Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Poskupit će more i zrak, a di neće meso i kruh?!”

02.05.2012. 22:00
“Poskupit će more i zrak, a di neće meso i kruh?!”


Bez mirovine nema ni kupovine mesa. Ja nakon 37 godina staža imam 1.850 kuna, a žena je radila 30 godina i ima 1.050 kuna. Dosad smo meso imali ritko, a od sad ćemo isti samo blitvu. Ko ima ulja, malo će močiti i neka bude sritan, rekao je umirovljenik Šime Raspović


Od 1. svibnja život prosječne hrvatske obitelji, barem kad se pita prvi potpredsjednik Vlade Čačić, skuplji je 73 kune mjesečno. Ali kad se u obzir uzmu procjene onih koji realno upozoravaju da je Čačić računajući poskupljenje struje baratao brojkom od 2,2 milijuna obračunskih jedinica u Hrvatskoj, a u tom je broju zapravo barem 600.000 obračunskih jedinica s niskom potrošnjom, poput stubišta ili garaža, realnost je da će računi za struju u prosjeku biti 60 kuna veći. Također, potpredsjednik Čačić nije spomenuo ni da je Vlada svim hrvatskim plinarama odobrila uvođenje fiksne naknade za distribuciju plina u iznosu od 16,5 kuna (bez PDV-a).
Tako je zapravo umjesto navedenih 22 posto plin poskupio 32 posto.
Neka jedu kolače i ostave se mobitela
No ono što je prvom potpredsjedniku Vlade posljednih dana u hrvatskom puku osiguralo osobitu omraženost je njegova gotovo jednako “briljantna” izjava poput one legendarne “neka jedu kolače.”
Ipak, Čačić u skladu s modernim vremenima narodu savjetuje da manje priča na mobitel, pa će onda lijepo imati za struju!
A što o novom udaru na novčanike misli Kalelarga?
Mladi koji nisu željeli pred objektiv dobacuju nam da potpredsjedniku Čačiću žele poručiti “da su oduševljeni kako se to pametno sitija s mobitelima”.
– Pokaza je da je pravi glavonja! Nema što, ironični su mladi Zadrani.
A nešto starija Zadranka, umirovljenica Ada, nema previše ni volje niti razloga za duhovitost, pa makar i ironičnu.
– Nakon što smo muž i ja cijeli život radili, prisiljeni smo raditi i sad. I to na crno! Ako želimo platiti režije, nema nam druge. Radila sam 30 godina, a onoga tko je potpisivao moju mirovinu neka bude sram! No, tako je kako je, a sad će s novim poskupljenjima biti i gore. Ali ja sam optimist, ne dam se pokoriti. Samo molim Boga da mi da zdravlja i snage, rekla je Ada.
Zbog blitve u minus
No nije stvar samo u režijama. Mnogi se pribojavaju da će poskupljenje energenata izazvati lančanu reakciju.
Tako su prodavači na zadarskoj tržnici svjesni da će se poskupljenje struje vrlo vjerojatno odraziti i na nabavnu cijenu voća i povrća iz staklenika.
– Morali bi onda i mi skuplje pitati, ali narod ne da. I sad nas već zaobilaze, a kupe nešto tek kad cijene spustimo ispod 10 kuna. I to samo ako vide da tog što im treba nema u obližnjem velikom dućanu, govori Ljiljana koja procjenjuje da će novo poskupljenje struje, i u slučaju da cijene voća i povrća ostanu iste, dodatno smanjiti ionako sve manji broj kupaca na tržnici.
– Ako će svaka obitelj imati oko 100 kuna skuplje režije, neće ni dolaziti kod nas. Da bi kupili kilo blitve, još će morati i u minus, nimalo optimistična je Ljiljana.
‘Ko ima ulja, neka moči
– PDV nije utjecao na cijenu kruha, a nitko ništa ne govori ni s obzirom na cijenu struje. Za sada, informirala nas je prodavačica u jednoj manjoj pekari.
No dok se o poskupljenju kruha još ne govori, meso bi, doznajemo u obližnjoj mesnici, moglo poskupjeti vrlo skoro.
– Svaki rast cijene energenata odrazi se i na cijene mesa. Za sada nam nitko ne govori ništa konkretno, ali priča se da će biti dizanja cijena, neslužbeno doznajemo od mesara.
U mesnici zatičemo i dvojac – jednog aktualnog i jednog skorašnjeg umirovljenika koji su tu više da bi gledali i komentirali nego što bi kupovali meso.
– Bez mirovine nema ni kupovine mesa. Ja nakon 37 godina staža imam 1.850 kuna, a žena je radila 30 godina i ima 1.050 kuna. Dosad smo meso imali ritko, a od sad ćemo isti samo blitvu. Ko ima ulja, malo će močiti i neka bude sritan, rekao je umirovljenik Šime Raspović.
Njegova prijatelja Pavla Bulja od mirovine dijeli nekoliko mjeseci, a umirovljenička budućnost ga nimalo ne veseli.
– Imat ću 1.700 kuna mirovine. A što se tiče skupoće, poskupit će more i zrak, pa kako neće i meso, ukratko situaciju opisuje budući zadarski umirovljenik.