Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Višestrana sportska priprema – nužnost

Autor: Viktor Bogut

02.05.2010. 22:00
Višestrana sportska priprema – nužnost

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U Zadru se povećava broj visokoeduciranih kadrova iz različitih područja sporta koji nastoje primijeniti svoja stručna znanja u praksi te razvijati sport u gradu Zadru
Danas je u sportu prisutan problem da se s djecom prerano kreće u specifične i situacijske treninge. Odnosno, prerano se ulazi u tip treninga kakav je namijenjen seniorima
Dokaz da se u sportskom životu Zadra nešto mijenja na bolje je i dokaz postojanja sve više univerzalnih sportskih škola. Jedna od njih je i “Start”, koja se formirala tek krajem prošle godine, a već je okupila velik broj djece. Marko Pavičić je osnivač. U školi još rade Jure Surić, Anja Kužat i Tanja Stupčević.
U Zadru se sve više otvara sportskih škola i sportskih vrtića. Zašto?
– U Zadru se povećava broj visokoeduciranih kadrova iz različitih područja sporta koji nastoje primijeniti svoja stručna znanja u praksi te razvijati sport u gradu Zadru – kazao je Marko Pavičić. Univerzalna sportska škola nešto je čemu se u Hrvatskoj teži već godinama. Vodeći hrvatski kineziolozi dugo već upozoravaju da su ovakve škole potrebne. Studenti na kineziološkim fakultetima u Hrvatskoj dobivaju jasne naputke na koji način valja provesti ovakve ideje u djelo. Kao što je Pavičić napomenuo, školovani ljudi pokrenuli su ovakve inicijative i u Zadru. Posljedica je sve više djece koja kreću u svoj sportski život kroz ovakve škole. No, pravi rezultat će se vidjeti nakon mnogo godina, pošto je ovakav tip rada s djecom dokazano onaj pravi, onaj koji bi u konačnici trebao proizvesti vrhunske sportaše.
Kada djeca postaju dovoljno stara da se upišu u univerzalnu sportsku školu?
– Djeca još u predškolskoj dobi mogu sudjelovati u različitim sportskim programima u okviru sportskih vrtića, međutim oko 6-7 godine bi se trebala uključiti u rad univerzalne sportske škole što posebno vrijedi za djecu nadarenu za sport. Djeca najčešće sudjeluju u procesu treninga do svoje desete godine.
Bazični sportovi
Što se događa nakon što mladi sportaš navrši deset godina?
– S obzirom na to da oko desete godine počinje izbor za većinu sportskih disciplina potrebno je djetetu predložiti onaj sport u kojem ima najveće šanse za uspjeh te visoki nivo motivacije. No postoje sportovi u kojima sustavni trening počinje ranije kao što su gimnastika, plivanje, skokovi u vodu itd. te ako se procijeni da je djete posebno nadareno za neki od navedenih sportova, potrebno ga je usmjeriti u povoljno vrijeme.
Koliko imate djece u školi?
– Trenutačno imamo 70-ak djece s podjednakim brojem dječaka i djevojčica.
Koliko puta tjedno održavate treninge?
– Radimo svaki dan zato što imamo veći broj djece koja rade u grupama koje su homogenizirane prema dobi, motoričkim znanjima i talentu. Inače u prosjeku djeca treniraju triput tjedno.
Kroz koje sportove djeca prolaze u vašoj školi?
– Kroz mnogo različitih kinezioloških aktivnosti primjerenih dobi i njihovim mogućnostima. Naglasak stavljamo na različite sadržaje iz bazičnih sportova kao što su atletika, plivanje, gimnastika, skijanje u svrhu razvoja primarnih motoričkih sposobnosti kod djece. Dio programa realiziramo na bazenu Višnjik, a dio i na skijalištu Mukinje gdje djecu podučavamo skijaškim elementima. Najveći broj treninga provodimo u dvorani Klasične gimnazije Ivana Pavla II. u kojoj su izvrsni uvjeti za rad s djecom. Valja spomenuti i odličnu suradnju koju imamo s Teniskim klubom Zadar 08 budući da koristimo teniske terene Kolovare. Sigurno je da će i sam teniski klub imati koristi od nas, jer ćemo u taj sport usmjeriti određen broj djece za koje pretpostavimo da su posebno nadarena za tenis.
Na koji način se to može pretpostaviti?
– Postoji niz specifičnih testova koji uz subjektivnu procjenu trenera zasnovanu na iskustvu te uvažavajući želje djeteta stvaraju osnovu za takvu vrstu pretpostavke. Na taj način bi se mladi sportaši trebali usmjeravati u određeni sport.
Rana specijalizacija
Zašto je važna univerzalna sportska škola?
– Zato što obuhvaća višestranu i harmoničnu sportsku pripremu koja je važna prilikom dugoročnog planiranja sportske karijere. Kod djece je potrebno razvijati što veći broj koordinacijskih sposobnosti te široki spektar motoričkih znanja što će predstavljati dobar temelj za kasniju specijalizaciju u okviru izabranog sporta. Rana specijalizacija nije se pokazala kao dobro rješenje jer su mnogi sportaši prerano odustali od sporta zbog zasićenja te tijekom karijere imali veći broj sportskih ozljeda. Jedan od problema u sportu je da djeca prerano i previše sudjeluju u treninzima gdje dominira specifična priprema gdje se oponašaju treninzi vrhunskih odraslih sportaša. Treneri često provode treninge s djecom ne uvažavajući njihove razvojne karakteristike već kreiraju treninge po sjećanju, a najčešće se sjećaju onog što su sami radili kao seniori.
Govorili ste o temelju. Možete li objasniti koliko je važna višestrana sportska pripreme koja predstavlja spomenuti temelj?
– Slikovito rečeno, bez kvalitetnih temelja nema visoke piramide sportskog uspjeha kasnije. Kvalitetni temelji se postižu svestranom sportskom pripremom, prikupljanjem kretnih iskustava iz različitih sportskih aktivnosti putem primjerenih sadržaja i igara, odnosno razvijajući kroz zabavu one sposobnosti koje je potrebno razvijati kod djece. Danas sportska karijera traje sve duže pa je potrebno žrtvovati kratkoročne ciljeve. Mnogi treneri forsiraju djecu da postižu rezultate u ranoj dobi, a onda se često dogodi da se najbolji rezultati postignu u kadetskom i juniorskom uzrastu, a nakon toga slijedi pad. Mnogi hrvatski klubovi na temelju forsiranog kondicijskog treninga ostvaruju vrhunske rezultate i na europskim razinama, ali te rezultate ne prate rezultati u seniorskoj konkurenciji. To je dokaz da se pogriješilo u sportskom razvoju.
Kronološka i biološka dob
Gdje se pogriješilo?
– Može se pogriješiti u mnogim segmentima. Dobri rezultati u mlađim dobnim kategorijama ne smiju biti posljedica pretjerane kondicijske pripremljenosti već plod dobre tehničke pripremljenosti, talenta i kreativnosti. Osim toga ne brine se o razlici između kronološke i biološke dobi djece. Treneri često guraju u prvi plan mladog sportaša čije sazrijevanje teče brže od onog drugog, a onaj drugi možda je talentiraniji, ali radi hvatanja rezultata neće dobiti priliku za igru i bit će zanemaren.
Koliko ulogu ima struka u razvoju mladih sportaša?
– Veliku. Potrebno je poštovati mnoge principe i specifičnosti u radu s mladim sportašima te poznavati njihova razvojna obilježja. Potrebno je kreirati takve treninge u kojima će osjećati izazov, gdje će se poticati njihovo zanimanje, kreativnost te u kojima će uživati u onome što rade da bi u budućnosti aktualizirali svoj potencijal.
 


