Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Papi u Zagrebu još veća razina zaštite

02.05.2011. 22:00
Papi u Zagrebu još veća razina zaštite


Moguća odmazda zbog ubojstva bin Ladena nova je činjenica u procjeni sigurnosnih rizika za posjet pape Benedikta XVI. Zagrebu


Ubojstvo Osame bin Ladena i moguća odmazda terorista zbog njegove smrti uzeta je u obzir kao nova činjenica pri procjeni sigurnosnih rizika za posjet pape Benedikta XVI. Zagrebu 4. i 5. lipnja. Potvrdio nam je to jučer Krunoslav Borovec, glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova RH, precizirajući kako je policija nositelj osiguranja Papinog posjeta, no u njegovu realizaciju i donošenje sigurnosnih procjena uključene su i sve ostale nadležne službe.
– Na sastanku s vatikanskom službom osiguranja razmotrit ćemo jesu li do sada poduzete mjere i one koje se planiraju tijekom Papinog boravka u Hrvatskoj dostatne ili ih nakon ovih posljednjih događaja treba podići na još veću razinu, najavio je Borovec.
Iz Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) jučer su za naš list potvrdili da sukladno zakonskim nadležnostima i u koordinaciji s ostalim mjerodavnim tijelima provode mjere i radnje sigurnosne zaštite u svim segmentima posjete Svetog Oca Republici Hrvatskoj. Istovremeno, doznajemo kako putovanja ovog Pape prate puno veće mjere osiguranja od onih što su poduzimane za dolaske Ivana Pavla II. Iako potencijalna opasnost terorističkih prijetnji iz BiH nije posebno naglašena, doznajemo kako su hrvatska policija i SOA i s tamošnjim službama, kao i s kolegama iz ostalih zemalja u okruženju, analizirale evenutalne nove sigurnosne rizike stvorene nakon likvidacije Osame bin Ladena.
Dok se posjet Pape i sigurnosne mjere koje će ga pratiti tek pripremaju, Vlada se nedavno opasnošću od terorizma pozabavila na drugačiji način. Prošlog četvrtka usvojila je akcijski plan za prevenciju i suzbijanje terorizma, a zbog ovotjednih događaja njegovo je donošenje, sasvim slučajno, postalo vrlo aktualno. U tom dokumentu navodi se da polazišne procjene ukazuju da “terorizam predstavlja ozbiljnu sigurnosnu ugrozu”, no i da “ne postoje konketni planovi i programi bilo kojeg terorističkog entiteta koji bi bili usmjereni i predstavljali opasnost za Republiku Hrvatsku i njezine ciljeve i interese u zemlji i inozemstvu”.
Cilj plana – koji se bavi prevencijom i suzbijanjem terorizma, ali i saniranjem štete i oporavkom od mogućeg napada – jest stvoriti efikasni sustav za protuterorističko djelovanje, navodi Vlada.Između ostalog, najavljeno je onemogućavanje registriranja pravnih osoba koje bi mogle hrvatski teritorij iskoristiti za terorističke aktivnosti, nadzor sumnjivih novčanih transakcija te praćenje transakcija sa zemljama “za koje vjerodostojni izvori utvrde da financiraju ili podupiru terorističke aktivnosti te u kojima djeluju utvrđene terorističke organizacije”.