Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zbog pokušaja ubojstva tri godine zatvora

Autor: Minja Gugić

02.05.2010. 22:00
Zbog pokušaja ubojstva tri godine zatvora


Iako je za pokušaj ubojstva Zakonom zapriječena zatvorska kazna od najmanje pet godina, u ovom je slučaju zbog niza olakotnih okolnosti primijenjen institut za ublažavanje kazne
Fadil Delijal (41) u petak je na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora zbog pokušaja ubojstva Muharema Tatara.
U obrazloženju presude predsjednica Sudskog vijeća Dijana Grancarić pojasnila je kako je Delijal osuđen zbog pokušaja ubojstva s neizravnom namjerom jer je Tataru zadao ubod nožem iako je bio svjestan da ga može teško ozlijediti, a to se i dogodilo jer je ozlijeđeni Tatar preživio samo zahvaljujući brzoj liječničkoj intervenciji i hitnom operativnom zahvatu, no nažalost, zbog teške ozljede ostao je bez bubrega.
Svjedočeći pred Sudskim vijećem, rekao je da još i danas osjeća posljedice ranjavanja.
Sutkinja je Grancarić kratko još pojasnila obrazlažući presudu, kako optuženi Delijal nije postupio u prekoračenju granice nužne obrane, jer je Tatar bio u alkoholiziranom stanju.
U olakotne okolnosti pri odmjeravanju visine kazneno-pravne sankcije, Sudsko je vijeće cijenilo činjenicu da je Fadil Delijal do sada neosuđivan te da je otac troje djece. Također, kao olakotna okolnost uzeta mu je u obzir i činjenica da je izrazio kajanje i žaljenje zbog onog što je učinio iako se Tataru nije želio ispričati zbog ozljede koju mu je nanio.
Što se pak, tiče otegotnih okolnosti nije se mogla zanemariti činjenica da je Muharem Tatar ostao bez bubrega i da mu je trajno narušeno zdravlje i radna sposobnost.
Iako je za ovo kazneno djelo Zakonom zapriječena zatvorska kazna od najmanje pet godina, sutkinja Grancarić je naglasila kako je u ovom slučaju zbog niza olakotnih okolnosti primijenjen institut za ublažavanje kazne, pa je Delijalu dosuđena zatvorska kazna ispod minimalne, a to je tri godine zatvora.
Podsjećamo, cijela se priča dogodila u svibnju prije tri godine ispred pekarnice Zadar na Putu Kotlara.
Delijala se optužnicom teretilo da je nakon prethodnih svađa i razmirica napao Muharema Tatara i ubo ga nožem u leđa u predjelu bubrega.
Tatar je preživio napad zahvaljujući brzoj i pravovremenoj liječničkoj intervenciji i operativnom zahvatu tijekom kojega mu je uklonjen bubreg.
Fadil Delijal branio se sa slobode, a na izricanju presude nije se pojavio.