Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadrani ostali nadomak finala

Autor: Zrinka Grancarić

02.05.2010. 22:00
Zadrani ostali nadomak finala


Četvrta regata iz ciklusa Svjetskog kupa koja se jedrila od 23. do 30. travnja u francuskom Hyeresu bila je vrhunska patnja. Vjetra nije bilo cijeli tjedan, čim su jedriličari vidjeli prognozu znali su što im slijedi – jedrenje u neregularnim uvjetima kako bi se spasila regata. Tako je i bilo. Jedrilo se od nula do pet čvorova, s rupama na polju, u jednoj stranici natjecatelji su tren bili među vodećima, tren među posljednjima. Valjalo je sačuvati živce, jer to je jednostavno bila takva regata. Zadarski jedriličari nisu se plasirali u subotnji plov za odličja, međutim muške su posade postigle dobre rezultate. Pavle Kostov i Petar Cupać (Uskok) zauzeli su 12. mjesto u 49er-u.
– Dan prije kraja bili smo sedmi i malo je reći da smo s tim plasmanom bili zadovoljni. Zadnjeg dana uoči plova za odličja trebalo se izboriti da ostanemo u tih deset koji će ući u medal race, međutim nije nas išlo i završili smo 12. Sretni smo da smo se ponovno vratili u formu. Tu smo među najboljima i nastavljamo dalje raditi da se učvrstimo među deset na svijetu. To nam je želja za ovu godinu. A ta želja nije skromna – kaže kormilar Uskokova dvojca Pavle Kostov.
U 49er-u prvo mjesto pripalo je britanskoj posadi Brotherton/Asquith. Kormilar Paul Brotherton ima čak 44 godine, jedrio je najprije u klasi 470 u kojoj je još 1992. nastupio na Olimpijskim igrama u Barceloni. Finalni plov za odličja klase 470 u Hyeresu 2010. Šimi Fanteli i Igoru Mareniću (Sv. Krševan) odnio je penal u zadnjem plovu zlatne skupine. U trenutku kad su se nalazili oko 12. mjesta dobili su penal, morali odraditi kazneni okret, pri čemu se gubi puno mjesta, i ušli iza 30. mjesta u cilj. Da su ušli oko 12. mjesta u cilj Fantela/Marenić jedrili bi finale Hyeresa, ovako im je pripalo ukupno 17. mjesto.
– Hyeres je ove godine bio jako teška regata. Komplicirani uvijeti ze jedrenje, a nas nije išlo toliko dobro kao u Španjolskoj prije mjesec dana. Napravili smo par grešaka, imali smo jednu diskvalifikaciju na startu i taj penal, što nas je spustilo u poretku – rekao nam je Igor Marenić.
Prvo mjesto zauzeli su u muškom 470 Francuzi Charbonnier/Meyer. Enia Ninčević i Romana Župan (Uskok) zauzele su 35. mjesto u ženskoj konkurenciji klase 470, što je nešto niže od plasmana na kojima smo ih navikli gledati zadnjih godinu dana. Prvu stranicu u svim plovovima djevojke su odlično odradile, dolazile su na prvu oznaku redovito oko 10. mjesta, međutim problematična je bila stranica niz vjetar u kojoj su gubile pozicije. Na dasci RS:X Mihovil Fantela (Sv. Krševan) natjecanje je završio na 49. mjestu, što je kako smo već izvještavali vrlo obećavajuće za mladog daskaša koji jedri svoju prvu seniorsku sezonu. Pobjednici regate u ženskom 470 i RS:X su Francuskinje Roll/Defrance i Grk Kakalanis.
Slijedeća regata Svjetskog kupa jedri se krajem svibnja u nizozemskom Medembliku.
 


Svjetske ljestvice olimpijskih klasa


Uoči regate u Hyeresu Svjetski jedriličarski savez objavio je nove ljestvice olimpijskih klasa. Šime Fantela i Igor Marenić zadržali su sedmo mjesto u muškom 470. Pavle Kostov i Petar Cupać jedno su mjesto slabije plasirani nego prošlog mjeseca, na osmom su mjestu klase 49er. Enia Ninčević i Romana Župan napredovale su pet mjesta i stigle do 27. mjesta ženskog poretka klase 470, što je njihov najbolji ranking dosad. Šest mjesta bolje je plasiran Mihovil Fantela u RS:X. Nalazi se na 203. mjestu.