Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Pet zadarskih bendova bori se za “alternativni tron”

02.05.2012. 22:00
Pet zadarskih bendova bori se za “alternativni tron”


Uz kantautora Roberta Vodanovića – Čopora, stalnog natjecatelja od početka projekta gitarijada, nastupit će i bendovi Scarlet Notes, Stonetribe, Prčiguzi i Lice Mista, dok će headlineri biti šibenski bend L’kok


Peti ciklus projekta Zadarska gitarijada počinje ovog petka s Mixofonijom, večeri žanrova koji se ne mogu ukalupiti u čisti rock, punk ili metal. Ove godine pred Zadranima će nastupiti neki od dobro poznatih izvođača koji su svirali i na dosadašnjim gitarijadama, ali i neki novi klinci. Uz kantautora Roberta Vodanovića – Čopora, stalnog natjecatelja od početka projekta gitarijada, nastupit će i bendovi Scarlet Notes, Stonetribe, Prčiguzi i Lice Mista, dok će headlineri biti šibenski bend L’kok. Gitarijada počinje u 20 sati u “Rupi” parka Kapetanski, mjestu ispod liceja Sv. Dimitrija, a cijena ulaznice za šest bendova je simboličnih 20 kuna. Uz podršku razvitku zadarske scene, posjetitelji će putem ulaznica moći glasovati za svoje favorite, ali i ući u bubanj za nagradnu igru te osvojiti glavnu nagradu – trodnevne ulaznice za JUMF 2012! Provjerili smo tko su članovi bendova koji će se predstaviti ovoga puta i što nas očekuje na ovoj Mixofoniji.
Čopor
Roberto Vodanović Čopor, zadarski je kantautor i jedan od začetnika freak folka, koji svoju muziku naziva folk noir i introvertni bluz. Osnivač je i vlasnik studija Brlog Records, kojega u kantautorskim vodama nazivaju i dobrim duhom. Dosad je snimio 12 albuma, a nastupao je i na svim dosadašnjim gitarijadama. Čovjek koji jednostavno živi i “fura” svoj film, zadarskoj će se publici predstaviti s nekoliko autorskih stvari.
– Mislim da sam jedini autor koji je svirao na svim dosadašnjim gitarijadama. Volim svirati i nastupati te za to koristim svaku priliku, kaže Čopor.
Uz to što je jedan od začetnika kantautorske scene u Hrvatskoj i regiji, član je i neformalne umjetničke skupine “Novi odmetnici” s kojima često zajedno nastupa. U svom studiju Brlog records snimio je više od 60 albuma, a osim autora s područja bivše države, neke albume snimili su i autori iz cijeloga svijeta. Svi albumi mogu se besplatno skinuti s njegovog bloga pod nazivom Čopor, a publika će ovoga puta imati priliku i uživo čuti neke od njegovih pjesama.
Scarlet Notes
Bend je nastao prije dvije godine, a nakon prvih akustičnih proba brata i sestre Leonarda Jakšića i Zrne Zuber, u bend su ušli Zdenka Stulić i Josip Miočić te su ubačeni i električni instrumenti. Ozbiljnije u svijet glazbe ulaze prije nekoliko mjeseci, a dosad su imali nekoliko nastupa na demo festivalima i kao predgrupa. Žanrovski se ne mogu staviti u neku od ladica, a sami kažu kako bi se njihova glazba mogla nazvati modernim pop-rockom.
– Ne znam kako bi se mogli usporediti s nekim od bendova na sceni. Niti smo pop-punk, niti indie, eventualno moderni pop-rock. Najbolje nas je poslušati i pokušati odrediti, govori Leonardo.
Za gitarijadu još nisu pripremili repertoar, ali će u pola sata koliko imaju za predstaviti se publici odsvirati nekoliko autorskih pjesama i nekoliko obrada. Prošloga tjedna svirali su na zagrebačkom demo-festu, a od gitarijade za početak očekuju dobru zabavu. Međutim, njihovi dugoročni planovi su svjetska slava.
Stonetribe
Stonetribe je tročlani zadarski bend nastao prije šest godina, a svoju glazbu opisuju kao moderni grunge-rock. Nakon nekoliko izmjena bend čine Luka Baranović, gitarist i vokal, Šime Zubović na bubnjevima te Marino Grgurev na bas gitari. Na Zadarskoj gitarijadi očekuju pobjedu, jer svirka na JUMF-u je dobra reklama za buduće planove.
