Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Izložba pasa na svjetskoj razini

02.05.2011. 22:00
Izložba pasa na svjetskoj razini


Zadar je zvijezda na karti svijeta ne samo po svojim kulturno-povijesnim znamenitostima, već i po kinološkim manifestacijama, istaknuo je član generalnog komiteta Međunarodne kinološke organizacije Miguel Angel Martinez


Grad Zadar i Zadarska županija proteklog su vikenda bili domaćini još jednoj renomiranoj i međunarodno priznatoj kinološkoj manifestaciji, izložbi pasa koja se pod nazivom CACIB ZADAR DOG SHOW 2011 u subotu i nedjelju održala na terenima autokampa hotelske kuće Borik.
I ovog puta organizacijski ispit više nego s odličnim su položili djelatnici Hrvatskog kinološkog saveza iz Zagreba na čelu s predsjednikom dr. vet. Damirom Skokom i kolege iz zadarskog Kinološkog društva Dalmatinski pas s predsjednikom Brankom Šarom.
Autobus iz Rusije
U subotu ujutro nakon ceremonije službenog otvaranja u nazočnosti brojnih posjetitelja i zaljubljenika u pse krenulo se s radom u deset izlagačkih krugova. Tijekom dana nastupilo je 438 pasa ljepotana iz oko 200 pasmina i to 220 mužjaka i 218 ženki, dok je u nedjelju po idealnim vremenskim uvjetima nastupilo 462 pasa, od čega 254 mužjaka i 229 ženki.
Dvodnevnu kinološku priredbu posjetilo je u subotu i nedjelju, po riječima organizatora, oko 15 tisuća posjetitelja i znatiželjnika. Među njima, naravno, bilo je i za očekivati najveći broj Zadrana, premda su se mogli uočiti i automobili s registarskim tablicama drugih gradova. Među njima posebnu pozornost posjetitelja zaokupljao je autobus koji je stigao u nedjelju, a u kojemu su doputovali sudionici i posjetitelji iz Rusije.
Jedan od sudionika, predsjednik Argentinskog kinološkog saveza i član generalnog komiteta Međunarodne kinološke organizacije te predsjednik južno i sjevernoameričke sekcije FCI-a Miguel Angel Martinez, kaže da je ovo jedna od najljepših i najbolje organiziranih izložbi i svijetu.
– Očarava me ovaj prostor na kojem sam u dva dana imao prilike vidjeti veliki broj kvalitetnih i lijepih pasa. Zadar je zvijezda na karti svijeta ne samo po svojim kulturno-povijesnim znamenitostima već i po kinološkim manifestacijama. Ovaj narod je ovdje toliko gostoljubiv da nemam riječi s kojima bih to opisao. Doći ću ponovno u ovo lijepu zemlju, a u iduća dva dana s mojim zadarskim i zagrebačkim prijateljima kinolozima obići ću Kornate, Zrmanju, Plitvička jezera i slapove Krke, rekao je Martinez.
Slavlje Zadranke iz Drniša
Svatko od posjetitelja u dva dana na ovoj smotri kinologije pronašao je nešto lijepog i zabavnog za sebe. Posebno je veselo bilo pri izboru najboljeg psa hrvatske autohtone pasmine. Na pobjedničkom tronu našao se tornjak Lord, razdraganog vlasnika Kristijana Žužaka iz Luke Pokupske kod Karlovca. U nedjeljnom finišu titulu najljepšeg psa osvojila je studentica veterine Iva Raić iz Drniša, rođena u Zadru, poznata po nastupu u Supertalentu, koja je nagradu osvojila s dvogodišnjom ženkom pod imenom Rainstone Barossa, pasmine grifon francuski gonič.
– Studiram veterinu i uz pomoć roditelja bavim se uzgojem pasa već 10 godina. Sretna i presretna sam s ovim uspjehom koji će mi dati još više poticaja da nastavim istim koracima dalje. Ovo je moj prvi uspjeh ovakvog tipa. Hvala svim mojim Zadranima jer sam i ja rođena u Zadru. Dolazim sigurno i dogodine, rekla je Iva Raić.


