Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Večer Ivana Batura

02.05.2011. 22:00
Večer Ivana Batura


Bila je to večer Ivana Batura. Mladi je Zadranin sa 29 poena (10-11 za dva, 3-5 za tri) i 4 osvojene lopte za 27 minuta predvodio svoju momčad do očekivane pobjede protiv Alkara. Predviđanja u najavama su se i ostvarila.
Razlika u kvaliteti između dvaju momčadi je dovoljno velika da Zadrani sa ozbiljnim i koncentriranim pristupom većim dijelom utakmice odrade posao kako treba i uknjiže osmu pobjedu u ligi za prvaka. Nisu krenuli baš onako kako su zamislili, ali vrlo brzo su stvari došle na svoje mjesto i situacija je do kraja bila pod njihovom kontrolom. Možda je početna petorka Zadra, Car, Batur, Marčinković, Ivanov, Brown na određeni način bila impresionirana čudnom atmosferom u dvorani, gdje se čula samo pjesma gostujućih navijača pa je pomalo uspavano ušla u utakmicu.
Modrić je u prvih nekoliko minuta postigao 5 poena, Radić dvicu, a Erceg tricu za 4:10. Nije bilo potrebe za time-outom domaćeg trenera, iako je Radić uskoro još jednom vratio na +6, 6:12. Zadrane je pokrenuo Batur, prvo dvicom iz kuta sa zvukom sirene pa lijepim polaganjem za 10:12. Tek je u 7. minuti Marčinković tricom izjednačio na 15:15, ali je Erceg istom mjerom odmah vratio prednost gostima. Na Brownov koš odgovorio je Radić, nakon skoka u napadu pa je Blajić iskoristio jednu izgubljenu loptu bijelih i položio za +5, 17:22.
Tek u završnici prve četvrtine je svoj prvi koš postigao najbolji zadarski strijelac Marko Car i to tricu za -2. Pokazalo se kasnije, bio je to početak serije, koja je Zadru donijela prvo vodstvo, kojega do kraja nije ispuštao. Batur i Brown zabili su svak po četiri poena na otvaranju druge četvrtine za 28:22. Seriju 11-0 nakratko je prekinuo Blajić, da bi raspoloženi Batur vezao još dvije trice za prvu dvoznamenkastu prednost, 34:24.
Zanimljiva se situacija dogodila nakon gostujućeg time-outa, kada se Alkar na parket vratio sa samo četiri igrača pa je sudac morao upozoriti trenera da pošalje još jednoga, što je izazvalo smijeh malobrojne publike. Delaš i Car „razmijenili” su trice, a Ivanov i Blajić dvice za 39:29. Marčinković je svojom specijalkom, osvojenom loptom i zakucavanjem u kontri povisio na +12, ali je onda promašio dva bacanja pa je Ćurković smanjio na -10. S tom se razlikom (43:33) i otišlo na veliki odmor, nakon novih koševa potonjeg dvojca.
Ćurković, Župić i Modrić (trica) otvorili su drugo poluvrijeme serijom 7-2 za povratak gostiju na samo -5, 45:40, no Zadrani se nisu zabrinuli. Opet je povukao Batur. U sljedećih nekoliko minuta postigao je još 9 poena i vratio svoje na dvocifrenu razliku, 56:45. Posljednji put Sinjani su na jednoznamenkastom zaostatku bili nakon koša Ercega za 56:47, ali su treću dionicu zaključili Ahmetbašić tricom i Marčinković bacanjima za +14, 61:47.
A onda ponovno na scenu stupa igrač utakmice Ivan Batur. Nanizao je još šest poena, posljednje zakucavanjem u kontranapadu za 67:49 i zaslužio veliki pljesak svih prisutnih. Utakmica je, jasno, već ranije bila riješena. Ostalo je samo pitanje s kolikom će razlikom završiti. Najviše je bilo +21, nakon Careve trice za 74:53, ali gosti u samoj završnici ipak nisu potpuno potonuli, nego su smanjili na pristojnih 15 razlike.
Pljesak Splićanima
U poluvremenu su se gledatelji zabavljali gledajući prijenos utakmice između Splita i Cedevite na velikom semaforu. Nakratko je program prebačen na nogometni derbi Barcelone i Real Madrida, što je izazvalo zvižduke i prosvjede nezadovoljnih košarkaških fanatika. Kasnije su ipak zadovoljeni. Sredinom treće četvrtine na semaforu je ponovno nakratko prikazana slika sa Gripa, te veliko slavlje žutih, koji su nanijeli prvi prvenstveni poraz vodećoj Cedeviti.  Zadarski i sinjski navijači su spontano zapljeskali svojim sportskim prijateljima. Ista momčad, koja je tjedan dana ranije kod kuće poražena od Alkara 17 razlike pa potom 19 od Borika u Jazinama, uspjela je svladati sudionika završnog turnira Eurokupa, što je još jedan dokaz kako je u sportu doista sve moguće. Posebno ako favorit uđe u utakmicu s podjenjivačkim pristupom.
Više Sinjana nego Zadrana
Sinoć se Krešinom dvoranom 40 minuta orila navijačka pjesma. Ali ne Zadrana, već sinjskim Maligana, kojih je u Zadar pristiglo pedesetak, te su od cijelo vrijeme zdušno bodrili svoje igrače, a samim time stvorili mnogo ugodniju atmosferu za igranje. Jer da ih nije bilo, gledatelje bismo u moru sivih sjedalica mogli pobrojati za svega nekoliko minuta. Odokativno stotinjak, sa predstavnicima sedme sile i društvom iz vip lože, nekako bismo navukli i zaokružili na 200. U svakom slučaju, nikad manje. Na koncu, Maligani su s pjesmom izišli iz dvorane, skandirajući ime velikog Krešimira Ćosića.
ZADAR 76
ALKAR 61
(20:22, 23:11, 18:14, 15:14)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 250. Suci: Perlić (Velika Gorica), Tomičić (Zagreb), Paić (Zabok). ZADAR: Car 11, Vladović, Batur 29, Ahmetbašić 5, Ramljak, Dundović, Marčinković 15, Olivari, Ivanov 4, Brown 12, Pelczmann, Vlaić. Trener: Josip Grdović.
ALKAR: Blajić 16, A. Bilobrk, Modrić 8, Erceg 8, Delaš 6, Radić 9, Primorac 2, Perić, Marić 4, Ćurković 6, Župić 2, J. Bilobrk. Trener: Boris Poljak.
Šut za dva: Zadar 23-39, 59%; Alkar 19-43, 44%.
Šut za tri: Zadar 8-22, 36% (Batur 3, Car 3, Ahmetbašić, Marčinković); Alkar 7-22, 32% (Modrić 2, Erceg 2, Delaš 2, Blajić).
Slobona bacanja: Zadar 6-9, 67%; Alkar 2-6, 33%.
Skokovi: Zadar 34 (26+8); Alkar 26 (16+10).
Osobne pogreške: Zadar 14; Alkar 17.