Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Jedriličari stigli u Zadar

02.05.2012. 22:00
Jedriličari stigli u Zadar


Do početka Svjetskog prvenstva za olimpijski 49er preostala su još samo dva dana. U subotu navečer na Vitrenjaku prvenstvo će i službeno biti otvoreno, ponedjeljak je prvi dan jedrenja. U Jedriličarskom klubu Uskok sve je spremno za regatu. A spremni su uglavnom i jedriličari koji su skoro svi već i stigli na Vitrenjak prije nekoliko dana. Krajem travnja u francuskom Hyeresu završila je regata Svjetskog kupa nakon koje su skoro svi krenuli prema Zadru kako bi se upoznali sa Zadarskim kanalom prije nego prvenstvo počne. Svako regatno polje ima neke svoje zakonitosti, ponašanje vjetra i morskih struja, koje valja ispitati prije nego što suci oglase prvi start. Doduše, solidan dio natjecatelja već i poznaje zadarski akvatorij, već su jedrili ovdje 2009. na Europskom prvenstvu, koje je bilo i glavni razlog zašto je Zadar ponovno dobio organizaciju jednog velikog natjecanja za ovu olimpijsku klasu. Izvrsna organizacija tada rezultirala je da Uskok dobije čast još jednom, nakon 2004. i SP-a za klasu 470, ugostiti olimpijske kvalifikacije. Osim daskaša i dvobojskog jedrenja sve ostale olimpijske discipline imaju ovogodišnja svjetska prvenstva u svibnju. Ta prvenstva nose zadnje olimpijske norme pa tako i ovo u Zadru. U Australiji u prosincu 14 je zemalja izborilo pravo nastupa na OI 2012. u 49er-u, još pet će to pravo steći u Hrvatskoj. Oči svjetske javnosti stoga su uprte i u naš komadić zemlje.
– Veliko je zanimanje međunarodnih medija za ovo prvenstvo, naročito u zemljama iz kojih dolaze posade koje će se nadmetati za zadnje olimpijske norme. Primjerice dobili smo posebnu narudžbu za video materijal od jedne japanske televizije, čija posada ovdje jedri za normu. Također, britanska produkcijska kuća Sunset and Vine zatražila je tv materijale za svoj poznati magazin koji distribuiraju diljem svijeta. To je samo dio, dakle, zaista će slika iz Zadra obići cijeli svijet, a to je jedan od razloga što se i “mučimo” s ovim velikim i skupim prvenstvima – kažu u Uskoku.
Na Vitrenjaku je kao i uvijek živo pred regatu, radi se na zadnjim detaljima, u prvom redu tehničke prirode. Valja pregledati svu opremu, plovila, sve posložiti, kako ne bi bilo iznenađenja kad regatni odbor krene na more.
– Uvijek nekih malih panika ima, ali to je sve normalno. Organizacijski ovo prvenstvo nije zahtjevno, posade nisu zahtjevne, i sigurno ćemo uživati u svemu ovome, kao što i već uživamo. Uživamo gledati ove sjajne jedriličare kod nas, u klubu je uvijek posebna atmosfera kad su velike regate. Naradimo se, ali na kraju dana smo zadovoljni, jer su zadovoljni i jedriličari koji nam stižu iz svih krajeva svijeta – kaže Jadranko Matana, jedan od marljivih Uskokovih volontera.
Vrijeme je zasad poslužilo sve one koji su stigli na pripreme. Oduševljeni su naravno temperaturom zraka, vjetra ima svaki dan, pogotovo su jučer bili lijepi uvjeti za jedrenje s 15-ak čvorova, što je idealno za olimpijski 49er. U nedjelju se očekuje nešto juga i prolazna kiša, a nakon toga povratak na maestral. Klasična jedriličarska priča je da vjetar najbolje puše prije i poslije velikih natjecanja, a za vrijeme regate ne sluša, no to je nešto na što ni najbolji organizatori ne mogu utjecati. Zadarski kanal je dosad položio sve ispite, nema razloga da tako ne bude ovoga puta.