– Izvodit ćemo kombinaciju autorskih pjesama i obrada od Velvet Revolvera, Rage Against the Machine, Nirvane i Audioslave-a. S obzirom da imamo dosta autorskih pjesama, cilj nam je uskoro snimiti album. Neko vrijeme nismo svirali, došlo je do promjena u bendu, a ovo nam je treća gitarijada na kojoj nastupamo. Odlučili smo snimiti CD i promovirati se što više možemo, a osim dobre zabave, očekujemo i pobjedu na gitarijadi, govore članovi Stonetribe-a.
Stonetribe su ekipa koja zna što želi i kako to postići, a u petak ćemo vidjeti hoće li im odskočna daska biti Zadarska gitarijada.
Prčiguzi
Kristian Glavan, Mateo Matulović i Lovre Zekanović čine skupinu Prčiguzi, koja svira mješavinu grunge-a, punka i alternativnog rocka. Bend postoji od prošle godine kada su prvi put zasvirali na Mixofoniji. Godinu dana iskusniji i pripremljeniji ovoga puta će se publici predstaviti u sasvim novom svjetlu.
– Spremili smo jednu autorsku pjesmu “Batur”, a publika će vidjeti kako ona zvuči. Očekivanja od ove gitarijade su nam da dobro odsviramo i uživamo. Osim toga odsvirat ćemo i nekoliko obrada Nirvane i Hladnog piva. Želimo što više svirati i stvarati svoju glazbu, govore Prčiguzi.
Upitali smo ih i za porijeklo imena “Prčiguzi”, a kako su nam rekli prije su se zvali The Gofine, a za novo ime su se odlučili nakon priče jednog od roditelja o ludom zapovjedniku u vojsci koji im je davao nadimke toga tipa. Kazali su i da ukoliko prođu prvu stepenicu gitarijade za finale će pripremiti nekoliko autorskih pjesama, a nastupit će u proširenom sastavu.
Lice Mista
Lice Mista je eksperimentalni bend okupljen prošle godine u Preku na otoku Ugljanu, a nastali su raspadom već kultnog prečkog benda Brižno Grilo, koje je izvodilo autorske pjesme na dijalektu.
– Lice Mista nastavlja s konceptom Brižnog Grila samo u nešto drugačijoj postavi i s većim brojem instrumenata. Po vokaciji smo akustično orijentiran bend s primjesama psihodelije, folka i post-punka. Može se reći da je statement benda – stvaranje nepopularno “popularne glazbe” koja kao takva treba opstati, kaže David Košta.
Zanimljivo je da trenutačno nema stalnih članova benda.
– Nastupali smo kao trojka na performansu u Preku, koji se sastojao od dvije skladbe, da bi nakon toga nastupili u Zagrebu u klubu “Hard Place” kao petorka sa sedam skladbi. U fazi skladanja pjesama, članova je troje, nakon čega se članovi ili gosti pridružuju po potrebi, kaže Košta.
Još je neizvjesno u kolikoj postavi će nastupiti na Mixofoniji, kao četvorka ili petorka, no svakako će biti zanimljivo.
Istaknuli su kako nemaju očekivanja od koncerta natjecateljskog tipa te da im je jednostavno gušt napraviti probu pred publikom i tegliti opremu iz prostorije u kojoj sviraju te ići nazad na počinak do druge probe.


Headlineri – šibenski L’kok




Headlineri prve večeri Zadarske gitarije su šibenski bend L’kok koji će zadarskoj publici odsvirati pjesme s njihovog prvog albuma “Misli protiv riječi”. Bend čine: Roko Frleta (vokal), Ante Prgin (gitara, vokal), Viktor Grgas-Grando (bubnjevi), Saša Rogulić-Roga (bass, vokal). Njihovi nastupi opisuju se kao posebno energični, a poneki opisi idu u smjeru distorziranih Red Hot Chilli Peppersa, dok se oni sami ne žele svrstati u neku rock ladicu, no ističu kako im je naglasak na čvrstom plesnom ritmu s priličnom dozom funka uz čvrsti gitarski rif. Publika koja će stići na koncert imala je priliku pogledati njihov spot za singl “Strah” koji je vrlo dobro prihvaćen, a njihov album koji je objavljen u siječnju pun je jednako dobrih pjesama poput – “Unjulo”, “Van sebe”, “Ja želim”, “Domina” i “Glupost”. Njihov album zvuči moćno, a jesu li i uživo toliko dobri imamo priliku vidjeti u petak u Rupi.