Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Nitko ne želi produkciju “Odmori se, zaslužio si”

02.05.2012. 22:00
Nitko ne želi produkciju “Odmori se, zaslužio si”


Kuloari tvrde da je HTV dosad radio seriju čija je cijena po epizodi iznosila nekih 600.000 kuna, da bi se sada od nezavisnjaka tražila proizvodnja teška oko 300.000 kuna po epizodi


Telegrafski rečeno – HTV bi i petu sezonu serije “Odmori se, zaslužio si”, ali nema nijedne neovisne produkcijske kuće da ju radi! Pažljivom čitatelju će i ovo biti dovoljno da postavi neka pitanja, od onoga zašto se to nitko ne želi uhvatiti posla, do onog zašto javna televizija sama ne bi radili uspješnicu o dogodovštinama obitelji Kosmički. Odgovori su, dakako, kao  i uvijek kada je televizija u pitanju, kompleksne neke naravi.
Ono što je činjenica jest da je s HTV upućen poziv svim neovisnim produkcijskim kućama zainteresiranim za proizvodnju pete sezone. Prvi put se na poziv nije javio nitko, drugi put opet nitko. Hoće li biti i trećeg pokušaja, još se posve sigurno ne zna. Zato je posve izvjesno da će, bude li treća sreća, onaj tko se javi zadaću proizvodnje i dobiti, makar v.d. urednik Dramskog programa HTV-a Mislav Brumec kazuje kako će o prispjelim ponudama odlučivati Povjerenstvo, imenovano u tu svrhu, koje će procjenjivati kvalitetu ponuda i reference ponuđača.
Potrošen format
Ono što čudi jest da nitko ne želi raditi nešto što je dobro gledano. Kako neslužbeno saznajemo iz izvora bliskih neovisnoj  produkcijskoj sceni, razloga je više, a prvi je cijena. Naš izvor kazuje da je HTV do sada radio seriju čija je cijena po epizodi iznosila nekih 600.000 kuna, da bi se sada od nezavisnjaka tražila proizvodnja teška oko 300.000 kuna po epizodi. Brumec tvrdi kako su te brojke netočne.
– To je netočan podatak. Izravni troškovi HRT-a u produkciji ove serije, dakle sredstva iz budžeta dramskog programa, bili su u prosjeku dva puta niži od cifre koja se ovdje navodi, kazuje Brumec.
Priznaje pri tom kako kako su, doduše, tu i neizravni troškovi, koje HRT računa u ukupne troškove, te ističe kako će bude li trećeg poziva, cijene koju HRT kani plaćati biti vjerojatno još manja od tih spomenutih 300.000.
Naš izvor, pak, spominje i nevoljkost glavnih glumaca da se odreknu, navodno, dobrih ugovora što su ih imali. No, prije svega je na snazi mišljenje da je format potrošen. Na HTV tako ne misle. Na upit zbog čega se forsira snimanje još jedne sezone, kao razlog nude činjenica da je to serija za koju postoji konsenzus publike i kritike te da je riječ o najuspješnijoj domaćoj humorističnoj seriji u proteklih 20-ak godina.
Treća sreća
No, ako je tome tako zašto se seriju ne radi HTV u vlastitoj produkciji kao do sada!? Brumec će reći – ovo je pitanje za više sfere HRT-a. To nas vodi do onih vječnih “objektivnih” i teško shvatljivih razloga od onoga da je prekovremeni rad na HRT-u ograničen na 32 sata mjesečno što ne odgovara opće prihvaćenim produkcijskim standardima filmske i igrane tv industrije gdje se radi daleko više, preko zakonom određena kvote po kojoj je HTV dužan 15 posto svog programskog budžeta preusmjeriti europskim neovisnim proizvođačima, pa sve do onog da prema zakonu HTV ne smije biti bitno skuplji od tržišta a jest skuplji kad se se zbroje izravni i neizravni troškovi što ih ima kod proizvodnje serije ovakvog tipa.
Valjda je i zbog toga i druga HTV-ova uspješnica “Stipe u gostima” prošlu sezonu otišla put neovisne produkcije, a neovisni je prozvođač sada radi za nešto malo više novca nego što bi bili HTV-ovi izravni troškovi. Nakon svega ostaje i dalje dilema zašto se projekti do kojih je HTV-u toliko stalo daju drugima u ruke!?
– Radi se o strateškim odlukama rukovodstva kuće, kazat će Brumec.
No, nije li ovo još jedan argument u korist onih koji se boje da će dramskog programa potpuno nestati, dok će sve raditi ekipe izvan kuće?
– Ukoliko se budu vukli pravi potezi, ne, smatra Brumec.
No, može li uopće ikako drugačije!?
– Ukoliko se budu vukli pravi potezi, da, zaključuje Brumec, taman da se oni koji još uvije pišu izmjene i dopune Zakona o HRT-u, imaju za još štogod zamisliti osim zbog, njima jedino interesantne, problematike smjenjivanja aktulanog vodstva.
U svakom slučaju HTV bi petu sezonu serije “Odmori se, zaslužio si”. Imaju veliku želju, gotov scenarij i kakav takav budžet, samo nemaju koga da im to radi. Fanovima serijala valja se tek nadati kako, baš kao u kakvoj pjesmi, treći poziv možda mijenja sve!