Suradnja je moguća


Smatrate li ostale univerzalne škole konkurencijom?
– Nipošto. Smatramo ih našim partnerima s kojima ćemo zajednički raditi na boljitku zadarskog sporta. Isto vrijedi i za klubove s kojima na temelju suradnje nastojimo podizati kvalitetu funkcioniranja sustava zadarskog športa.




 


Put u svijet obaveza


Riječ škola daje naslutiti da vi na neki način školujete djecu. Koliko je dobro što uz njihove redovne obaveze u osnovnoj školi imaju još jedan ovakav dodatak?
– Imamo veliki broj djece koja su tek krenula u osnovnu školu. Djeca su postala učenici. U razgovorima s roditeljima primjećujemo da im je školski program jako zahtjevan. Iz jednog bezbrižnog života prešli su u svijet obaveza te njihovo kretanje sve više prepušta mjesto mirovanju u školskoj klupi. Trebaju kroz bavljenje sportom nadoknaditi manjak kretanja te zadovoljiti svoje biološke potrebe za kretanjem i igrom.


 


Kontakt


Roditelji koji su zaniteresirani za upis svog djeteta u Univerzalnu sportsku školu “Start” sve informacije mogu dobiti radnim danom između 17.30 i 18.30 sati u dvorani Klasične gimnazije Ivana Pavla II. ili se mogu javiti na mob. 091/882-7853.