Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Hvatanje forme za prave ispite

02.05.2011. 22:00
Hvatanje forme za prave ispite


Večeras će u Krešinom domu gostovati sinjski Alkar. Za očekivati je da će to biti još jedna utakmica u kojoj će zadarski košarkaši bez većih problema odraditi posao i uknjižiti nova dva boda, baš kao u prošlom kolu na gostovanju kod Zaboka. Bio je to malo jači trening za Zadrane, kroz koji su izbacili ljutnju i razočaranje, nakon teškog poraza od Cibone prije tjedan dana.
– Utakmica sa Zabokom bila nam je jako važna da se pomalo vratimo na dobru stazu, s koje nas je izbacio domaći poraz od Cibone. To smo odradili kako treba i sada nas očekuju još dvije „lakše” utakmice pa nam onda stiže Cedevita. Tempiramo formu da budemo spremni za Cedevitu, ali naravno da to ne znači da podcjenjujemo ostale. Spremni smo i za Alkara večeras i za Borika u subotu. Uglavnom, koncentrirani smo na sebe, a onda ćemo vidjeti kako će se rasplesti ostatak prvenstva. Ima tu još dosta zanimljivih utakmica, od kojih bi neke mogle ići nama u prilog, primjerice Zagrebovi ogledi sa Cedevitom i Cibonom – kaže Pavle Marčinković, krilni igrač Zadra.
Po drugo mjesto
Je li poraz od „vukova” sada definitivno iza Zadrana i koliko je uopće utjecao na pozitivnu atmosferu, koja je vladala do tog trenutka?
– Nije Cibona za baciti. I ona je morala dobiti neku veliku utakmicu i dogodilo se da je to bilo baš u Zadru. Najgore je što smo stvarno loše reagirali pa je ispao kao nekakav debakl. Ali taj poraz nije baš tako katastrofično utjecao na nas. Prije početka lige za prvaka i s nama su se rugali i nitko nije očekivao da ćemo napraviti ovo što smo do sada napravili.
Treće mjesto Zadar je praktički osigurao. Potvrdit će ga večerašnjom pobjedom protiv Alkara. A još uvijek može i stepenicu više, jer iako ima pobjedu manje od Zagreba, bolji je u međusobnim susretima pa bi u slučaju istog broja bodova na kraju bio u prednosti.
– Sigurno da želimo izboriti drugo mjesto i tu prednost domaćeg terena u polufinalu, iako nam ove sezone to i nije nešto pretjerano značilo. Zato nam možda i nije toliko bitno hoćemo li prvu igrati doma ili u gostima, ali svakako želimo dobiti ove četiri preostale utakmice u ligi za prvaka.
Dojam je da vodeća četvorka jedva čeka početak doigravanja i konačan rasplet borbe za naslov prvaka Hrvatske. A tamo svak vidi svoje šanse.
– U doigravanju je sve moguće. Možemo iznenaditi bilo koga, što smo već pokazali. Nitko ne kaže da je finale nemoguće. Dapače, mislim da se imamo pravo nadati.
Pritisak kod kuće
Više puta ove sezone vidjelo se da Zadrani mogu iznenaditi svakoga, ali i, što je bio češći slučaj, od svakoga izgubiti kod kuće.
– Kao da kod kuće osjećamo najveći pritisak, ne znam zašto. Od silne želje da zadovoljimo i sebe i druge i da se pokažemo u dobrom svjetlu, kao da prerano izgorimo. U gostima se nekako kompaktnije držimo. Zašto? Stvarno mi je teško objasniti – priznaje Marčinković.
I još nešto se moglo primijetiti. U gostima se Zadar ponekad i znao vratiti iz minusa, ali kada bi kod kuće loše otvorio utakmicu, u pravilu je završavao visokim porazom.
– Kao da se sve okrene protiv nas. Kao da igraš protiv cijele dvorane i još njih 12. A nas je tu dosta mlađih pa nekako idemo linijom manjeg otpora, misliš da će drugi nešto napraviti… Razmišljao sam o tome, pokušavao shvatiti razloge zašto je to tako, ali nije lako. U svakom slučaju, mislim da je to stvar ponajviše psihološke prirode.
Na pameti samo pobjeda
Uz sve probleme koji su ih pratili ove sezone, ni ozljede nisu zaobišle Zadrane. Još od ranije nema Longina, već neko vrijeme Vladovića, koji je bio ozljeđen i u ključnom razdoblju Jadranske lige pa sada i Dundovića.
– Imamo dosta problema s ozljedama, sezona je duga i osjeća se umor. Marko (Car, op.a.) je istrošen do krajnjih granica, ali drži se dobro, kao i Brandon. Trudimo se, krpamo i čekamo da nam se vrate Jakov i Mario. Treba nam njihova pomoć i siguran sam da će nam pomoći koliko god mogu.
Za pobjedu protiv Alkara, bez podcjenjivanja protivnika, neće trebati. U Sinju se Zadar odvojio već na početku utakmice i pobjeda niti u jednom trenutku nije došla u pitanje. Od tri dosadašnje pobjede u ligi za prvaka, Alkar je dvije ostvario u gostima (Split, Zabok), ali na Višnjiku će mu za iznenađenje trebati pravo čudo. Sinjani će sigurno dati sve od sebe kako bi se pokazali u što boljem svjetlu, ali razlika u kvaliteti je ipak prevelika.
– Ne bi trebalo biti problema. Nedavno su iznenadili Splita u gostima, ali mi smo ipak dosta kvalitetniji. Ne razmišljamo ni o čemu osim o pobjedi i znamo što nam je činiti da je ostvarimo. Idemo to odraditi i nastaviti se pripremati za iduću utakmicu – za kraj će Marčinković.


 GRDOVIĆ: PRIPREMA ZA DOIGRAVANJE


Josip Grdović, trener Zadra, jučer je na konferenciji za novinare ukratko najavio večerašnju utakmicu.
– Protiv Alkara ćemo pokušati odigrati na način da damo priliku svim igračima, s obzirom da su utakmice svaka tri dana. Ukoliko Vladović bude spreman, pokušat ćemo i njemu dati koju minutu, tako da se polako počne vraćati i da se momčad počne pripremati za utakmice koje nas očekuju u doigravanju. Izraziti smo favoriti, ali ne smijemo utakmicu shvatiti neozbiljno. Spremni smo i mislim da konačni rezultat ne bi trebao doći pod znak pitanja.
Glede zdravstvenog stanja momčadi Grdović je dodao još i ovo.
– Dundović još uvijek ima određenih problema i on je također upitan. Ali igrali smo bez njega i Jakova i u Zaboku pa nije bilo problema. Ako ne budu spremni, pokušat ćemo ih zaštititi što dulje vrijeme. Oni svaki dan rade po posebnom programu i čekamo ih. Browna malo bole leđa, ali on će sigurno igrati.




 ŠTO JE SPORTSKA PSIHOLOGIJA?


U subotu, 7. svibnja s početkom u 10 sati, u press dvorani na Višnjiku, prof.dr. Ksenija Bosnar sa katedre za Kineziološku psihologiju Kineziološkog fakulteta u Zagrebu održat će predavanje na temu “Što je sportska psihologija”. Pozivaju se svi sportski treneri, ali i oni koje zanima ova tema da dođu na predavanje i upoznaju se s osnovama psihologije sporta i njene primjene u trenažnom procesu. Ulaz je slobodan.