Od adrenalina do ljepote u »ludom« vikendu

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

Trinaesti Festival cvijeća u Svetom Filipu i Jakovu održavao se od 25. do 28. travnja. Osma Hrvatska rafting regata Zrmanja odigrana je 26. i 27. travnja; 14. Međunarodni susret penjača - Paklenica 2013. odvijao se od 26. travnja do 1. svibnja. Ovo su tek naslovi manifestacija koje su u sebi sažele desetke iznimnih događanja, zadivile svojom zanimljivošću, ljepotom, dinamičnošću, atraktivnošću...

 Razigrale su ogroman prostor od Velebita i Paklenice, mora kod Starigrada do Žegara, Kruševa, Bilišana, Obrovca, odnosno Krupe i Krnjeze i Zrmanje, do Svetog Filipa i Jakova pogleda prema Pašmanu i Pašmanskom kanalu.

U vremenu kada se pred nama odvija ona politička predizborna kampanja imali smo više nego uspješnu turističku predsezonsku kampanju kakvoj nema ravne. Tako je već više godina u Zadarskoj županiji, jer ove su tri manifestacije tradicionalne i odjednom razigraju čitav ovaj naš prostor koji umnogome »kao ozebao sunce« i čeka turističku sezonu kao jednu od svojih rijetkih gospodarskih i socijalnih utjeha.

Zadarska županija odavno se nametnula kao prvak sve popularnijega pustolovnog turizma. Prednjačila je Paklenica, kao jedna od svjetskih alpinističkih meka. A pruža i pružala je radost i rekreativcima, šetačima i dokonim planinarima, ne samo alpinistima već i onima u brzinskom penjanju. Godinama već tome se pridružila Zrmanja s raftingom, kanuingom i mnoštvom drugih oblika koje svodimo pod pustolovni turizam zadivljujući svojom ljepotom. Djeca su to istog oca - Velebita, jer i Nacionalni park Paklenica i Zrmanja dio su širokog obuhvata Velebita danas u svojstvu parka prirode od 200.000 hektara površine najvećeg u zemlji a koji, možemo neskromno kazati, upravo ovdje ljudi najuspješnije koriste. Sav je Velebit i svjetski rezervat biosfere po UNESCO-u, i to svakako zaslužuje svojom jedinstvenošću i biološkom raznolikošću, ali i tragovima ljudskog života od povijesti do zabave i opuštanja koje pruža danas.

Sveti Filip i Jakov pružio je pak radost najmlađima, užitak pobornicima ljepote, u jednoj smirenijom atmosferi uz pregršt boja i događanja. Lijepo je primijetiti da sve veći broj Zadrana cijeni ljepotu i dinamičnost koju nam pruža naš kraj, jedan od najljepših i svakako najraznolikijih na tako malom prostoru i u europskim razmjerima.

Bio je ovo i za domaćine vikend s prilikom za opuštanje, bijeg od loše svakodnevice, uviđaj u potencijale koji nas mogu činiti ponosnim i doprinijeti boljem životu. A tko ga je iskoristio - iskoristio, a tko nije šteta da nije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno