Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Muzej stakla u tri godine obišlo više od 70 tisuća posjetitelja

02.05.2012. 22:00
Muzej stakla u tri godine obišlo više od 70 tisuća posjetitelja


Dr. sc. Ivo Fadić, ravnatelj Muzeja antičkog stakla danas je na konferenciji za medije predstavio program kojim će ovaj najmlađi zadarski muzej proslaviti svoj treći rođendan. Naime, prije tri godine, iako je izgradnja Muzeja trajala točno toliko, a ideja o njegovoj realizaciji seže do u 2006. godinu, Muzej je otvorio svoja vrata posjetiteljima. Program obilježavanja treće godišnjice rada započet će četvrtog, a završit će posljednjeg dana svibnja.
– Ove smo godine za razliku od lani kada je program proslave našeg rođendana trajao samo jedan dan odlučili događaje rasporediti tijekom cijelog svibnja. Događanja su već započela. Jutros su nam zajedno sa svojim profesorom Antonom Vrlićem bile studentice Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba koje će sudjelovati u radionicama stakla nazvanim „Plodovi – staklo u tehnici fuzije, puhanja i lijevanja”. To je već druga godina da nam profesor Vrlić dovodi svoje studente koji ovdje održavaju praktični dio svoje nastave. Središnji dio naše proslave jest izložba staklenih skulptura Raoula Goldonija. Izložba će se otvoriti u subotu u podne, a program otvaranja vodit će akademik Tonko Maroević. Ovu bismo izložbu mogli okarakterizirati kao retrospekciji Goldonijeva hrvatskog opusa. Predstavit ćemo 39 staklenih skulptura ovog u svjetskim okvirima pionira primjene medija stakla u izradi umjetničkih skulptura. Skulpture dovodimo u Zadar iz različitih institucija naše zemlje, kao iz brojnih privatnih zbirki među kojima je, naravno, najbrojnija ona Goldonijeve obitelji. Nažalost, kao što pretpostavljate, dovesti sve Goldonijeve izložbe koje se čuvaju diljem svjetskih galerija, salona i muzeja bilo bi odveć skupo za naše prilike, kazao je ravnatelj Fadić predstavivši u nastavku ostatak programa.
Njega čine predstavljanje staklenih suvenira sv. Donata i sv. Križa koji će se ponovno izrađivati prema kalupima akademskog kipara Milivoja Mičina. Suvenir koji je prije 25 godina proglašen najboljim u Hrvatskoj pored Mičina će predstaviti dr. sc. Pavuša Vežić koji je, kako je to ravnatelj Fadić naglasio, također sudjelovao u osmišljavanju i izradi ovog suvenira. Uslijedit će predstavljanje osmog i devetog broja znanstvenog časopisa „Asserija” kojeg Muzej izdaje, a 25. svibnja uslijedit će još jedna izložba – ovaj put će muzejski pedagozi izložbom atraktivne dokumentacije, plakata i kataloga predstaviti djelatnost Muzeja u protekle tri godine. Posljednja dva događaja iz ovog programa pripadaju najmlađima. Djeca iz Dječjeg vrtića Voštarnica, za koje je Fadić istaknuo kako od početka prate i posjećuju Muzej, priredit će izložbu „Dječja staklena priča”, te posljednjeg dana svibnja održati kreativnu radionicu.
Pored programa Fadić je izdvojio i neke zanimljivosti iz rada Muzeja i njegova trenutna položaja u muzejskoj ponudi našeg grada i zemlje. Tako smo imali priliku čuti kako godišnje Muzej ima od 20 do 25 tisuća posjetitelja, odnosno kako ga je u protekle tri godine posjetilo nešto više od 70 tisuća posjetitelja najrazličitijih profila. Vezano uz otvorenje caffe-bara koji je bio predviđen od početka, Fadić je kazao kako su ljudi iz Ministarstva kulture izrazili podršku ideji njegova otvaranja, ali kako ne zna hoće li caffe-bar biti otvoren do početka turističke sezone. Za njena trajanja Muzej će, kao i lani, raditi od devet do 21 sat, a radionica puhanja stakla od devet do 15 sati.


 PROGRAM


Od 2. do 4. svibnja od 10 do 14 sati: umjetnička radionica stakla „Plodovi – staklo u tehnici fuzije, puhanja i lijevanja” (Anton Vrlić i studenti Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu);
5. svibnja u 12 sati: izložba „Raoul Goldoni – staklene skulpture” (predstavljač akademik Tonko Maroević);
11. svibnja u 12 sati: predstavljanje staklenih suvenira sv. Donata i sv. Križa (predstavljači će biti dr. sc. Pavuša Vežić i kipar Milivoj Mičin);
23. svibnja u 12 sati: izložba „Aktivnosti Muzeja antičkog stakla – tri godine rada”;
28. svibnja u 11 sati: izložba „Dječja staklena priča” (Dječji vrtić Voštarnica – Radost);
 Od 29. do 31. svibnja od 10 sati kreativna radionica (Dječji vrtić Voštarnica – Radost).