih tragova krvi u stolici, a što je nerijetko prvi znak raka, polipa, kao predstadija raka ili niza drugih bolesti debelog crijeva. Podsjećaju i one koji su pozive dobili odavno da im oni vrijede i dalje, a ako su izgubili kartone za test mogu dobiti nove bez ikakvih problema. Mogu o svemu vezanom za ovo testiranje dobiti i detaljne informacije ako nazovu besplatan telefonski broj: 0800 200 183.
Valja kazati da je za neke pacijente možda malo komplicirano samo provođenje postupka oko trodnevnoga uzimanja uzoraka stolice, ali to i nije nikakav problem, samo je potrebno vrlo malo volje. Na kraju je sve to oko testiranja ipak vrlo jednostavno, posebno u usporedbi s činjenicom da se time može na vrijeme otkriti zloćudna bolest, koja se samo otkrivanjem u ranome stadiju može izliječiti.