 OD SLJEDEĆE GODINE IZLOŽBA U ČETIRI DANA




Damir Skok predsjednik Hrvatskog Kinološkog saveza i potpredsjednik Europske federacije FCI-a sa sjedištem u Briselu, rekao je kako je zadarska ekipa na čelu s Brankom Šarom učinila manifestaciju vrijednom divljenja.
– Zadar je postao posebnost hrvatske kinologije ne samo po ovim izložbama već i ostalim aktivnostima tog tipa koje se održavaju već godinama u Donatovom gradu. Naredne 2012. godine izložba će trajati četiri dana. čime ćemo imati veći broj izlagača a time i više gostiju koji će posjetiti ovo prekrasno područje. Ovom prilikom bih zahvalio zadarskim gradskim i županijskim vlastima te menedžmentu autokampa Borik, kaže Skok te upozorava kako je u isto vrijeme organizirana slična izložba u susjednoj Crnoj Gori, kamo je otišao manji broj njihovih izlagača.
– Riječ je o izložbama koje nemaju ništa zajedničkog sa pravilima i propozicijama FCI-a. Tamo pojedinci odlaze po nekave jeftine šampionate, što nikako nije dobro za svjetsku kinologiju. O svemu je već upoznata Međunarodna kinološka organizacija koja će, budite sigurni poduzeti određene korake, zaključio je Damir Skok.


 ŠARE: JOŠ VIŠE IZLAGAČA


Branko Šare predsjednik zadarskog KD Dalmatinski pas:
– Hvala svima koji su sudjelovali. Hvala našoj vjernoj zadarskoj publici a posebno hvala mojim suradnicima i prijateljima iz HKS-a kao i sucima na njihovoj požrtvovnosti, korektnosti i pravednosti. Mislim da smo i ovog puta dokazali veličinu našeg grada i Hrvatske u cijelosti. U narednim godinama ako Bog da nastaviti ćemo sa ovom i ostalim sličnim kinološkim manifestacijama a sve sa ciljem privlačenja što većeg broja izlagača i turista na ove naše prostore, kaže Šare.


 POBJEDNICI PRVOG DANA


BIS (best in show) najljepši pas izložbe bio je crni ruski terijer pod imenom “Dasii Vasilii iz Bogorotskoi” vlasnika Ferge Bernadetta iz mađarskog grada Hatvana. Drugo mjesto osvojio je pas iz porodice Sibirski haski pod imenom “Star Withoutsky” vlasnika Alessandra donegattia iz talijanskog grada Vigarano, dok je treće mjesto osvojio staro engleski ovčar pod imenom “Reatasla Reina” vlasnika Javora Davora iz Orehovačkog Brijega kod Zagreba.
Za najljepšeg hrvatskog autohtonog psa proglašen je dalmatinski pas “Spotinks Dare Deul” vlasnika Anite i Željka Radića iz Male Gorice kod Petrinje.Drugo mjesto pripalo je tornjaku “Lord” vlasnika Kristijana Žižaka iz Luke Posavske kod Karlovca dok je treću poziciju osvojio posavski gonič “Laki od Jovana Pavlovića” vlasnika Miće Jurića iz Knina.


 POBJEDNICI DRUGOG DANA


BIS (best in show) najljepši pas na izložbi bio je iz porodice veliki baset grifon vendeen pod imenom “Rainstone Barossa” vlasnice Ive Raić iz Drniša. Drugu nagradu osvojio je aljaški malamut pas “Are Yoiin” vlasnika Franca Tozia iz Italije dok je treće mjesto pripalo tornjaku pod imenom “Lord” vlasnika Kristijana Žužaka iz Hrvatske.