Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Svi na bicikle!

02.05.2011. 22:00
Svi na bicikle!


Start je u 17 sati ispred Ekonomsko-birotehničke škole na Puntamici, a cilj ispred Prirodoslovno – grafičke škole u Perivoju Vladimira Nazora. Tamo sve sudionike čeka besplatan pregled bicikla i popravak manjih kvarova. Osim toga, nakon biciklijade potrajat će zabavno-glazbeni program


U okviru Eko dana Prirodoslovno – grafičke škole, sutra se održava Velika proljetna biciklijada pod nazivom “Jedan auto manje” i pod tradicionalnim motom “Grad pripada i nama!”. “Vozi! Rolaj! Skejtaj!” riječi su s kojima organizatori pozivaju svih od 7 do 77 godina da sudjeluju na biciklijadi s ekološkim predznakom.
Popularizacija bicikla kao prijevoznog sredstva u Zadru se već dugo provodi i po rastućem broju biciklista u prometu, može se reći da ima uspjeha. Ipak, kako upozoravaju “zeleni”, razvoj biciklističke kulture nemoguć je bez prateće infrastrukture, poput biciklističkih staza, koje bi povećale sigurnost biciklista u prometu. U prilog bicikliranju idu zdravstveni i rekreacijski razlozi, u odnosu na automobil to je puno povoljnije, ali svima bi motiv trebalo biti i smanjenje ispušnih plinova iz automobila, kao i smanjenje potrošnje nafte, s obzirom da to uništava planet na kojem svi mi živimo.
Rekreativna vožnja 12 kilometara dugom stazom neće imati natjecateljski karakter, ali na cilju će se proglasiti najmlađi i najstariji član biciklijade.
Start je u 17 sati ispred Ekonomsko – birotehničke škole na Puntamici, a cilj ispred Prirodoslovno – grafičke škole u Perivoju Vladimira Nazora. Tamo sve sudionike čeka besplatan pregled bicikla i popravak manjih kvarova. Osim toga, nakon biciklijade potrajat će zabavno-glazbeni program – natjecateljske igre s biciklima (najsporija vožnja, štafeta na biciklima), trikovi zadarskih bikera, glazba DJ-a, nastup školskog benda i nagradna lutrija s biciklom za glavnu nagradu.
Sponzori biciklijade su Grad Zadar, Zadarska županija, Čistoća, Bike shop Calimero, Sv. Rok d.o.o..