Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Luka Baričević korak bliže juniorskom EP-u

02.05.2012. 22:00
Luka Baričević korak bliže juniorskom EP-u


Proteklog vikenda u Zagrebu su na Inter city regatti i u sklopu Veslačkog kupa Miljenka Finderlea nove uspješne nastupe potražili juniori, mlađi juniori i kadeti Jadrana. Regata je poslužila i kao provjera kandidata za sastav hrvatske juniorske izborne vrste, a zadarski klub su prvog dana natjecanja predstavljali: Luka Baričević – koji je u dvojcu na pariće sjedio s Antom Ančićem iz Mornara, te Toni Jelenković i Antun Plenković u dvojcu bez kormilara.
Dvojac na pariće Luka Baričević i Ante Ančić odveslao je vrlo kvalitetno i zauzeo drugo mjesto u finalu nakon što je u jutarnjim eliminacijama imao najbolje vrijeme. Za dvojcem Zagreba ova je posada zaostala nešto više od pet sekundi, međutim, imajući u vidu da se radi o iskusnijem i tandemu s mnogo više zajedničkih nastupa, u Jadranu ističu zadovoljstvo nastupom Baričevića i Ančića.
Drugoga dana regate njih dvojica su u četvercu na pariće veslali zajedno s trećeplasiranom posadom iz utrke dvojaca: Tomislavom Šainom i Rokom Šitumom iz zagrebačke Mladosti. Nastupili su u dvije sparing utrke te ostvarivši dobro vrijeme demonstrirali solidnu formu pred međunarodnu juniorsku regatu u Münchenu. Osim kao sigurnog putnika na najveću juniorsku regatu u Europi, dobra zagrebačka izdanja Luku Baričevića su promovirala i kao izglednog kandidata za lipanjski nastup na Europskom prvenstvu u Sloveniji.
Dvojac bez kormilara Toni Jelenković i Antun Plenković također je konkurirao u provjerama juniora, ali je zauzevši treće mjesto u svojoj skupini ispustio priliku za ulazak u finale. Ostali veslači Jadrana u glavni grad su stigli na jedan dan te sudjelovali u preostalim disciplinama. Prvi je nastupio osmerac mlađih juniora koji je pobijedio u borbi sedam posada. U njemu sjedili: Luka Šare, Filip Pedić, Josip Banović, Josip Čerina, Edi Petković – Ivković, Matija Milin, Ivan Kapitanović, Josip Batelja i kormilar Domagoj Ćurko. Potom se predstavio i zadarski osmerac juniora: Toni Jelenković, Antun Plenković, Željko Batur, Mihovil Maričić, Luka Pedić, Toma Čepinac, Jakov Denona, Roko Salama i kormilar Domagoj Ćurko te zauzeo treće mjesto iza dva sastava Hrvatskog veslačkog saveza. Četverac na pariće mlađih juniora: Andreas Vaško, Matija Ušljebrk, Valentino Stipčević i Dominik – Božidar Milardović izborio je finale, no nije mogao dalje od šestog mjesta, dok je četverac na pariće kadeta: Ante Validžić, Leon Mikulić, Vito Fantina i Nino Aleksić ostvario plasman na sedmo mjesto, odnosno prvo u finalu B.
U utrkama veteranskih osmeraca nastupio je i proslavljeni olimpijac Branimir Vujević te se na najvišu stepenicu na postolju popeo zajedno s veslačima Mladosti.


Begovići traže karte za London


Sljedeći vikend u Beogradu se održava prva regata Svjetskog kupa. Na njoj će u četvercu bez kormilara nastupiti Jadranovi seniori Marin i Branko Begović, a u čamcu će im društvo praviti Alen Banovac i Dražen Čulina iz splitskog Gusara. Ova će posada pokušati izboriti mjesto među putnicima na finalnu kvalifikacijsku regati za Olimpijske igre, koja će se održati u Luzernu od 20. do 23. svibnja.