Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Atraktivna “šumska” motoutrka

02.05.2011. 22:00
Atraktivna “šumska” motoutrka


Sve je prošlo bez težih ozljeda, uz tek poneki iskočeni zglob, a poseban podvig ostvario je domaći motociklist Zvonimir Mesić iz MK Azalea


Protekli vikend pun adrenalinskih uzbuđenja upotpunjen je motociklizmom, odnosno Međunarodnom Alpe Adria utrkom i Prvenstvom Hrvatske u Enduru, koje je prvi put održano u Zadarskoj županiji, odnosno mjestu Donji Srb. Ova motoutrka posebna je zato što natjecatelji voze po izrazito zahtjevnim terenima uz mnoštvo prepreka. Unatoč lošem vremenu i kiši koja je natopila stazu natjecatelji su se snalazili, a zbog tehničkih problema veliki dio nije uspio završiti utrku. Bilo je dosta padova i raznih problema poput zastajanja u blatu s kojim su se natjecatelji susretali na dijelovima tridesetak kilometara duge staze koja se vozi kroz šumu. Sve je prošlo bez težih ozljeda, uz tek poneki iskočeni zglob, a poseban podvig ostvario je domaći motociklist Zvonimir Mesić iz MK Azalea, koji je drugi dio utrke i prelazak tridesetak kilometara staze kroz šumu i kanjone uspio prijeći s praznom prednjom gumom te je na kraju završio na trećem mjestu u Kupu. Više o natjecanju ispričao nam je organizator Roman Ivanov, predsjednik MK Azalea iz Zadra.
– Enduro utrka je jako teška motoutrka, vozi se po izuzetno teškim terenima. Dužina staze je oko tridesetak kilometara, a vozi se kroz šumu, potoke i blato, a plus toga staza se sastoji i od specijalnih dijelova, koje mi nazivamo brzinac, gdje su postavljene razne prepreke: balvani i cijevi. Uglavnom, to je ispit brzine i snalaženja na terenu, kaže Ivanov ističući da je, u svakom slučaju, ovo utrka izdržljivosti.
U Srbu je održana međunarodna utrka, a natjecali su se i brojni Austrijanci, Slovenci, Mađari, odnosno natjecatelji iz kruga zemalja Alpe-Adria.
– Imali smo 64 natjecatelja i izuzetno smo zadovoljni odazivom, s tim što je ovo prva takva utrka koju smo organizirali, jer smo na neki način nepoznati i još nemamo neki status. Vjerujemo da ćemo dogodine imati i više natjecatelja, a imali smo i mali peh jer je u isto vrijeme održavano prvenstvo Slovenije, tako da nije moglo doći četrdesetak natjecatelja, kazao je Ivanov.
Lička staza imala je vrlo zanimljive i iznimno teške dijelove, natjecatelji su vozili kroz šume i preko potoka te se penjali uz velike strmine, što je u krajnjem slučaju i rezultiralo brojnim padovima, kvarovima i odustajanjima, a bilo je i nešto lakših ozljeda.
– Najzanimljiviji dijelovi staze su, nažalost, oni koji su izbacili do sada 24 natjecatelja, a nalaze se na nekih 12 kilometara od kampa. Na jednom dijelu je strmina od nekih 70 stupnjeva gdje su vozači pretrpjeli padove, kvarove i odustajanja. Srećom, sve je prošlo bez težih ozljeda, iskakali su zglobovi, ali to su ljudi koji su naučili na te vrste ozljeda. Sve je brzo sanirano i nismo imali niti jedno prijavljeno odustajanje zbog ozljeda, već samo tehničke probleme, kazao je Ivanov, dodajući da se ozljede u ovom sportu ne računaju.
Veliki rezultat, drugo i treće mjesto u Kupu, ostvarili su Lovro Antišin i Zvonimir Mesić iz MK Azalea Zadar, s tim da je Mesić drugu etapu prošao s probušenom gumom.
– To su ti momenti koji čine ovaj sport, izdržljivost čovjeka i stroja, pri čemu se ide do krajnjih granica, a onda i preko njih. Zvonimir i Lovre su uzdanice našeg kluba i ponosni smo na njih, zaključio je Ivanov.
U završetku natjecanja organizacija je ocijenjena besprijekornom, nije bilo prigovora na sudačku i tajming službu, a što je najvažnije, natjecatelji su prezadovoljni svim viđenim. Lokalno stanovništvo je u velikom broju stiglo na utrku koju su prihvatili sa simpatijama i odobravanjem, ali i kao jedan vid turističke propagande. Naime, ovim natjecanjem u lički dio Zadarske županije stigao je veliki broj stranaca, kojih će svake godine biti sve više. Natjecanje je ušlo i u motokalendar, ali kako ističu organizatori bez pomoći Turističke zajednice i sponzora bit će dosta teško organizirati sve ovo i sljedeće godine, iako odustajanja neće biti. Gotovo sve troškove pokrili su iz MK Azalea, sami su uređivali i stazu, a posebno su zahvalni sponzorima: Općini Gračac s načelnikom Đekićem, Hrvatskim Šumama i DVD-u Srb, HEP-u Zadar, Policiji i HGSS-u, Adriatic timingu, Moto špici i Media ZD.


 REZULTATI




Kup
Prvo mjesto pripalo je Larsu Enocklu iz Austrije, dok su za njim bili Lovre Atišin i Zvonimir Mesić iz MK Azalea Zadar.
Ukupno Alpe Adria
Prvo mjesto osvojio je Bob Pudor iz Njemačke, a iza njega bili su Liendl Manfred i Schrank Paul iz Austrije.
Enduro Lika 2011.
Klasa E1 Prvo mjesto osvojio je Robert Vozila, dok su za njim bili Marin Ratoša i Robert Šterpin iz EMK Buzeta.
Klasa E2 Prvo mjesto osvojio je Tihomir Kotarski iz MK Zlatar Bistrica, dok su za njim bili Danijel Vivoda i Goran Majcan iz EMK Buzet.
Klasa E3 Prvo mjesto osvojio je Dalibor Erman iz EMK Buzet
Junior Prvo mjesto pripalo je Davidu Krajcaru, dok su za njim bili Marko Črnac i Matteo Šćira iz EMK Buzet
Veteran Prvo mjesto i jedini sa završenom utrkom je Damir Škalec iz MK Sokol, Klanjec.